BOCS cikk a Pesti Est Emberi jogok különszámában (2001. jan. 25.)

Ma már nem kell börtönbe menni
(bár az sem volt semmi :-)))

A felhalmozott fegyverek már többszörösen el tudják pusztítani az emberiséget. Háború nélkül is balesetek, terrorizmus, a folyamatos emberi hanyagság ránk szabadíthatja a mérgeket, lángokat, sugarakat. Régen a harcok áldozatai nagyrészt katonák voltak - ma szinte csak ártatlan polgárok halnak meg tömegesen a fegyverektõl. De miért is olyan agresszív az emberek egy része?

Sokak boldogságának titka a szeretet, szerelem, barátság, szolidaritás, a szellem, a lélek, a természet, az alkotás, a játék, a mûvészet értékeinek élvezete.

Sajnos habzsolók, nagyzolók, rablók, zsarnokoskodók, felelõtlenek, tudatlanok tömegei nem találják ezt a boldogságot, ezért civilizációnk nem fenntartható. A túltermelés, pazarló fogyasztás és szennyezés, a népességrobbanás és a szûkös forrásokért folyó harc túlterhelte a Földet, már az emberiség és az élõvilág létét veszélyezteti.

De nincs ok az elkeseredésre! A Te sorsod a Te kezedben van! Szeretteid boldogságáért is sokat tehetsz! Nem kell tétlenül várnod, hogy a hatalom, a gazdaság, a társadalom majd megjavulnak. Élhetsz harmonikusan, boldogan a saját döntésed szerint, és összefoghatsz ebben másokkal is.

Az ember szeretetre születik. Sajnos sokan nem-kívánt gyermekként jönnek a világra és olyan szülõkhöz, akiket álmukban se kívántak volna. Szeretet nélkül nevelkedve könnyen erõszakos emberré válnak. Pedig minden jövendõ embernek joga, hogy kívánt gyermekként foganjon meg és kívánt szülei legyenek! A világ akkor lesz békés, ha csak annyi gyermek fogan, amennyit szeretõ szülõk valóban kívánnak és szeretetre nevelnek.

Ha sorköteles vagy, azzal is sok jót tehetsz, hogy a polgári szolgálat mellett döntesz és neked való, hasznos munkát választasz katonáskodás helyett. A katonaságmegtagadás emberi jog! Dolgozhatsz pl. környezetvédõ, békemozgalmi, oktató, egészségügyi vagy karitatív szervezeteknél. Együttmûködhetsz olyanokkal is, akik régebben a börtönt is vállalták a katonáskodás megtagadásáért. S a napi munka után szeretteiddel, kedvteléseiddel töltheted az idõdet, nem kell bezárva senyvedned.