Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 02:00:00. Sep. 20. http://bocs.hu
1% támogatáshoz adószámunk: BOCS Alapítvány 18481862-1-07
+
2002:A Szamos folyó halállománya nagyrészt kipusztult a dézsi(Románia) papírgyárból jött szennyezéstol.
+ - - - +
Euszták őskeresztény vértanú ünnepe (+118), katonatiszt és vadász volt, de megtért, amikor egy menekülés helyett vele szembeforduló szarvas agancsai közt fényes feszületet pillantott meg.
- - - - -
1614: Hans Landis mennonita kivégzése Zürichben a hite miatt. Egyike az utolsó vallási halálbüntetéseknek Európában.
- - - - -
1741: Benyovszky Móric utazó születése (+1786.05.23., Madagaszkár). 1767-ben részt vett a királyellenes lengyel nemesi mozgalomban, orosz fogságba esett, Kamcsatkára száműzték. Szökésével kezdetét vették kalandos utazásai, amelynek során érintette Madagaszkár szigetét, ahol a sziget bennszülöttei királyukká választották. Kalandjait emlékirataiban örökítette meg, művét halála után először 1790-ben Londonban adták ki. Ezután számos nyelven jelent meg a könyv, és világhírnevet szerzett számára.
- - - - -
1870: Az olasz csapatok elfoglalták Rómát, és egyesítették az Olasz Királysággal. A pápát megfosztották világi hatalmától. Ezzel befejeződött a Risorgimento, Olaszország újraegyesítése.


(Még a pápai tévedhetetlenség dogmájának kimondása sem riasztotta vissza őket.)
- + - + -
1892: Egy párizsi fűzőkészítő, Hermine Cadolle ezen a napon mutatta be az első olyan női fehérneműt, amely a modern melltartó előfutárának tekinthető. A melltartó megjelenésével a nők legalább "lélegzethez jutottak" a korábbi, nehezebb viselethez, a fűzőhöz képest, de máig megoszlanak a vélemények a melltartó viselésének hasznosságát illetően.
- - - - -
1897: Tamási Áron Kossuth-díjas író, akadémikus születése (+1966. máj. 26.). 1923 és 1926 között az Egyesült Államokban élt, írásait folyamatosan hazaküldte. 1925-ben megjelent első novelláskötete (Lélekindulás). Hazatérése után Kolozsvárott az Újság és az Ellenzék munkatársa volt, előadókörutakat szervezett. 1926-ban az Erdélyi Helikon alapító tagja. 1933-tól a Brassói Lapokban külön rovata volt (Tiszta beszéd). Budapest ostromát Bajor Gizi házában vészelte át. 1945-től 1947-ig országgyűlési képviselő volt, 1949-1953-ig kiszorították az irodalmi életből. Legnagyobb írói sikerét az Ábel-trilógiával aratta. Írásaiban főként a székely falvak világát, az erdélyi szegénység életét, a megélhetésért az urakkal és a természettel folytatott küzdelmeit, a székelyek ügyességét és furfangos észjárását ábrázolta. Színpadi művei közül kiemelkedik az Énekes madár.
- - - - -
1997: A Szentszék Hittani Kongregációja és a Magyar Katolikus Püspöki Kar rehabilitálta Bulányi György piarista szerzetes atyát, akit 15 évvel korábban "elhajló nézetei" miatt eltiltottak a papi tevékenységtől. A közzétett egyházi nyilatkozat szerint a rehabilitálás azután történt, hogy Bulányi György aláírta mind a 12 hittani tétel teljes szövegét, elfogadva ezzel az egyház tanítását.
(Valójában ugyanazt írta alá, amit 15 évvel korábban is aláírt, csak akkor az eltiltása volt az egyházpolitikai érdek, 97-ben pedig a ’rehabilitálása’. Gyakorlati rehabilitálás nem történt, csak egy szégyenfoltot eltakartak.)
- - - - -

2000: A Mennonita Központi Tanácsnak (MCC) ítélték a St. Boniface General Hospital Research Foundation díját amelyet már négy éve nem osztottak ki.

A korábbi díjazottak közt van a Béke Nobel-díjas Dr. Andrei Szaharov (ld. máj. 21.) és Teréz anya (ld. aug. 27.), II. János Pál pápa (ld. okt. 16.), Fülöp herceg és Rosalynn Carter.
Az MCC (ld. szept. 27.) sokezer önkéntessel dolgozik 80 éve a világ hatvan országában.
- - - - -
2002: A Szamos folyót az eddigi legnagyobb környezeti csapás érte, az osztrák Hovis-csoport tulajdonában lévő dézsi (Románia) Somes SA papírgyárból származó mérgező vízszennyezés miatt a halállomány nagyrészt kipusztult.
- - - - -
2007: Polc Alain halála (szül. talán 1922. okt. 7., kolozsvári születésekor nem anyakönyvezték). Magyarországon a Hospice megteremtője, számos könyv és cikk írója. Küzdött a mesterséges életben tartás ellen, a haldokló önrendelkezéséért. Férje Mészöly Miklós író volt.
- + - + -
Nagycenki Széchenyi István Múzeumvasút (Győr-Moson-Sopron megye) napja (infó: 99-312077).
- - - - - - - - - -
A történelem legnagyobb tanulsága, hogy az emberek nem vonják le a történelem tanulságait. Reméljük ez a kis napi időutazás sokat segít ezen :)
.
Hasznosnak találja? Kérjük ajánlja barátainak is.
Lemondás/föliratkozás a http://groups.google.com/group/bocsmagazin weboldalon,
vagy emailben: [email protected]
ahol ékezet nélküli változat is kérhető


A tartalom felhasználható nem-üzleti célra, megjelölve a forrást:
Bocs.hu magazin

A Bocsmagazin 100 százalékosan újrafelhasználható képernyőfelületre készült :))