Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 02:00:00. Sep. 25. http://bocs.hu
1% támogatáshoz adószámunk: BOCS Alapítvány 18481862-1-07
+
1998: A The Ecologist tematikus számát a génmanipulációról és a Monsanto cégről a nyomda bezúzta.
+ - - - +
1791: Markó Károly születése (+1860. nov. 19.). A magyar tájképfestészet iskolát teremtő mestere.
- - - - -
1849: id. Johann Baptist Strauss osztrák zeneszerző és karmester halála (szül. 1804. márc. 14.). A bécsi keringő első igazi mestere. Több mint 150 keringőt, számos indulót, polkát és egyveleget írt. Három fia szintén népszerű zeneszerző és karmester lett, közülük az ifjabb Johann a keringőkirály.
- - - - -
1873: Az egyesített Budapesten első ízben tartottak helyhatósági választásokat. 25-26-án 8 és 20 óra között adhatta le szavazatát a kb. tízezer választó. A szavazóköröket kerületenként alakították ki. A részvétel nem érte el az ötven százalékot. Budapest első főpolgármestere Ráth Károly lett.

- - - - -
1931: Budapesten a Royal moziban bemutatták az első magyar hangos filmet, A kék bálványt, amelynek rendezője Lázár Lajos, főszereplője pedig Jávor Pál volt.
- - - - -

1964: A már 1961 óta folyó II. Vatikáni Zsinat utolsó időszakára a két és fél ezer püspök mellé nők (összesen 10 apáca és 13 világi, utóbbiak is csak fekete öltözetben és fátyolban) is beléphettek, persze csupán megfigyelőként.

Leo Josef Suenens, belga bíboros, brüsszeli érsek (aki a zsinaton a fogamzásgátlás tiltását korunk Galilei-esetének nevezte) 1963. október 22-én javasolta, hogy nőket is hívjanak meg a zsinati megfigyelők közé. „Azt hiszem, hogy a nők alkotják az emberiség csaknem 50%-át. A szerzetesnők, akik szintén az egyház tagjai, több mint egy millióan vannak. Hol van az emberiség másik fele?”
Felszólalása, bár megtapsolták, sokakban félelmet és aggodalmat keltett. Josyf Slipyj ukrán érsek emlékeztetett a páli tiltásra, idézve az első Korinthusi levél sorait: „az asszonyok hallgassanak az összejöveteleken” (13,34).

- + - + -

1970: Erich Maria Remarque német író halála (szül. 1898. jún. 22.).
Az első világháborúban fiatalon és naivan került a frontra, tapasztalataiból született a Nyugaton a helyzet változatlan című nagy háborúellenes regénye.
Ismert regényei még: A diadalív árnyékában, Szerelem és halál órája.

- - - - -
1971: Mészáros Kálmán orvos, Afrika-kutató, szakíró, vadász halála (szül. 1894. máj. 8.). Élményeit az Abesszínia a vadászok paradicsoma és az Afrikai vadászemlékek című könyveiben írta meg. Gyűjteményével és felvételeivel a Természettudományi Múzeum kiállítási anyagát bővítette.

(Ahová a felfedezők, lőfegyveres vadászok eljutottak, oda az élővilágot pusztító civilizáció jutott el, így a felfedezők épp egy általuk pusztulásnak kitett élővilág emlékeit „mentik meg”.)

- - - - -
1980: Kínában a Központi Bizottság nyílt levelet tett közzé, amelyet minden párttagnak és a Kommunista Ifjúsági Szövetség tagjainak címzett. „Tekintve a jelenlegi 2,2-es átlagos családonkénti gyermekszámot, a kínai népesség húsz éven belül eléri az 1,3 milliárdot, negyven év múlva pedig meg fogja haladni a 1,5 milliárdot… Ez súlyosbítani fogja a négy modernizációs cél elérése előtt álló nehézségeket, és olyan súlyos helyzetet fog eredményezni, amelyben aligha lesz emelhető az emberek életszínvonala… Mi több, a túl gyors népességnövekedés nemcsak az oktatásban és a foglalkoztatásban okoz nehézségeket, hanem túlterheli az energiaforrásokat, a vizeket, az erdőket és az egyéb természeti erőforrásokat, súlyosbítja a környezetszennyezést, továbbá egyértelműen rontja a termelési feltételeket és az életkörülményeket, amelyeken nagyon nehéz lesz javítani.”
Ez a levél hirdette meg az egykepolitikát a következő 20-30 évre, amelyet az ötödik Nemzeti Népi Kongresszus harmadik ülése hagyott jóvá, hogy a huszadik század végéig ne engedje 1,2 milliárd fölé nőni a kínai népességet.
A hatalmi erőltetésre nem lett volna szükség, mert a bevezetése előtti évtized során a kínai termékenységi ráta a világon páratlan gyorsasággal már lezuhant az 1969-es 5,7-ről 2,7-re és további süllyedése várható volt, ez más országokban is (és erőltetés nélkül gyorsabban és tartósabb eredménnyel) zajlott. A termékenység lecsökkenéséhez elég a szaporodást erőltető többezer éves hatalmi, vallási, kultúrális kényszerek enyhülése.

- + - + -

1991: Pax Christi konferencia, Utrecht, amelyen már magyar résztvevők is voltak a Bokorból.
A Pax Christi katolikus békemozgalom Marthe Dortel-Claudot tanárnőnek (aki családjával Dél-Franciaországban élt a II. világháború alatt) az ellenségért imádkozó közösségéből nőtt ki.

Saját megyéspüspökénél először nem talált támogatásra, de Pierre-Marie Théas francia püspök (akit 1944-ben pár hétre bebörtönöztek, amiért a háború alatt folyamatosan tiltakozott a deportálások ellen, és aki a börtönben "Szeressétek ellenségeiteket" találkozókat tartott a többi rabokkal) 1945 márciusában elvállalta a mozgalom védnökségét.
Ma 30 országban 60 ezer tagja van.
1983-ban UNESCO Békére Nevelés Díjat, 1987-ben ENSZ Béke Követ Kitüntetést kapott.
paxchristi.net
- - - - -
1997: Szlovákia és Magyarország között a bős-nagymarosi duzzasztó vitájában a hágai Nemzetközi Bíróság ítéletet hirdetett, mely szerint a szlovák elterelés jogtalan és Magyarországnak nem kell megépítenie a nagymarosi művet, de a két félnek tovább kell tárgyalnia és kölcsönösen kártérítést kötelesek adni egymásnak.

- - - - -
1998: A The Ecologist tematikus számát a génmanipulációról és a Monsanto cégről a nyomda, rögtön elkészülte után, minden előzetes jelzés nélkül az utolsó példányig bezúzta.

A Penwells of Saltash Cornwall nyomda, amely 29 éve készítette a The Ecologistot, elzárkózott attól, hogy bármiféle magyarázatot adjon.

A Monsanto szóvivője sem tudott semmiről.
A számot máshol nyomták újra.

- - - - -

2002: Gandhinagarban, Gudzsarat f?városában kalasnyikovokkal és kézigránátokkal fölszerelkezett fegyveresek megtámadták a Svaminarayan-templomot, ahol válogatás nélkül lövöldözni kezdték a gyülekezet tagjait, akik közül körülbelül 30-at megöltek, és több mint 100-at megsebesítettek. Másnap pirkadatkor er?szakkal betörtek egy hindu templomba, és az ott lev? két ?rt megölték.
Tavasszal Gudzsaratban súlyos zavargások voltak, miután muzulmánok fölgyújtottak egy hindu fanatikusokkal zsúfolásig telt vonatot. A lángokban lelte halálát a Hindu Világtanács 57 tagja is. Felb?szült hittestvéreik véres bosszút esküdtek: becslések szerint ezer muszlimot megöltek, tízezren pedig menekülttáborokba kerültek.
- - - - - - - - - -

A történelem legnagyobb tanulsága, hogy az emberek nem vonják le a történelem tanulságait. Reméljük ez a kis napi időutazás sokat segít ezen :)
.
Hasznosnak találja? Kérjük ajánlja barátainak is.
Lemondás/föliratkozás a http://groups.google.com/group/bocsmagazin weboldalon,
vagy emailben: [email protected]
ahol ékezet nélküli változat is kérhető


A tartalom felhasználható nem-üzleti célra, megjelölve a forrást:
Bocs.hu magazin

A Bocsmagazin 100 százalékosan újrafelhasználható képernyőfelületre készült :))