Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 02:00:01. Sep. 22. http://bocs.hu
1% támogatáshoz adószámunk: BOCS Alapítvány 18481862-1-07
+
2002:Az UNESCO képviselője átadta a diplomát a Fertő-tó világörökségi címéről(Fertőrákos ill.Mörbisch).
+ - - - +
1902: Vak sakkszimultánt adott a világhírű amerikai sakkmester és memóriabűvész Harry Nelson Pillsbury (1872-1906) Székesfehérváron. 12 játszmát játszott le párhuzamosan és fejben (a táblákat nem látva). 8 és fél óra alatt (egy lépésre átlag bő 1 perc jutott) 9-et megnyert, kettő döntetlen, és csak egyet vesztett el. Rekordja 21 játszma volt egyidejűleg és vakon.
- - - - -

1910: Faludy György Kossuth-díjas költő, író, műfordító születése (+2006. szept. 1.) 1938-tól 1946-ig, majd 3 év recski kényszermunkatábor után 1956-tól 1989-ig emigrációba kényszerült.
Első házassága az emigrációban, a háborús években felbomlott, második felesége (1953-tól) meghalt 1963-ban.
1966-tól a 28 évvel fiatalabb Eric Johnson amerikai táncos férfival élt együtt, aki művei alapján már ismeretlenül vonzódott hozzá és két év kutatás után (miközben 6 korábbi nyelv mellé megtanult magyarul s Budapestre költözött, ahol kémgyanúsként megfigyelték és sportriporterként alkalmazták) Máltán talált rá. Faludy mellett elkezdett latin verseket is írni, némelyiket az Osservatore Romano, a Vatikán hivatalos lapja is közölte, feltehetően mit sem tudván magánéletéről.
2002-ben vette feleségül a 65 évvel fiatalabb Kovács Fannit.

- + - + -

1945: Vikár Béla etnográfus, folklórkutató, író, műfordító halála (szül. 1859. ápr. 1.). Az első kutató volt, aki a folklórgyűjtést fonográffal végezte. A Kalevala fordítójaként tevékenysége irodalomtörténeti jelentőségű.
- - - - -
1949: Az első szovjet atombomba-kísérlet.
- - - - -

1980 Az iraki hadsereg átlépte az iráni határt, miután 1980. szeptember 17-én Irak felmondta az Algíri Szerződést, amely a Shatt-el-Arab folyót tekintette az irak-iráni határnak. Ezzel megkezdődött a két ország nyolc évig tartó háborúja. A harcok több mint egymillió áldozatot követeltek, "eredményük" felmérhetetlen anyagi kár, s a mindkét oldalon radikálisan csökkenő olajkivitel és pénzbevétel volt.
- - - - -

2002: Az UNESCO képviselője hivatalosan átadta a Fertő-tó világörökségi címéről szóló diplomát Fertőrákoson, illetve az ausztriai Mörbischben.
- - - - -
Az őszi napforduló nemzetközi eseménye a Budapest Klub által elindított Planetáris Etika Világnapja. www.budapestklub.matav.hu

- - - - -
Autómentes világnap

Az 1997 óta évenkénti esemény felhívja a figyelmet a motorizáció és az elavult közlekedésszervezés által okozott súlyos környezeti és egészségügyi problémákra.
A 2001 elején megszületett, az autómentes napról szóló Európai Charta-t másodikként - az unión kívüli országok közül elsőként - Magyarország is aláírta.2002-ben Budapest is csatlakozott. 2003-ban a Magyar Posta bélyeget adott ki az Európai Autómentes Napról.
- - - - - - - - - -
A történelem legnagyobb tanulsága, hogy az emberek nem vonják le a történelem tanulságait. Reméljük ez a kis napi időutazás sokat segít ezen :)
.
Hasznosnak találja? Kérjük ajánlja barátainak is.
Lemondás/föliratkozás a http://groups.google.com/group/bocsmagazin weboldalon,
vagy emailben: m@bocs.hu
ahol ékezet nélküli változat is kérhető


A tartalom felhasználható nem-üzleti célra, megjelölve a forrást:
Bocs.hu magazin

A Bocsmagazin 100 százalékosan újrafelhasználható képernyőfelületre készült :))