BOCS.HU Dokumentum       Elküldöm e-mail-ben! Nyomtatható verzió
magyar [20140520] [sz?ndarab] Olvasási ido: 5 perc Bányavíz (Kereszt?nys?g, Szex)
A trilógia első része, a Bányavirág 2012-ben, a második rész, a Bányavakság 2013-ban kapta meg a legjobb magyar drámának járó díjat. A kötelező celibátus egyik keserű következményéről ...
Bányavíz

Annotáció: színmű 1 részben

Márkus Sándor és Kaszás Gergő
A SZKÉNÉ SZÍNHÁZ előadása

A Bányavidék trilógia 3. része

Író: Székely Csaba
Rendező: Csizmadia Tibor

Színész:
Ignác, katolikus pap - Kaszás Gergő
Irén, a pap házvezetőnője - Bozó Andrea
István, tanító - Tóth József
Imola, a tanító lánya - Eke Angéla
Márton, a templom gondnoka, Ignác nevelt fia - Márkus Sándor

Látvány: Cziegler Balázs
Dramaturg: Lőkös Ildikó
Munkatárs: Skrabán Judit

Ismertető:
A helyszín: székely falu, valahol egy bányavidéken. Főszereplő a korábbi részekben sokat emlegetett pedofil plébános és az ő különös szeretője, Márton, akit a pap a nevelt fiaként emleget, aki szobrokat farag, verseket ír, és arról ábrándozik, hogy majd kiszakad innen, és máshol próbál szerencsét...

"Mitől lett olyan jelentős ez a trilógia? Egy hagyománytagadás, de egyúttal azonnal egy hagyományteremtés is jellemzi, ami nagyon ritka. Bátor, szókimondó, traumatikus problémákba nyúl bele. Így szembesít azzal, hogy mi van az egyre virulensebb szélsőjobbal, a román-magyar viszonnyal, az egyházakkal. A valóságból indul el, és a valóságból röppen föl egy költői világba." (Radnóti Zsuzsa, dramatrug, Székely Csaba drámakötetéről, Nyílt Fórum 2013)

Kapcsolódó írások:
Revizor, 2013. szeptember 25.: Ha erősen kínoz a szomorúság
"Mindenki onnét jön, ahonnét tud, és mindenki ugyanoda tart. A múlt és a jövő elveszett, tudjuk ezt már Székely Csaba drámatrilógiájának első két darabjából, a Szkénében bemutatott harmadik darab, a Bányavíz csak megerősíti mindezt."
fidelio.hu, 2013. szeptember 26.: Pókhálósgomba leve
"Bozó Andrea és Kaszás Gergő alighanem kisebb doktorit tudnának írni ebből a keserűen ízes, könnyed humorú, nyomorú létből, amelyet Székely Csaba színpadra teremt."
Kortárs Online, 2013. november 8.: Vizesedő Székely-trilógia