Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 02:00:01. Jul. 23. http://bocs.hu
1% támogatáshoz adószámunk: BOCS Alapítvány 18481862-1-07
+
1979: A Kiskunsági Nemzeti Park kétharmadát Bioszféra rezervátumnak nyilvánították.
+ - - - +
1659: Megjelent Hollandiában Tieleman Jansz van Braght Mártírok tükre c. kétkötetes, 1290 oldalas műve, az erőszakmentes mártírokról Jézustól saját koráig.
- - - - -
1921: Az erdélyi származású gróf Bethlen István miniszterelnöki rendelettel zárta le Magyarország új, trianoni határát a főleg Erdélyből és Felvidékről érkező menekültáradat előtt.

Eddigre már kb. négyszázezer ún. repatriáló érkezett, akiknek szállást, munkahelyet, egészségügyi ellátást, oktatást a háború utáni társadalom még évekig képtelen volt megoldani. A vasútállomásokon vagonokban laktak tízezrek hosszú évekig.

Aki ott maradt, automatikusan egy másik állam polgára lett és közszolgálatban csak akkor maradhatott, ha fölesküdött az új hatalomra. Aki átjött, azt itt se pártolták (a nemzeti érdek egy a vitás területi kérdéseket kedvezőbben megítélő időre várva nem pártolni a beözönlést – mondta a bethleni menekültpolitika), ott se becsülték („Aki fél, aki gyáva, aki nem bízik, aki nem hisz, aki gyenge … az menjen” – Kós Károly: Kiáltó szó).
- - - - -

1928: Anna-Maija Raittila  (1961-től Nieminen, miután férjhez ment Taisto Nieminen (1940-2000) fordítóhoz) finn író és fordító, lutheránus teológusnő születése (+2012. aug. 25.).

Perfekt magyar tudással számos magyar verset fordított finnre. Életében több mint 300 könyvet írt ill. fordított és szerkesztett. Részt vett az Ifjúsági Zsinat indításában Taizében 1974-ben (amikor a nála negyed évszázaddal fiatalabb Cedric Prakash későbbi indiai jezsuita, valamint Simonyi Gyula, a BOCS későbbi elnöke is ott járt). Többször járt Magyarországon és Erdélyben, ő volt a magyar támogatás Indiába, a gujarati iskolákhoz eljuttatásának egyik titkos összekötője.


- + - + -

1967: Detroitban, az USA ötödik legnagyobb városában példátlan méretű néger zendülés kezdődött. Július 24-én a városban elrendelték a szükségállapotot. A több napig tartó faji zavargásoknak összesen 39 halálos áldozata volt.

- - - - -

1976: A WOW (Women's Ordination Worldwide, Nők fölszentelése) megalakulása. Nemzetközi mozgalom a nők részvételéért a katolikus vezetésben.
- - - - -

1979: A Kiskunsági Nemzeti Park kétharmadát Bioszféra rezervátumnak nyilvánították.
- - - - - - - - - -
A történelem legnagyobb tanulsága, hogy az emberek nem vonják le a történelem tanulságait. Reméljük ez a kis napi időutazás sokat segít ezen :)
.
Hasznosnak találja? Kérjük ajánlja barátainak is.
Lemondás/föliratkozás a http://groups.google.com/group/bocsmagazin weboldalon,
vagy emailben: m@bocs.hu
ahol ékezet nélküli változat is kérhető


A tartalom felhasználható nem-üzleti célra, megjelölve a forrást:
Bocs.hu magazin

A Bocsmagazin 100 százalékosan újrafelhasználható képernyőfelületre készült :))