Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 4. Mar. 4. http://bocs.hu
1% támogatáshoz adószámunk: BOCS Alapítvány 18481862-1-07
+
1993: Szolgálatba állt a Zöld Pók, magyarországi környezet- s természetvédők internet-hálózata. zpok.hu
+ - - - +

1678: Antonio Lucio Vivaldi olasz (velencei) zeneszerző és hegedűművész születése (+1741. júl. 28.). Szinte egész Európát bejárta, s műveivel mindenhol sikert aratott, VI. Károly Bécsbe is meghívta. Mintegy 770 szerzeménye ismeretes, közöttük 46 opera, amelyek közül azonban csak 21 maradt fenn. Sok egyházi tárgyú zenét is szerzett (Gloria, Magnificat), s ő volt a klasszikus háromtételes hegedűverseny és a ciklikus programkoncert kialakítója (A négy évszak).
- - - - -
1832: Jean-Francois Champollion francia nyelvész és egyiptológus halála (szül. 1790. dec. 23.), aki 1822-ben a rosette-i kő segítségével megfejtette a hieroglifákat.
(1798-ban Bonaparte Napóleon tábornok egy tudósokból és írókból álló kutatócsoportot is magával vitt Egyiptomba, így megkezdődött az óegyiptomi kultúra módszeres feltárása. 1799-ben a Nílus deltájában, Rosette-ben megtalálták azt a követ, amelyre V. Ptolemaiosz egyiptomi király rendeletét vésték három nyelven: egyiptomi hieroglif írással, démotikus és görög írással.
A katonák persze ez alkalommal is örök szégyent hoztak nemzetükre: a szfinx orrára Napóleon francia katonái fogadásból célbalőttek ágyúval, így tört le. Az Asterix és Obelix francia film ezt próbálja a köztudatban felcserélni arra a kis balesetre, mely szerint Depardieu alatt tört le, amikor afféle ostoba turistaként, a szép kilátás reményében felmászott rá.)
- - - - -
1844: Bálint Gábor nyelvész, egyetemi tanár születése (+1913. máj. 26.). Az eszperantó nyelv terjesztésének magyarországi úttörője volt.
- - - - -
1852: Nyikolaj Vasziljevics Gogol orosz író halála (szül. 1809. ápr. 1.).
- + -
Revizor érkezik a városba. Veszélyben a rend: az a rend ami a megvesztegetések, megalkuvások, sikkasztások által, fáradságos munka révén, már oly régen felépítettek. A revizor 1836-os premierje heves tiltakozást váltott ki hivatalos körökből, minek hatására Gogol emigrált, ettől függetlenül a mű garantált siker ma is.
- - - - -
1878: ARISIMA Takeo japán író születése (+1923. jún. 9.). Kereskedő volt, majd Szapporóban és az Egyesült Államokban tanult. 1907-től a szapporói egyetemen tanított. 1910-ben részt vett az "általános szeretetet" hirdető Sirakaba című irodalmi folyóirat kiadásában. 1916-tól csak az irodalomnak élt. Hokkaidói birtokát szétosztotta bérlői között. Káin utódai és A születés gyötrelmei című regényeiben mélységes humanizmussal és nagy művészi erővel írta le a hokkaidói parasztok nehéz, küzdelmes életét. A halál és ami körülötte van címmel egy drámát is írt. Önkezével vetett véget életének.
- - - - -
1975: Charlie Chaplint lovaggá ütötte Erzsébet angol királynő.

(A hidegháborús USA nem adott neki beutazási engedélyt.)


- - - - -
1977: Súlyos, a Richter-skála szerint 7,2 erősségű földrengés pusztított Romániában, a Kárpátok külső, déli peremén. A halálos áldozatok száma elérte az 1500-at, 11 ezren sebesültek meg, a károk mértéke meghaladta az egymilliárd dollárt.
- - - - -
1989: Kartúmban Szudán harminc politikai pártja és legnagyobb szakszervezetei békeegyezményt írtak alá, hogy megpróbáljanak véget vetni az ország déli részét hat éve sújtó polgárháborúnak.
- - - - -
1993: Szolgálatba állt a Zöld Pók, a magyarországi környezet- és természetvédők és civil szervezetek internet-hálózata. www.zpok.hu
- - - - - - - - - -

A történelem legnagyobb tanulsága, hogy az emberek nem vonják le a történelem tanulságait. Reméljük ez a kis napi időutazás sokat segít ezen :)
.
Hasznosnak találja? Kérjük ajánlja barátainak is.
Lemondás/föliratkozás a http://groups.google.com/group/bocsmagazin weboldalon,
vagy emailben: [email protected]
ahol ékezet nélküli változat is kérhető


A tartalom felhasználható nem-üzleti célra, megjelölve a forrást:
Bocs.hu magazin

A Bocsmagazin 100 százalékosan újrafelhasználható képernyőfelületre készült :))