Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 02:00:01. Sep. 26. http://bocs.hu
1% támogatáshoz adószámunk: BOCS Alapítvány 18481862-1-07
+
1985:Az 1. fogságban felnott bálna születése.(Pusztítani tömeget is könnyű,menteni egyenként is nehéz.)
+ - - - +
1687: Az európai területeket a törököktől visszafoglaló, akkor már Athént ostromló bécsi-lengyel-pápai-velencei szövetség zsoldos seregének ágyútüze beletalált az Akropoliszba, amelyben a törökök lőport tároltak. A már ekkor is bőven több mint kétezer éves épület nagy része összeomlott.
A sereg velencei vezére további károkat okozott, amikor megpróbált (sikertelenül) szobrokat elvinni a maradék részekből.

A törökök már egy év múlva visszafoglalták a várost és egy kis mecsetet építettek a romok közé.
- + - + -

1699: Hermányi Dienes József író, református pap születése (+1763. ápr. 12.). Fő műve a Nagyenyedi Demokritus című anekdotagyűjtemény, amely betekintést nyújt a korabeli Erdély társadalmi életébe.
- - - - -
1777: Mária Terézia Budára, a királyi várba telepítette a nagyszombati egyetemet. Ekkor került oda a jezsuita könyvtár, amely a mai Egyetemi Könyvtár alapját képezte.
- - - - -
1791: Théodore Géricault francia festő és grafikus születése (+1824. jan. 26.). Legismertebb A Medúza tutaja című hatalmas képe, amely egy megtörtént hajótörés túlélőinek haldoklását ábrázolja a tengeren.
(Apró tutajunk a Föld a kozmoszban…)
- - - - -
1849: Ivan Petrovics Pavlov orosz fiziológus születése (+1936. febr. 27.). A magasabb idegtevékenység alapmechanizmusának felfedezője. 1904-ben Nobel-díjat kapott.
- - - - -
1865: Sághy István születése (+1945. aug. 1.). Saját birtokán hozta létre a kámoni (Szombathely) arborétumot.
- - - - -
1868: August Ferdinand Möbius német matematikus és csillagász halála (szül. 1790. nov. 17.). A róla Möbius-szalagnak elnevezett egyoldalú felület geometriájáról szóló értekezését 68 éves korában küldte el a Francia Akadémiának.

- - - - -
1888: Thomas Stearns Eliot irodalmi Nobel-díjas (1948) amerikai származású angol költő, író, kritikus születése (+1965. jan. 4.). Gyilkosság a székesegyházban c. drámájában Thomas Becket angol érsek meggyilkolásának történelmi esetét dolgozta fel.

(A király a püspöki karral vívott szüntelen hatalmi harcban egy huszárvágással legjobb barátját és ivócimboráját teszi meg canterbury érsekké, rákényszerítve a püspökökre az új főnököt. Becket azonban új pozíciójának felelősségét átérezve megtér. Az evangéliumi értékeket képviselő érsek mind a király, mind a hatalmi egyház számára elviselhetetlenné válik, így a korábbi ellenségek összefogva meggyilkoltatják.)
- - - - -
1898: George Gershwin amerikai zeneszerző, zongoraművész születése (+1937. júl. 11.). A szimfonikus dzsessz megteremtője (Egy amerikai Párizsban). Legismertebb csodája a Kék rapszódia. Híres operája a Porgy és Bess. Egyesítette a jazz, a ragtime és a blues elemeit az európai klasszikus zenével.
- - - - -
1904: Átadták az evangélikus Fasori Gimnáziumot a mai Városligeti fasorban. Tanulói között volt Lukács György, Wigner Jenő, Neumann János, Bókay János, Doráti Antal.
- - - - -
1918: Felépült a budapesti Gellért Gyógyfürdő és Szálloda. Tervezői Sebestyén Artúr, Hegedűs Ármin és Sterk Izidor voltak. A fürdő gyógyberendezése, kitűnő radioaktív mészhidrokarbonátos gyógyvize révén - amelyből a források ezer litert adnak percenként - akkor Európa legkorszerűbb létesítménye volt, ahol naponta 3500 fürdőzőt lehetett kiszolgálni az összes részlegben.
- - - - -
1920: Hárs Ernő József Attila-díjas költő, író, műfordító születése. Ő fordította magyarra Michael Ende A végtelen történet című csodáját.
- - - - -
1924: A gyermeki jogok nyilatkozata (Népszövetség, Genf). (vö. nov. 20.)
(A foganások nagy része a párok szándéka ellenére történik.
A következmény évente kb. ötven millió abortusz és kb. dupla ennyi nem-kívánt gyermek, túlnépesedés, többszáz millió gyermek kényszerül dolgozni vagy katonáskodni túléléséért, stb.
Minden gyermeknek joga, hogy kívánt gyermekként foganjon, olyan férfi és nő által, akiket felnőve szerető szülőknek tapasztal meg, akiknél jobbat nem is kívánhatott volna. (Kívánt szülő, kívánt gyermek))
- - - - -
1945: Bartók Béla zeneszerző halála, New York (szül. 1881. márc. 25.). Zenekari darabjain kívül jelentősek színpadi művei: Kékszakállú herceg vára, Fából faragott királyfi, Csodálatos mandarin című.
- - - - -
1983: Kora hajnalban a szovjet rakétaészlelő műholdrendszer azt jelezte, hogy amerikai interkontinentális rakétát lőttek ki a Szovjetúnió felé. Stanislav Petrov (szül. 1939) ügyeletes tiszt úgy ítélte, hogy téves riasztás lehet, hiszen egy atombomba támadást az amerikaiak bizonyára számos rakéta egyszerre kilövésével indítanának. Nem értesítette nyomban a szovjet felsővezetést, amint az érvényben lévő parancs szerint kellett volna. Ekkor azonban a számítógép további négy rakéta kilövését jelezte az USÁ-ból a Szovjetúnió felé. Stanislav Petrovra iszonyú felelősség nehezedett. Ha megnyomja a szirénázva villogó Start gombot, elindul az atomtöltetű rakétaraj ellencsapás. A szovjet felsővezetésnek pár perc alatt kell döntenie, s bizonyára tényként kezelik az észlelését. Mire a földi radarok megerősíthetik a rakéták feltűnését, már semmit nem lehetne tenni.
A két szuperhatalom közt pattanásig feszült volt a helyzet, mert három héttel korábban, szept. 1-én a szovjet légvédelem lelőtt egy koreai utasszállító gépet, a 269 utas (köztük sok amerikai) mind meghalt. A CNN arról tudósított, hogy ezután a KGB üzenetet küldött nyugati ügynökeinek, hogy álljanak készen egy lehetséges atomháborúra. Az amerikai vezetés „a gonosz birodalmaként” emlegette a Szovjetúniót. Reagan elnök 1983. márc. 23-i „csillagháborús beszéde” után a szovjetek arról beszéltek, hogy az USA az ellencsapás kivédésével felborítja „az elrettentés egyensúlyát” és arra készül, hogy büntetlenül indíthasson atomcsapást. Az orosz stratégia lényege volt, hogy az amerikai rakéták kilövésének észlelésekor nyomban indítani kell az ellencsapást. Ráadásul a NATO hadgyakorlatot tartott Európában taktikai atomfegyverekkel, s a szovjet vezetés szerint ez egy invázió fedőművelete is lehetett.
Stanislav Petrov úgy döntött, hogy nem vállalja egy atomháború kirobbantását. Noha a műholdrendszer riasztása tévesnek bizonyult, hosszú vizsgálati eljárást indítottak ellene parancsmegtagadásért. Végül nem büntették meg, de kérésére leszerelték, mint alkalmatlant. Nyugdíjasként élt tovább, megromlott egészséggel s pszichológusi kezelésre szorult.
Utóirat: Aznapra nem Stanislav Petrov volt beosztva ügyeletes tisztnek, csak valami váratlan esemény miatt helyettesített.
2004. máj. 21-én World Citizen Award díjat kapott az USÁ-ban.
- - - - -
1985: Shamu, a gyilkosbálna születése az orlandoi Vizi Világ parkban. Ő volt az első, aki fogságban született és fel is nevelkedett.
(Pusztítani tömegesen is könnyű, megmenteni egyenként is nehéz.)
- - - - -
1997: Bezárták az ország egyetlen uránbányáját Pécsett.
- - - - -
1998: Az első Magyar Keresztény Internet Konferencia.

(A BOCS is bemutatkozott rajta.)
- - - - -
2001: A Vatikán jóváhagyta állati szervek, szövetek és sejtek átültetését emberi szervezetbe.
(Hogy kissé későn, hiszen már széleskörűen és régóta alkalmazzák? Nagyon fontos az óvatosság elve, hogy az új tudományos lehetőségek, üzleti fogások, mérnöki megoldások, politikai döntések hatásait nagyon szigorúan, alaposan és hosszan vizsgáljuk. Persze több-kevesebb bolondság mindenhol keveredik a bölcsességbe. Maguknak a vallási előírásoknak, tiltásoknak és támogatásoknak a lényegtelen, jótékony vagy katasztrófális hatását is vizsgálni kell.)
- - - - -
2002: A szenegáli Joola komp felborult az Atlanti óceánban Gambia partjainál, 970-en meghaltak. A kompot csak tavi közlekedésre és 550 főre tervezték.
(A Föld bolygót sem ennyi emberre, s ilyen gazdasági tevékenységre és fegyverkezésre tervezték.)
- - - - -
2003: Az 5764. év kezdete a zsidó időszámítás szerint.
- - - - -

A tiszta hegyek napja
- - - - - - - - - -
A történelem legnagyobb tanulsága, hogy az emberek nem vonják le a történelem tanulságait. Reméljük ez a kis napi időutazás sokat segít ezen :)
.
Hasznosnak találja? Kérjük ajánlja barátainak is.
Lemondás/föliratkozás a http://groups.google.com/group/bocsmagazin weboldalon,
vagy emailben: m@bocs.hu
ahol ékezet nélküli változat is kérhető


A tartalom felhasználható nem-üzleti célra, megjelölve a forrást:
Bocs.hu magazin

A Bocsmagazin 100 százalékosan újrafelhasználható képernyőfelületre készült :))