Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 02:00:00. Mar. 30. http://bocs.hu
1% támogatáshoz adószámunk: BOCS Alapítvány 18481862-1-07
+
1848: Puskás Ferenc, a budapesti (egész Európában a negyedik) telefonközpont megépítőjének születése.
+ - - - +
1746: Francisco José y Lucientes Goya spanyol festő és grafikus születése (+1828. ápr. 16.). Képein megdöbbentő erővel ábrázolta a spanyol nép szenvedésekkel teli életét.
- - - - -

1844: Paul Verlaine francia költő születése (+1896. jan. 8.). A szimbolista költészet egyik legjelentősebb képviselője. Verseiben merész őszinteséggel, formai tökéletességgel, páratlan zenei hatásokkal tárta fel a sivár élet korlátai közé zárt lélek vergődését.
- - - - -
1848: Puskás Ferenc (a feltaláló Tivadar öccse), a budapesti telefonközpont megépítőjének születése (+1883. márc.). A pesti közönség csodálta, de nem fedezte fel gyakorlati jelentőségét. 1880. március 13-án engedélyt kapott telefonhálózat létesítésére. Az első telefonközpont (egész Európában a negyedik) a Fürdő (a mai József Attila) utcában létesült és 1881. május 1-jén kezdte meg működését.
- - - - -
1853: Vincent van Gogh holland festő és grafikus születése (+1890. júl. 29.). Kálvinista lelkipásztor családból származott, kezdetben képkereskedelmi alkalmazott volt. Teológiát tanult, prédikátornak képezték ki, és a belga bányavidékre küldték. Az itt szerzett élmények felkeltették művészi képzeletét, festeni kezdett, képein komor realizmussal ábrázolta a bányászok nyomorát, a parasztok nehéz életét. 1880-83-ban Brüsszelben végzett művészeti tanulmányokat ezután Párizsban megismerkedett az impresszionistákkal, pointillistákkal. Színei világosabbak, élénkebbek lettek, de ezek a képek sem voltak sikeresebbek, mint sötétebb tónusú vásznai. 1888-ban Arles-ba költözött, a déli napsütésben a ragyogó színektől elragadtatva a posztimpresszionista művek remekeit alkotta meg. A fogadtatás értetlensége, a sikertelenség felőrölte idegrendszerét, többször kezelték ideggyógyintézetben, végül öngyilkos lett. Életében csak egyetlen képet adott el, ma azonban már Cézanne és Gauguin mellett a posztimpresszionizmus egyik legjelentősebb mesterévé vált.


- - - - -
1863: Dánia bekebelezte Schleswig-Holsteint.
(Az 1905. évi Béke Nobel-díjas Bertha von Suttner: Le a fegyvert! c. regényének egész fejezete szól erről.)
- - - - -


1867: Az amerikai kormány 7,2 millió dollárért megvásárolta Oroszországtól Alaszkát. Az amerikaiak elhanyagolták a földet, míg a 19. század végén aranyat nem találtak, s ez tömeges bevándorlást eredményezett. Ennek hatására Alaszka előbb területi státust kapott, majd 1959-ben az Egyesült Államok 49. állama lett.
- - - - -
1912: Karl May német író halála (szül. 1842. febr. 25.). Könyveit 28 nyelvre fordították le, csak németül nyolcvanmillió példányban fogytak el. Legismertebb művei A sivatagon keresztül-kasul, Az ezüst tó kincse, A medveölő fia, Winnetou.
- - - - -

1925: Rudolf Steiner halála (szül. 1861. febr. 27.). Az antropozófia megteremtője új szemléletet hozott többek közt a pedagógiában (Waldorf iskolák), orvoslásban és mezőgazdaságban.
- - - - -
1953: A DNS-modell fölfedezése.- - - - -

Noé bárkájának építési dátuma a mohamedán naptárban.
- + -
"Amikor az emberek kezdtek elszaporodni a földön... A föld romlott volt Isten színe előtt, mert tele volt erőszakkal. ... Így szólt Noéhoz: Elhatároztam, hogy elpusztítok minden lényt a földön, mert a föld az emberek miatt megtelt erőszakkal." (Teremtés könyve 6. fej.)
- - - - -

2001: Henrik dán királyfi Maastrichtban átadta a budapesti Állatkertnek az Europa Nostra díjat.


- - - - - - - - - -
A történelem legnagyobb tanulsága, hogy az emberek nem vonják le a történelem tanulságait. Reméljük ez a kis napi időutazás sokat segít ezen :)
.
Hasznosnak találja? Kérjük ajánlja barátainak is.
Lemondás/föliratkozás a http://groups.google.com/group/bocsmagazin weboldalon,
vagy emailben: m@bocs.hu
ahol ékezet nélküli változat is kérhető


A tartalom felhasználható nem-üzleti célra, megjelölve a forrást:
Bocs.hu magazin

A Bocsmagazin 100 százalékosan újrafelhasználható képernyőfelületre készült :))