Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 02:00:00. Oct. 19. http://bocs.hu
1% támogatáshoz adószámunk: BOCS Alapítvány 18481862-1-07
+
1923: A WRL (War Resisters League, a háborúval szembenállók szövetsége) alapítása, USA.
+ - - - +
1553: Bonifazio Veronese (de Pitati) velencei festő halála (szül. 1487.). Nagyméretű, sokalakos kompozícióit mély és csillogó színekkel festette meg. Egyházi témáit mesélő kedvvel adta elő, a hátterek és a mellékalakok változatossága miatt képei rendkívül hatásosak. Művei láthatók a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében is.
- - - - -
1745: Jonathan Swift angol regényíró és költő halála (szül. 1667.11.30.). A világirodalom egyik legnagyobb szatirikusa, főműve a Gulliver utazásai. Hatása több magyar író művében érezhető, így modern fordítója, Karinthy Frigyes írásaiban is.
- - - - -
1832: Samuel Morse amerikai feltaláló leírta a távíró tervét, s összeállította a ma nevét viselő ábécét. Később megalkotta az elektromos távírót, az első mondat Washington-Baltimore közt 1844. május 24-én futott végig.
- - - - -
1862: Auguste Marie Louis Nicolas Lumiere francia kémikus születése (+1954. ápr. 10.). A filmművészet és filmgyártás úttörője. A Lumiere-testvérek 1895-ben szabadalmaztatták találmányukat. Első alkotásukat, A munkaidő vége című filmet először szűk körben, majd 1895. december 28-án a párizsi Grand Café-ban mutatták be.
- - - - -

1884: Megnyílt az Erzsébet-kórház Budapesten 120 ággyal. A XX. század második felében ebből alakították ki a Sportkórházat.
- - - - -
1893: Indiában az angolok kivonták csapataikat Csampanir tartományból, és a tartománynak 3 évig nem kellett adót fizetnie, mert a parancsnok fogadott a falusiakkal és azok megverték az angolokat krikettben (ld. a Lagaan c. filmet, http://bocs.hu/index.php?&t=/fdk/minden.php?d=566).
- - - - -
1923: A WRL (War Resisters League, a háborúval szembenállók szövetsége) alapítása, USA.
- - - - -
1977: A Concorde, a világ első (francia-angol) szuperszonikus utasszállító repülőgépe először landolt New Yorkban. (2003-ban kivonták őket a forgalomból.)
- - - - -
1984: Három túlbuzgó, netán parancsra cselekvő belügyi tiszt megölte Jerzy Popieluszkó lengyel katolikus papot. Sofőrje meg tudott szökni, így a rendkívüli állapotból csak nemrég kikerült Lengyelországban széles nyilvánosság előtt zajló vizsgálat zajlott, a három tisztet és közvetlen felettesüket 14-25 év börtönre ítélték. Jaruzelski tábornok az ügy kapcsán megszabadult pártbeli, túlzottan Moszkva-barát ellenzékétől.
- - - - - - - - - -
A történelem legnagyobb tanulsága, hogy az emberek nem vonják le a történelem tanulságait. Reméljük ez a kis napi időutazás sokat segít ezen :)
.
Hasznosnak találja? Kérjük ajánlja barátainak is.
Lemondás/föliratkozás a http://groups.google.com/group/bocsmagazin weboldalon,
vagy emailben: m@bocs.hu
ahol ékezet nélküli változat is kérhető


A tartalom felhasználható nem-üzleti célra, megjelölve a forrást:
Bocs.hu magazin

A Bocsmagazin 100 százalékosan újrafelhasználható képernyőfelületre készült :))