Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 02:00:00. Jul. 11. http://bocs.hu
1% támogatáshoz adószámunk: BOCS Alapítvány 18481862-1-07
+
1987:Az emberiség elérte az ötmilliárd fot. 1993:India elnöke "kis család, boldog család" érmet adott ki.
+ - - - +
1533: Véglegessé vált az egyházszakadás Angliában: VII. Kelemen pápa kiátkozta VIII Henrik angol királyt, aki a pápa tilalma ellenére elvált Aragóniai Katalintól, és feleségül vette Boleyn Annát. Eme konfliktus nyomán jött létre később az anglikán egyház.
(A királyoknak szeretőjük mindig lehetett elég - Henriknek a fiú utód hiányzott, mert az első feleségétől születettek már csecsemőkorukban meghaltak. De hasonlóan járt Boleyn Anna is, a Jane Seymour szülte későbbi VI. Edward angol király (vö. Koldus és királyfi) pedig 16 évesen halt meg. Végül – némi közjáték után - a lány-utód, I. Erzsébet tette protestáns világhatalommá Angliát.)
- - - - -
1776: Portsmouth kikötőjéből harmadik, utolsó útjára indult az angol James Cook kapitány, hogy Resolution nevű hajójával átjárót keressen a Csendes-óceánról Amerika északi partjai mentén.
(A túlnépesedett Európa kirajzott, elfoglalta más embercsoportok és élőlények életterét, és szolgáivá tette vagy kiirtotta őket.)
- - - - -
1937: George Gershwin amerikai zeneszerző, zongoraművész halála (szül. 1898. szept. 26.). A szimfonikus jazz megteremtője és egyik fő képviselője volt. Ő komponálta a Kék rapszódiát és az Egy amerikai Párizsban című műveket. Porgy és Bess című operáját az amerikai operatörténet mérföldkövének tekintik.
- - - - -
1987: Az ember-faj populációjának létszáma elérte az ötmilliárdot.
- + -
1993: India elnöke "kis család - boldog család" feliratú érmét bocsátott ki.
- + -
Népesedési világnap
Az ENSZ annak emlékére nyilvánította július 11-ét Népesedési Világnappá, hogy a Föld emberi népessége 1987-ben ezen a napon érte el az ötmilliárdot. Célja, hogy felhívja a világ - főként a harmadik világbeli országok - figyelmét a túlnépesedésre. A hatmilliárd eléréséhez már csak 12 év kellett (1999. okt. 12.).
Korábban az ENSZ 1974-et világnépesedési évnek nyilvánította.
- + -
Félő, hogy az emberi népesség robbanásszerű növekedését a környezeti korlátok, a járványok, a vízhiány és a termőföldek csökkenése fogják lelassítani (Malthus után: a népesedési kihívás 19 dimenziója - Worldwatch Institute).
- + -
A Vatikán is (először XXIII. János pápa , majd a II. Vatikáni zsinat, VI. Pál és az 1971-es Püspöki Szinódus) többször felhívta a figyelmet a gyors népességnövekedés súlyos problémájára.
(Ennek ellenére hivatalosan minden mesterséges fogamzásgátlást tilt a Vatikán. A gazdag országokban a katolikus házaspárok, sőt a papok nagy része is egyszerűen figyelmen kívül hagyja ezt a tiltást, de a szegény országokban nagyobb hatással van, és ott más vallások híveinek sincs szabadságuk semmibevenni a káros, téves törvényeskedéseket.)
- + -
"Kultúrátokban nincs jelentős erőfeszítés a globális népességszabályozás megvalósítására.
Soha nem is lesz, amíg egy olyan történetet adtok elő, mely szerint az istenek az emberért teremtették a világot, hogy úgy használja azt, ahogy neki tetszik.
Kultúra Anya megnövelt tápláléktermelést fog követelni mára, és mindig későbbre fogja ígérni a népességszabályozást.


Márpedig az élelemtermelés növelése a megnövekedett népesség táplálása érdekében a népesség további növekedését eredményezi." (Izmael)
- + -
A bocs.hu weboldal Interaktív/Szavazások menüpontjában több népesedéssel kapcsolatos kérdésben is lehet véleményt nyilvánítani.

- - - - -
1989: Sir Laurence Kerr Olivier kétszeres Oscar-díjas angol színész-rendező halála (szül. 1907. máj. 22.). A XX. század legnagyobb Shakespeare-tolmácsolója. Ő az első színész, aki játékával került be a Lordok Házába.
- - - - - - - - - -
A történelem legnagyobb tanulsága, hogy az emberek nem vonják le a történelem tanulságait. Reméljük ez a kis napi időutazás sokat segít ezen :)
.
Hasznosnak találja? Kérjük ajánlja barátainak is.
Lemondás/föliratkozás a http://groups.google.com/group/bocsmagazin weboldalon,
vagy emailben: [email protected]
ahol ékezet nélküli változat is kérhető


A tartalom felhasználható nem-üzleti célra, megjelölve a forrást:
Bocs.hu magazin

A Bocsmagazin 100 százalékosan újrafelhasználható képernyőfelületre készült :))