Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 02:00:00. Aug. 18. http://bocs.hu
1% támogatáshoz adószámunk: BOCS Alapítvány 18481862-1-07
+
2000: Kigyulladt egy földgázkút a Békés megyei Pusztaszőlős közelében. Három hónapig tartott eloltani.
+ - - - +

1752: A központi Postaházból (Bomba tér, ma Batthyány téri vásárcsarnok) útjára indult az első postakocsi.
1831-től már naponta járt a gyorskocsi (vö. Gyorskocsi utca) Bécsbe, 31 órás menetidővel. Ha bakjáról fölharsant a kürtszó, minden szekérnek le kellett húzódnia az útról. A kiegyezéstől a posta nyelve magyar, jelképe a kürt.
- + - + -
1769: A bresciai St. Nazaire-templom tornyába villám csapott, a kriptában tárolt több mint száz tonna puskapor felrobbanása lerombolta a város egyhatodát és megölte 3000 lakóját.
- - - - -
1868: Pierre Janssan felfedezte a héliumot - a Földön akkor még ismeretlen elemet - a Nap színképében, valamint elkészítette az első napszínkép-atlaszt.
- - - - -
1948: Belgrádban Bulgária, Csehszlovákia, Jugoszlávia, Magyarország, Románia, a Szovjetunió és Ukrajna képviselői aláírták az új Duna-egyezményt, amely a parti államok képviselőiből álló egységes Duna Bizottságot létesített. Ausztria 1960 óta tagja a szervezetnek, amelynek székhelye 1953 óta Budapest. 1998-ban csatlakozott Németország, Horvátország és a Moldovai Köztársaság.
- - - - -
1961: Leonhard Frank német író halála (szül. 1882. szept. 04.). Jézus tanítványai c. regénye a II. v.háború szörnyűségeiről és a fiatalok humanizmusáról szól.
- - - - -
1977: Déry Tibor Kossuth-díjas író, műfordító halála (szül. 1894. okt. 18.). 1919-től tagja volt a Kommunista Pártnak, az 1920-as években emigrációban élt, 1945 után a párt hivatalos írója lett; 1955-1956-ban azonban szembefordult a rendszerrel, 1957-től évekig börtönben ült, hogy végül is a hatalom ironikusan csipkelődő kritikusaként, de elismert alkotóként élhesse le utolsó másfél évtizedét. Ismert regényei A befejezetlen mondat, a Képzelt riport egy popfesztiválról, a Felelet, az Ítélet nincs című önéletrajz.
- - - - -

1983: A budapesti Városligetben bemutatták a Szörényi Levente - Bródy János István, a király című rockoperáját, amelynek szövegkönyve Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján készült.
(A suttogások szerint Kádár azért engedélyezte, mert saját ‘56-os szereplésére fölmentést adó párhuzamokat lehet találni benne, hiszen István is reálpolitikusként, idegen nagyhatalom zsoldosaival veri le a megmaradás érdekében saját véreit.)
- - - - -

2000: Kigyulladt egy földgázkút a Békés megyei Pusztaszőlős közelében. A baleset akkor következett be, amikor a karbantartó munkások szűrőt cseréltek, s a kút, a fúrószál kiemelése közben belobbant. A gázkitörést többszöri sikertelen próbálkozás után csak majdnem három hónap múlva, 2000. november 16-án sikerült elfojtani.
- - - - - - - - - -

A történelem legnagyobb tanulsága, hogy az emberek nem vonják le a történelem tanulságait. Reméljük ez a kis napi időutazás sokat segít ezen :)
.
Hasznosnak találja? Kérjük ajánlja barátainak is.
Lemondás/föliratkozás a http://groups.google.com/group/bocsmagazin weboldalon,
vagy emailben: m@bocs.hu
ahol ékezet nélküli változat is kérhető


A tartalom felhasználható nem-üzleti célra, megjelölve a forrást:
Bocs.hu magazin

A Bocsmagazin 100 százalékosan újrafelhasználható képernyőfelületre készült :))