BOCS Homepage


Receptek: vegetariánus 'húsfélék'

Szójasonka
Hozzávalók: 25 dkg szójakocka, 25 dkg reszelt karaván sajt, 2-3 evõkanál zselatin vagy burgonyakeményítõ, fûszerek, 2-3 nagy fej vöröshagyma.
A vöröshagymát apróra vágom és egy dl olajon megfonnyasztom, majd rászórom szárazon a szójakockát és minden oldalon egy kevéssé megpirítom. Felöntöm 1 bögre vízzel és hozzáadom a fûszereket: só, Borsi, kevés bors, õrölt kömény, csipet majoránna (ez el is maradhat), 1 gerezd fokhagyma.
Fedõ alatt puhára párolom. Vigyázat, az elsõ adag vizet igen hamar felszívja, ha száraz kockával dolgozom. (Természetesen elõre áztatott kockával is így készítem, akkor az áztatóvízzel együtt teszem párolni.) Közben a sajtot megreszelem és a zselatint vagy burgonyakeményítõt elkészítem. A fedõt levéve az összes vizet elpárologtatom a kockáról, s ezek után még forrón összekeverem a sajttal. A tûzrõl levéve beleteszem a keményítõt vagy zselatint. (Ha nincs, enélkül is összefogja a sajt.) Fóliába, folpackba göngyölöm és formálom. Kihûlés után a hûtõszekrényben jól eltartható. Vékony szeletekben igen gusztusos.

'Hús'-leves
Sárgarépa, fehérrépa, egy burgonya, fél karalábé, fél zellergumó, két-három kelbimbó vagy 2 levél káposzta vagy kelkáposzta, esetleg zöldborsó vagy kevés zöldbab, fél hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, ízesítõ, csipet bors, pici gyömbér, csipet szerecsendió. Ezeket 'összedobálom' egy fazékba, felöntöm vízzel és az elsõ forrás után lassú tûzön fõzöm. Vékonymetélt vagy grízgaluska a legjobb betétnek. Még szebb a levesem, ha az elsõ forrásnál egy késhegynyi sáfrányt vagy pirospaprikát hintek bele.

Fasírtok
Gombás: egy-két zsemlét vagy kenyeret megáztatunk, közben a gombát apróra vágva hagymán, olajon megpároljuk puhára, amíg a levét elfövi. Sózzuk és csipet borssal, Borsival ízesítjük. Összekeverjük a kicsavart zsemlével és egy-két tojással. Mehet hozzá egy kevés snidling és tetszés szerint fûszer, de mértékkel, hogy a gomba maradjon a domináns íz. Paprikát ne tegyünk bele. Ha a masszánk hígabb a kelleténél, reszelt sajttal és a pehelylisztek valamelyikével meghintjük, végsõ soron megteszi morzsa is. A gombócokat morzsába forgatva kisütjük.
A fasírtok készítése a fantáziánkra van bízva. A szójafasírt széles körben ismert. Viszont a szóját lehet ebben helyettesíteni:
- kölessel, ami reszelt sajttal jól összeáll;
- búzával, hántolt durumbúzát megpárolunk, finom semleges ízû;
- zöldséggel, az elõbb leírt 'húslevesben' fõtt zöldségeket ledaráljuk, nyers burgonyával vagy reszelt sajttal jól összeáll;
- káposztával, párolva, lé nélkül;
- burgonyával, nyersen reszelve vagy hajában megfõzve és törve.