14. SZÁM

HARMADIK PART

1993. TAVASZ

Halász Tünde: Valamit azért mégis

Borsos Béla : Tápiószele és az alternatívok

Azt állítja a fránya permakultúra, gurujával, Bill Mollisonnal az élen, hogy a mezőgazdaságot az ősember szúrta el, amikor először kezdett el a földet túrni, sőt azt is, hogy a pázsitfüvek kinemesítése is hiba volt.

Bartos Tibor : Hany Istók színeváltozásai

"A csernobili mérnökök is azt hirdették, hogy nélkülük a kőkorszak. Aztán mennyi kopasz maradt utánuk. Ez meg el nem gondolta soha, hogy pákászni jobb, mint szomjan halni."

Ludwig Emil : Időutazás, térképpel

Ertsey Attila: Visegrádi táborok a Szent István bányaudvarban

Képek a belső borítón és a 29., 51., 77. oldalon

Prohászka László: Madarak

Rózsa Sándor: Kölni Napló

Szemét vita Töpfer miniszterrel, Jövőbeszélgetések, Kerékpártüntetés, Házikészítésű napkollektor Pécsett, A pénz elpusztítja a világot, A bank eressze le a nadrágját, Kölnt föloszlatni, Nyitott társadalom nyitott oldallal, Bonn megsemmísiti a jólétet...

***

Mezei Ottóné: Látható minőség

Élelmiszereink minősége a vitalitásuktól függ. Néhány laboratórium képalkotó tesztek segítségével ki tudja mutatni ezt a belső életteljességet.

Kinek a közös jövője?

Ebből a távlatból nézve azok a folyamatok, amelyeket "nemzetépítésnek", "gazdasági növekedésnek" és "haladásnak" neveznek, azok a kisajátítás, kirekesztés, kitagadás folyamataival azonosak, egyszóval: a bekerítéssel.

***

Kiss Károly : Fekete mise

"A Tyson-frizurás tiszteletes most lepattan a szószékről, s a fehér blúzos, piros szoknyás fiatal néger nők csoportjához ugrik."

György Lajos : Kozmikus társkeresés

***

Rudolf Steiner: Antropozófia VI.előadás (1921)

***

Dettre Gábor: Részlet egy filmforgatókönyvből

"Szóval anyádnak meg kell halni? Vagy van még valami remény?, kérdeztem végül angolul üvöltve, igen, mondta Líz magyarul, szeretlek és vagy Európában, vagy New Yorkban, vagy Kanadában látjuk egymást, vagy karácsonykor, vagy később...de lehet, hogy előbb...jó?

***

Hintalan László: A háromszintű közoktatási rendszer

"Az egyéni sávban mindenki vállalhatja a maga gyökereit bárhonnan is érkezett az iskolába, legyen magyar, sváb, szlovák, román, szerb, francia, amerikai, japán, zsidó, katolikus, református, evangélikus, akár hindu is."

Zsolnai László : Az zöld ökonómia kísértése

Paul Ekins új tőkeelmélete szerint a gazdaságban négyféle tőke játszik szerepet: az ökológiai, az emberi, a szervezeti és a technikai tőke. Az emberi jólétet is négy tényező befolyásolja.

***

Kairos Európa: - Egy igazságos Európa felé-

VISSZA A FŐLAPRA

Harmadik Part teljességügyi értesítő 1989-1995

Utolsó javítás: 2001. szeptember 30.