Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 02:00:00. Nov. 19. http://bocs.hu
1% támogatáshoz adószámunk: BOCS Alapítvány 18481862-1-07
+
1997: A Duna-Ipoly Nemzeti Park létrehozása.
+ - - - +
1711: Mihail Vasziljevics Lomonoszov orosz tudós, polihisztor születése (+1765. ápr. 15.). A felvilágosodás első jelentős képviselője Oroszországban. Kinetikai hő- és gázelmélet, tömegmegmaradás, abszolút 0 fok. 1755-ben életre hívta a moszkvai egyetemet, amely ma is a nevét viseli.
- - - - -
1828: Franz Peter Schubert osztrák zeneszerző halála (szül. 1797. jan. 31.).
- - - - -
1841: Schulek Frigyes építész születése (+1919. szept. 5.). A magyar eklektikus építészet jeles alakja, ő építette a Halászbástyát és a Jánoshegyi kilátót (táj, panoráma).
- - - - -
1855: Vörösmarty Mihály költő, drámaíró, akadémikus halála (szül. 1800. dec. 1.). A magyar romantika és a reformkor költészetének egyik legnagyobb alakja.
- + -
"És hosszu béke van s az ember
Rémítő szapora,
Talán hogy a dögvésznek egyszer
Dicsőbb legyen tora:
Sovár szemmel néz ég felé,
Mert hajh a föld! az nem övé,
Neki a föld még sírnak is kemény:
Nincsen remény!"

(Vörösmarty Mihály: Az emberek, 4.)

- - - - -
1881: Lelia Robinson, az első nő az USÁ-ban, aki jogászi gyakorlatot akart folytatni, nem nyugodott bele a Legfelső Bíróság elutasító ítéletébe, hanem a Woman's Journal (Nők Lapja) e napi számában kikelt a döntés jogtalansága ellen. Két év múlva engedélyezték neki a jogi pályát.
„A női nemet a természeti törvény arra rendeli és arra teszi képessé, hogy az emberi faj gyermekeit megszülje, táplálja és őrizze világunk otthonait… A nők egyetlen egész életre szóló hivatása (mint pl. a jogi hivatás) sem egyeztethető össze nemük radikális és szent kötelességeivel. Az ilyen hivatás a természet rendjétől való eltérés, és amikor szándékosan választják, akkor ennek a rendnek az elárulása… A nőt jellegzetes sajátosságai, nemes bájai, gyors érzékenysége, gyenge fogékonysága, tisztasága, gyengédsége, érzelmi ösztönzései, az hogy alárendeli a szigorú észt az együttérző érzelmeknek, nyilvánvalóan nem képesítik a bírósági küzdelemre. A természet a nőt éppoly kevéssé edzette meg a tárgyalóterem jogi konfliktusaira, mint a csatamező fizikai összecsapásaira…” (In re Goddell, 39 Wisc. 1875)
- - - - -
1900: Először használták a hátsókerék-meghajtású háromkerekű triciklit. Csonka János mérnök tervezte, a GANZ gyártotta. A posta 1924-ig ezzel a járművel végezte a levélgyűjtést. Hazánkban először itt alkalmaztak alumíniumot szerkezeti anyagként.
- - - - -
1928: Pernye András Erkel Ferenc-díjas zenetörténész, zenekritikus, zenepedagógus születése (+1980. ápr. 4.). 1965-től haláláig a Zeneművészeti Főiskola docense volt. Szerepet vállalt a Ki mit tud? és a rádióbeli Dupla vagy semmi vetélkedők zsürijének munkájában is. Gyermekbénulásból eredő mozgáskorlátozottsága ellenére hihetetlen munkabírás jellemezte, de végül gyógyíthatatlan betegsége miatt saját döntésével búcsúzott el az élettől. Főbb művei: Puccini, Szabó Ferenc, Alban Berg (portrék), A német zene története 1750-ig, A jazz, Előadóművészet és zenei köznyelv.
- - - - -
1934: Vigh Szabolcs katolikus teológus születése. 1958. nov. 2-án szentelték pappá.
A születésszabályozásról írt doktori értekezését 1971-ben fogadták el summa cum laude fokozattal. Több tanulmánya jelent meg ebben a témában a Vigília és a Teológia című folyóiratokban. 1973-ban külföldi tanulmányútra vonatkozó kérelmét az illetékes egyházmegyei főhatóság elutasította. Ugyanebben az évben az őszi esperesi konferencián bírálta a fogamzásgátlással kapcsolatos hivatalos egyházi tanítás gyakorlati alkalmazását, ezért püspöke 1974-es leiratában a nyilvánosság előtt rendreutasította. Majd "büntetésből" újra áthelyezték.
- + - + -
1968: Bányarobbanás a nyugat-virginiai (USA) Farmingtonban, 78 halott. A 16x10 km-es szénbányában napi 2-300 ezer m3 metángáz szabadul fel, amit igyekeznek kiszellőztetni.
- - - - -
1969: Az Apollo-12 űrhajó kompjával másodszor jutott el ember a Holdra.

- - - - -
1973: Felavatták az első női lelkészt a magyar Evangélikus egyházban. Kovács Etelka a csöglei gyülekezetben szolgált.

1976. okt. 24-én másodikként Pintér Károlynét avatták Ózdon, aki már családos volt.
- - - - -
1975: Az NSZK-beli Gundremmingen atomerőmű csőrendszerének javításakor forró radioaktív gőz került a levegőbe és két ember halálát okozta.
- - - - -
1990: A hidegháború vége. Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet Párizsban.
- - - - -
1995: Cedric Prakash indiai jezsuita az első keresztény, aki megkapta a legmagasabb indiai polgári kitüntetést, a Kabir Puraskar díjat.
Indiában ez a nap a vallási béke, a közösségi harmónia ünnepe (Communal Harmony Day).

"India kultúrájának része a vallások sokfélesége" - mondta India elnöke a díjátadáskor Új-Delhiben.
Olyanok kaphatják (1990 óta 22-en), akik vagy tartósan dolgoznak a vallási harmóniáért, ill. nagy fizikai vagy erkölcsi bátorsággal lépnek fel vallási zavargások idején az övéktol eltéro csoportba tartozók élete, tulajdona megmentéséért, saját életük kockáztatásával (vö. dec. 6.).
- + -
Kabir nagy indiai szent, tanító, költő és vallásreformer volt, a hagyomány szerint 1398-tól 1518-ig élt (120 évet). Hite szerint nincs különbség emberek között, minden vallás istene ugyanaz, így minden élo felé gyengédséget kell tanúsítanunk. Hitt az emberiség egységében, egyetemes vallást hirdetett, túl a hindu vagy a muzulmán ortodoxián. Hinduk, muzulmánok, szikhek ugyanúgy tisztelik.
- - - - -
1997: A Duna-Ipoly Nemzeti Park létrehozása.

- - - - -
2001: A szingapúri székhelyű ún. WC Világszervezet (World Toilet Organisation) WC világnappá nyilvánította nov. 19-ét és felhívta a figyelmet, hogy minden embernek joga van megfelelő minőségű vécére. Az emberiség egyharmadának még latrinája sincs.
Évszázezredekig az emberi ürülék a természetes körfolyamatok része volt, összegyűjtötték trágyázás céljára, csak a folyóvölgyekben élők juttatták a vízbe. A vízöblítéses wc talajjavító anyagból vízszennyező anyagot csinált belőle. Kínában 1980-ig több emberi ürüléket használtak a földeken, mint műtrágyát. Az vízöblítéses wc terjedése az ipari országokban óriási vízpazarlással jár.
Vespasianus római császár 79-ben megadóztatta a nyilvános illemhelyeket, s amikor fia, Titus (később császár 79-81-ig) ezt helytelenítette, a máig is gyakran használt mondással felelt: A pénznek nincs szaga.
Az ókorban még nem különítették el a wc-ket, sem nem voltak külön női és férfi wc-k. A népsűrűség növekedése miatt kellett szabályokat hozni, hogy a városokat ne borítse el az ürülék. 1539-ben Párizsban kimondatott, hogy mindenki felelős a saját piszkáért, s kötelezővé tették a házi pöcegödröt. 1739-ben szintén Párizsban terelte először külön mellékhelyiségekbe a férfiakat és a nőket egy csapszék tulajdonosa.
- - - - -
2002: Spanyolország északnyugati partjai közelében kettétört és elsüllyedt a Prestige nevű, görög tulajdonban lévő, bahamai bejegyzésű tartályhajó. A 70 ezer tonna nyersolajat szállító tankhajó rakományából mintegy 10 ezer tonna ömlött az Atlanti-óceánba, az addigi legnagyobb ilyen jellegű környezeti katasztrófát okozva.
- - - - -
2004: Orkán pusztított Kelet-Európában. A Magas-Tátrában több mint száz km2-en letarolta az erdőket, közel 3 millió m3 fa dőlt ki (Szlovákia közel egy éves szokásos fakitermelése).
A kidőlt fák közel felét a helyszínen kell hagyni lassan elkorhadni, hogy valamelyest védjen a tavaszi árvíz és az erdőtalaj hirtelen lemosódása ellen.
A faültetvények (mert az egyfajú, telepített erdő nem nevezhető erdőnek) sokkal sérülékenyebbek a természeti csapásokkal és a kártevőkkel szemben. Most az 1930-as évek végén – miután a világháborús készülődés jegyében tarra vágták a tátrai erdőket - egyszerre telepített lucfenyő ültetvények pusztultak el. 1915-ben egy hasonló orkánban még tizedekkora sem volt a pusztulás.
- - - - - - - - - -

A történelem legnagyobb tanulsága, hogy az emberek nem vonják le a történelem tanulságait. Reméljük ez a kis napi időutazás sokat segít ezen :)
.
Hasznosnak találja? Kérjük ajánlja barátainak is.
Lemondás/föliratkozás a http://groups.google.com/group/bocsmagazin weboldalon,
vagy emailben: [email protected]
ahol ékezet nélküli változat is kérhető


A tartalom felhasználható nem-üzleti célra, megjelölve a forrást:
Bocs.hu magazin

A Bocsmagazin 100 százalékosan újrafelhasználható képernyőfelületre készült :))