Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 02:00:00. Apr. 21. http://bocs.hu
1% támogatáshoz adószámunk: BOCS Alapítvány 18481862-1-07
+
1142: +Pierre Abélard francia filozófus. Héloise iránti tragikus szerelmét több irodalmi mű megörökítette.
+ - - - +
i. e. 753: Róma megalapítása.
A hagyomány szerint Romulus és Rémus e napon alapította meg Rómát. Alba Longa királya, Numitor két unokája közül Romulus ekével jelölte ki az új város határát. A város nevén azonban összevesztek a testvérek, ezért Romulus megölette Remust, és a várost, amelynek első királya volt 753-716 között, a maga nevéről Rómának keresztelte el.
- - - - -
1142: Pierre Abélard (Petrus Abaelardus) francia filozófus, teológus halála (szül. 1079). A skolasztika alternatívájaként fellépő konceptualizmus megalapítója volt. Fő művét, a Theologiát és nézeteinek egészét hivatalos egyházi körök többször elítélték. Héloise iránti tragikus szerelmét több irodalmi műben megörökítették.
- - - - -
1814: Egressy Béni (Galambos Benjámin) színész, író születése (+1851. júl. 17.). Korának kiváló dalszerzője, Petőfi verseinek megzenésítője volt. Ő írta Erkel operáinak (Bátori Mária, Hunyadi László, Bánk bán) szövegkönyvét. A Szózat zenéjével 1843-ban elnyerte a Nemzeti Színház pályadíját.
- - - - -
1816: Charlotte Bronte angol írónő (Emily Jane és Anne Bronte testvére) születése (+1855. márc. 31.). Négy, önéletrajzi elemekkel színezett társadalmi regényt írt, leghíresebb a Jane Eyre.
"A leghosszabb élet is rövid."
- - - - -

1828: Hippolyte Adolphe Taine francia filozófus, történész, irodalomtörténész és író születése (+1893. márc. 5.). Ő alakította ki a francia pozitivizmus egyik legteljesebb rendszerét. Fő művei: Az angol irodalom története, A művészet filozófiája, A jelenkori Franciaország kialakulása. Szinte minden művét lefordították magyarra.
- - - - -
1837: Fredrik Bajer dán képviselő születése (+1922. jan. 22.). Katonatiszt volt a német-dán háborúban (1864), de utána a békemozgalomról és semlegességről írt könyveket. Létrehozta az Egyesült Dánia Semlegességéért Ligát, majd a Berni Állandó Nemzetközi Békeirodát (vö. dec. 1.). Béke Nobel-díjat kapott 1908-ban.

- - - - -
1838: John Muir skót származású amerikai természetvédő születése (+1914. dec. 24). Írásait milliók olvasták. Kalifornia nemzeti parkjai, valamint a Sierra Club környezetvédő szervezet az ő munkásságából született.

A Golden Gate híd túloldalán lévő természetvédelmi területen van a róla elnevezett, mert általa megvett és ezáltal megmentett 97 hektárnyi ősfás vörösfenyő erdő (redwood, Sequoia sempervirens), ami azért rendkívül veszélyeztetett fafaj, mivel tűzálló, így ideális faanyag, s ezért nagyon keresett.

- + - + -


1850: Wesselényi Miklós író halála (szül. 1796. dec. 30.). Ellenzéki politikusként követelte a paraszti tulajdont, az örökváltságot és a robot eltörlését, a törvény előtti egyenlőséget, az emberi alapjogokat. Az 1838-as pesti árvízkor a mentés hőse volt.
- - - - -
1856: Ausztráliában - elsőként a világon - bevezették a napi 8 órás munkaidöt.


- - - - -

1893: Markusovszky Lajos orvos, egyetemi tanár, akadémikus halála (szül. 1815. ápr. 25.). A magyar orvostudomány és orvosképzés újjászervezője. 1857-ben ő alapította az Orvosi Hetilapot, 1886-ban az Országos Közegészségügyi Egyesületet és az Egészség című orvosi folyóiratot. Nevét viseli a szombathelyi kórház, amely Markusovszky Emlékérmet, az Orvosi Hetilap pedig Markusovszky-díjat alapított.
- - - - -
1910: Mark Twain (Samuel Langhorne Clemens) amerikai író, publicista halála (szül. 1835. nov. 30.). Tom Sawyer és Huckleberry Finn kalandjainak realista tónusa, pezsgő humora nagy hatással volt az amerikai prózára. A Koldus és királyfit, az Egy jenki Arthúr király udvarában-t, Az egymillió fontos bankjegyet többször filmre vitték.
- - - - -
1931: A Fővárosi Könyvtár a Baross utcai volt Wenckheim-palotában nyert elhelyezést, ahol jelenleg is működik (1946-tól Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár néven, annak emlékére, hogy 1904-18 között a könyvtár első vezetője Szabó Ervin volt).
Az 1903-ban létrejött Fővárosi Könyvtárt a főváros közgyűlésének 1911. július 5-i határozata alapján Budapest nyilvános közművelődési könyvtárává fejlesztették. Kiépítették fiókkönyvtári hálózatát, amely a közművelődésben mind a mai napig jelentős szerepet játszik.

- - - - -2004: Mordechai Vanunu izraeli nukleáris technikus 18 évnyi börtönbüntetése (amiből tíz évet magánzárkában töltött) véget ért. Az izraeli titkosszolgálat rabolta el Rómában, mert bizonyítékokat hozott nyilvánosságra az izraeli atomfegyverkezésről.
(A békemozgalomban egy viccel illusztrálják az USA kétszínű külpolitikáját, amikor lerohanta Irakot a nemlétező tömegpusztító fegyverek vádjával, miközben Izrael atomfegyverkezhet:
„A sötét moziban egy nő felkiált: Hé, vigye innen a mancsát! Nem maga, hanem maga!”
Az izraeli "Ma'ariv" újság online angol változata a szabadulás kapcsán olvasói szavazást indított: Mit kell tenni Vanunu-val? Az egyik megadott válaszlehetőség: Meg kell ölni. Az olvasók közül sokan ezt választották és a lap ezt is közölte.)
- - - - - - - - - -
A történelem legnagyobb tanulsága, hogy az emberek nem vonják le a történelem tanulságait. Reméljük ez a kis napi időutazás sokat segít ezen :)
.
Hasznosnak találja? Kérjük ajánlja barátainak is.
Lemondás/föliratkozás a http://groups.google.com/group/bocsmagazin weboldalon,
vagy emailben: m@bocs.hu
ahol ékezet nélküli változat is kérhető


A tartalom felhasználható nem-üzleti célra, megjelölve a forrást:
Bocs.hu magazin

A Bocsmagazin 100 százalékosan újrafelhasználható képernyőfelületre készült :))