BOCS Homepage


A SZÁLKA ÉS A GERENDA
Önnevelés helyett egymást nevelõ, környezetvédõ héttörpejáték

Érted Vagyok Öko témájú anyagok

Szundi: (ébredezik, nyújtózkodik) Jaj, de rossz volt! Azt álmodtam, hogy a természet már szinte teljesen elpusztult és az egész emberiség az egyetlen megmaradt fára próbált visszamászni.
(körülnéz, fölvidul) Milyen jó, hogy csak álom volt. Látom, nincs semmi baj, itt van körülöttem épen az egész kerek erdõ. Akkor nyugodtan visszafekhetek aludni. (visszafekszik)
Vidor: Szundi, te lusta, felelõtlen, trehány alak! Azt hiszed, minden rendben van? Hát nem látod, hogy a kerek erdõ pusztul a savas esõtõl, az autók füstjétõl? Ha te csak lustálkodsz, akkor valóban nem marad egy fa sem. (Rágyújt!!)
Hapci: Vidor, még te beszélsz füstrõl, amikor a te füstölésedtõl majd megfullad az ember! (kiveri a kezébõl, majd fölkapja a földre esett égõ cigarettát és elhajítja az erdõbe!)
Morgó: Hapci, te felelõtlen õrült, fölgyújtod az erdõt! Így vigyázol a természetre? (utánarohan a ciginek, eltapossa)
Kuka: (Kiabálva, mivel Morgó távolabb van) Morgó, letörne a derekad, ha lehajolnál és fölvennéd azt a csikket? Itt van mellettetek egy kiváló kuka és ti mégis teleszemetelitek az erdõt! Szép kis természetvédõk vagytok, mindegyik csak a másik hibáját veszi észre!
Szende: (abbahagyja a levéltépkedést, kedves hangon) Kuka kedves, te pedig az erdõ csendjét teszed tönkre. Légy szíves kedvesen beszélni, mint én, úgy több eredményt érsz el. (Újabb levelet tép le a mellette levõ akácfáról és tovább számlálgatja:) Szeret, nem szeret, szeret! Szeret! Ezt meg kell örökíteni! (Bicskát vesz elõ s ez egyik fához lép)
Tudor: Te Szende, a fának igazán mindegy, hogy haragosan vagy kedvesen tépkeded le a lombját! Szegény fák, még némely bódult szerelmesektõl is szenvedniük kell. Mit szólnál, ha egy orangután a te hátadra vésné rá a kedvese nevét?
Látod, én nem élõ leveleken számolom ki, hogy szeret-e, hanem (elõkap egy köteg ezrest a zsebébõl) egy ilyen paklin. (Elkezdi rakosgatni kétfelé) Szeret, nem szeret, szeret, nem szeret... De fölösleges is számolni, hiszen hogyne szeretne engem, akinek annyi eszem van, hogy ennyi pénzt tudok keresni. Ráadásul még mûvelt is vagyok, szeretem a költészetet, különösen Adyt (lenget egy ötszázast), és újabban a zenét is szeretem, fõleg Bartókot. (Mutat egy ezrest.)
Hófehérke: Tudor, Tudor, te olyan okos vagy, bizonyára tudod, hogy a nyomor a környezetpusztítás egyik oka, hiszen aki a létéért küzd, nem tudja kímélni a környezetét. Tudod azt is, hogy nem a gazdagság tesz boldoggá, hanem az adás. Mutass példát a nem-fogyasztói boldogságra, a pénzeddel segítsd a nyomorgókat és ezzel elkezdtél cselekedni a környezetvédelemért is.