Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 02:00:00. Aug. 29. http://bocs.hu
1% támogatáshoz adószámunk: BOCS Alapítvány 18481862-1-07
+
1946: Magyarországon törvényben szabályozták a nők szabad bejutását az egyetemekre.
+ - - - +
I.e. 586: A jeruzsálemi templom pusztulása. Az első templomot, amelyet az i.e. 900-as években Salamon király épített, i.e. 586. augusztus 29-én Nabukodonozor babiloni király rombolta le. Fogságából a zsidók i.e. 539-ben szabadultak, mikor Kürosz perzsa király elfoglalta Babilont. I.e. 516-ban avatták fel a Második Templomot.
- + -
I.u. 70: A jeruzsálemi templom második pusztulása. Palesztinát Pompeius római vezér i.e. 63-ban foglalta el, a zsidó felkelés i. u. 66-70 közt zajlott. 70. augusztus 29-én Titus, a császár fia bevette a várost, lerombolta a templomot. Csak a domb támfala, a Siratófal maradt meg, ma ez a zsidók szent helye. 638-ban arabok foglalták el az országot, 691-ben épült fel a templomdombon a Szikla-dóm, 705-ben az Al-Aksza mecset.
- - - - -
1434: Janus Pannonius (Csezmiczei János) humanista, latin nyelven alkotó költő születése (+1472. márc. 27.). A magyar világi líra első jelentős képviselője.
- - - - -
1521: A török elfoglalta Nándorfehérvárt.
1526: Mohácsi vész.
1541: A török elfoglalta Budát. A város 145 évig marad török megszállás alatt.
- + -
(A török birodalom átlagos népsűrűsége még Egyiptom, Bizánc, Mezopotámia és a Balkán bekebelezése után is 14 fő/km2 volt (Magyarországé akkor kb. 10), ami a kor termelési szintjén jelentősen meghaladta a terület eltartóképességét. A túlnépesedés óhatatlanul további agresszív terjeszkedéshez vezetett. A magyar királyságnak nem volt esélye a nála ötször nagyobb birodalommal szemben.
Ma az emberiség népsűrűsége kb. 50 fő/km2, ami a mai, a természet kizsigerelésében jelentősen hatékonyabb termelési szinten is bőven meghaladja a Föld eltartóképességét – nem véletlen tehát a sok erőszakos konfliktus a szűkös erőforrásokért.)
- - - - -
1533: Peru utolsó inka királyát, Atahualpát (noha váltságdíjul egy egész termet teleraktak az indiánok arannyal és ezüsttel) spanyolellenes összeesküvés, bálványimádás és többnejűség „vádjaival” halálra ítélték és meggyilkolták Francisco Pizarro spanyol hódító parancsára.
- - - - -
1632: William John Locke angol pedagógus és filozófus születése (+1704. okt. 28.). A vallási türelem híve volt. Nevelési tapasztalataiból leszűrt elvei Gondolatok a nevelésről címmel jelentek meg. A természetes nevelés híve volt, amely tekintetbe veszi a gyermek egyéniségét és öntevékenységre szoktat. Tőle származott az alkotmányos királyság első összefoglaló elmélete az abszolutizmussal szemben, amely Bessenyei György nézeteire is nagy hatást gyakorolt.
- - - - -
1842: Az angolok hadsereggel terjesztik az ópiumot Kínában, arra kényszerítik Daoguang császárt, hogy aláírja a nankingi szerződést: Kína öt kikötőt nyit meg, Hong Kong-ot pedig teljesen átadja az angoloknak. A Középső birodalom korábban „örökre lezárta kikötőit”, hogy gátat szabjon a britek által szervezett ópiumkereskedelemnek. 1856-1860 után az angolok arra kényszerítik Kínát, hogy legalizálják az ópiumkereskedelmet.

Hong Kong 1997-ben került vissza véglegesen Kínához, ahol speciális igazgatási területként kezelik.

- + - + -
1856: Bíró Lajos rovartani kutató, néprajzi gyűjtő születése (+1931. szept. 2.). Gyűjtőútjairól hazahozott értékes anyagain kívül emlékirataival, leíró jegyzékeivel is hozzájárult a magyar tudomány gazdagításához. Nevét 18 állatnemzetség tudományos (latin) neve őrzi, a róla elnevezett fajtanevek száma több százra tehető.
- - - - -
1908: Robert Merle Goncourt-díjas francia író, irodalomtörténész születése. Regényeire jellemző a háborúellenesség és természetvédelem: Két nap az élet (II. világháború, ő maga három évig volt német hadifogságban), Mesterségem a halál (koncentrációs tábor parancsnokának fiktív életrajza), A sziget (a Bounty matrózainak lázadása), Állati elmék (delfinek felhasználása a fegyverkezésben), Malevil (egy atomháború túlélőinek küzdelme), Védett férfiak (sci-fi a patriarchális társadalom végéről).

- - - - -
1915: Ingrid Bergman háromszoros Oscar-díjas svéd filmszínésznő születése (és ugyanezen a napon halt meg 1982-ben 67 évesen). Leghíresebb filmjei az Akiért a harang szól, a Gázláng, a Forgószél, A diadalív árnyékában, Az öreg hölgy látogatása, a Kaktusz virága és a Casablanca.

- - - - -

1938: Karinthy Frigyes író, műfordító, kritikus, humorista halála (szül. 1887. jún. 24.). 1908-tól a Nyugat munkatársa. A háború ellen írások sorával tiltakozott (Utazás Faremidóba, Holnap reggel). Tanár úr kérem, Így írtok ti, Krisztus és Barrabás, Nem mondhatom el senkinek, Cirkusz, Utazás a koponyám körül, Mennyei riport, Üzenet a palackban.
- - - - -

1953: Mihály Dénes gépészmérnök halála (szül. 1894. júl. 7.). A távolbalátás nemzetközileg ismert úttörője. 1919-ben mutatta be Telehor nevű készülékét, a mai televízió előfutárát. Továbbfejlesztett találmányával 1929. március 8-án a berlin-witzlebeni rádióállomáson keresztül - először a világon - mozgó televíziós közvetítést adott.
- - - - -
1946: Magyarországon törvényben szabályozták a nők szabad bejutását az egyetemekre.

- - - - -

2005: A Katrina hurrikán 240 km/h sebességgel lépett partra New Orleanstól félszáz km-re. Megrongálta a gátakat, a várost elöntötte a tenger, nincs víz, wc, villany, telefon, közlekedés, reptér. A megelőző kiürítéskor egymillió ember menekült el, de így is többszáz halálos áldozat. Több kisebb város teljesen rombadőlt. 1,3 millió háztartás maradt áram nélkül. „Ilyen lehetett Hirosima 60 éve” - mondta Mississippi állam kormányzója. Rögtönítélő bíróságot vezettek be a fosztogatók miatt.


Az USA történetének eddigi legpusztítóbb hurrikánja a Katrina. A Floyd hurrikán 1992-ben Floridában és Lousianaban 52 embert ölt meg, és százezer házat semmisített meg. 1965-ben New Orleans felét lepte el a Betsy hurrikán, amely 74 áldozatot követelt.


- - - - - - - - - -
A történelem legnagyobb tanulsága, hogy az emberek nem vonják le a történelem tanulságait. Reméljük ez a kis napi időutazás sokat segít ezen :)
.
Hasznosnak találja? Kérjük ajánlja barátainak is.
Lemondás/föliratkozás a http://groups.google.com/group/bocsmagazin weboldalon,
vagy emailben: m@bocs.hu
ahol ékezet nélküli változat is kérhető


A tartalom felhasználható nem-üzleti célra, megjelölve a forrást:
Bocs.hu magazin

A Bocsmagazin 100 százalékosan újrafelhasználható képernyőfelületre készült :))