A Világbank és a Valutaalap gyűlése (Washington, 2000. április 14-18.)A Világ Bank és a Nemzetközi Valuta Alap április 11-18. között tartja szokásos félévenkénti gyűlését. Azok a szervezetek, melyek tavaly decemberben Seattle-ben megakadályozták a Világ Kereskedelmi Szervezet munkáját, eljöttek Washingtonba is.

A Civilpress Hírlevél ismertetni fogja elemzéseiket, követeléseiket és tevékenységüket. Addig is, aki szeretné percre készen követni az eseményeket, megteheti: az Independent Media Center ("http://www.indymedia.org) néven együttműködő független videósok, rádiósok, újságírók folyamatosan nyomon követik, mi történik Washingtonban.

A szervezést végző hálózat, a Direct Action Network Convergence így jellemzi az eseményeket: erőszakmentesség, szervezettség, a média figyelmének felkeltése és direkt akciók.
--------------------------------------------------------------------------
Az események szervezőinek főlapja: http://www.a16.org/
--------------------------------------------------------------------------
Nem csak Washingtonban, hanem az Egyesült Államok számtalan helyén voltak már és lesznek viták, gyűlések, fórumok, imádkozás és virrasztások, szemináriumok, felvonulások, színházi és zenei események. New Yorkban, Wilmingtonban, Austinban, Connecticut-ban, Portlandban, Chicagoban, Baltimore-ban, Vermontban, Minneapolisban, Tampában, Atlantában, Oklahomában, San Diegoban, New Orleansban.

Kanada sem marad ki, lesznek megmozdulások Vancouverben is. A szervezők a vasárnapi budapesti szolidaritási megmozdulást is feltüntetik weblapjukon.
A szónokok között lesz David Korten, jelen van Washingtonban Vandana
Shiva. Ralph Nader, az USA Zöldek nagy tekintélyű elnökjelöltje találkozik a választókkal, és ismerteti programját.
http://www.votenader.org
A Jubilee 2000 elnevezésű egyházi mozgalom, és a Student March for Debt
Cancellation a szegény országok adósságainak elengedését kéri.
http://www.loga.org/jubrally.htm
http://www.j2000usa.org
A Világ Bank kötvényeinek bojkottjára szólítanak fel, és ismertetik
álláspontjukat a szervezők.
http://www.worldbankboycott.org
Szerveznek fundraising vacsorát a szabad Burmáért, felvonulást a columbiai
emberi jogokért, Megemlékeznek az Earth First mártírjáról, Judy Bariról éa Daryl Cherney-ről:
http://www.earthfirstjournal.org
http://www.monitor.net/~bari

Juhász Antónia (talán hazánk lánya) szervezi a lobbitréninget az American Lands Alliance részéről:
[email protected], tel: 202-547-9230
http://www.americanlands.org

Lelkészek a Békéért:
http://www.ifconews.org

Az amerikai fegyverkezési tervek ellenzői:
http://www.globenet.free-online.co.uk

Az amerikai szakszervezetek féltik a munkahelyeket, ezért ellenzik a szabad kereskedelmet Kínával. Az acélmunkások gyertyás virrasztást tartottak a Lafayette Parkban, a White House-zal szemben.
http://www.uswa.org

-- Fórumok: Militarizmus és globalizáció. A Világ Bank által finanszírozott vízierőművekről csütörtökön tartottak fórumot, és a Világ Bank projektek miatt elköltöztetett népcsoportokért virrasztást tartanak csütörtökön este, a Világ Bank épületével szemben lévő parkban.
http://www.irn.org

-- Tibettel foglalkozó fórum:
http://www.ciel.org

Környezetvédelmi esemény: Climate Justice NOW!
http://www.corpwatch.org
ÁPRILIS 16.
-- Felvonulás délelőtt 11-től délután 5-ig az IMF és a Világ Bank épületénél. Szervezi a Mozgósítás a Globális Igazságért (Mobilization for Global Justice). Ezeken kívül különféle utcai rendezvények, utcaszínház, gyűlések, szemináriumok tucatjai lesznek az amerikai fővárosban és környékén.
-- Demonstráció a Bank of Israel előtt.
-- Napnyugtakor ismét felvonulás.
A MÁSIK FÉL

A Világ Bank:
http://www.worldbank.org/

A Nemzetközi Valuta Alap:
http://www.imf.org/

HELYEK, AHOL A WASHINGTONI ESEMÉNYEKRŐL TÁJÉKOZÓDHATUNK:

THE GUARDIAN
Több mint négyszáz szervezet küld tüntetőket az amerikai fővárosba, az április 16-17-ére tervezett megmozdulásokra, melyeket egyszerűen A16-nak neveznek. Az angol The Guardian április 10-i cikkét az alábbi helyen találhatják: http://www.newsunlimited.co.uk/international/story/0,3604,157651,00.html

THE WASHINGTON POST
"Sokan úgy érzik a banknál és az alapnál, hogy paradox helyzetben vannak. Úgy érzik, hogy még soha nem dolgoztak ilyen jól - megreformálták hatalmas intézményeiket, úgy, hogy jobban tekintetbe vegyék a helyi szempontokat. Két évvel ezelőtt segítették megakadályozni a világ pénzügyi összeomlását 100 milliárd dolláros vész-kölcsöneikkel...Mégis, gyakran köszönet helyett tüzelnek rájuk mindenfelől csasztuskákkal és ülősztrájkokkal; kongresszusi képviselők hozzánemértéssel, pazarlással, környezeti károkozással, visszaélésekkel vádolják őket; a kutatók pedig előadásokat tartanak arról, hogy leépítésekre van szükség." http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A57983-2000Apr11.html

THE NATION
A The Nation magazin online változata, a The Online Beat napról napra követi az eseményeket. Tegnap például arról számolt be, hogy a washingtoniak, amikor kézbevették a város legnagyobb példányszámú lapját, meglepődhettek, mivel a "The Washington Lost" - ot tartották kezükben - aktivisták paródia-kiadványukba csomagolva nyújtották át a lapot. A paródia-újság közölte azokat az információkat az eseményekről, melyekről az igazi hallgatott.
http://www.thenation.com/thebeat/

THE NEW YORK TIMES
A "hagyományos", szakszervezeti tüntetésről számol be a The New York Times mai száma.
http://www.nytimes.com/library/world/asia/041300china-trade.html

ALTERNATÍV MÉDIUMOK
http://www.oneworld.org/campaigns/imf&wb/
http://www.commondreams.org/views/040700-102.htm
http://www.indymedia.org

Forrás: Civilpress Hírlevél, különszám, 2000. április 13.