Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 5. Dec. 5. http://bocs.hu
1% támogatáshoz adószámunk: BOCS Alapítvány 18481862-1-07
+
1789: Trattner János Tamás nyomdász, könyvkereskedő, kiadó szül. Kazinczy, Kölcsey barátja, támogatója.
+ - - - +
1784: Phillis Wheatley, az első amerikai fekete írónő halála (szül. 1753). Afrikában született, nyolcéves korában rabszolgaként került Amerikába. 13 évesen már verseket írt, 1773-ban angliai utazást tett, és a londoni társasági élet népszerű alakjává vált. Amerikában férjhez ment egy felszabadított rabszolgához, de házassága nem sikerült. 31 évesen nyomorban, magányosan halt meg.
- - - - -
1789: Trattner János Tamás nyomdász, könyvkereskedő, kiadó születése (+1824. márc. 24.). A magyar irodalom legjobbjainak kiadásával foglalkozott. Támogatta a magyar írókat műveik kiadásában, barátja volt Kazinczynak és Kölcseynek is.
- - - - -
1791: Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerző, zongorista, orgonista, karmester halála (szül. 1756. jan. 27.). Minden idők egyik legnagyobb zenei lángelméje volt. Már hatévesen sikereket aratott, első vígoperáját 12 évesen írta. 36 évesen halt meg betegségtől, küzdelmektől és anyagi gondoktól megtörve. Rövid élete folyamán 626 művet írt, minden zenei műfajban, Requiem, operák (Don Juan, Varázsfuvola, Figaro házassága, Don Giovanni), zongoraversenyek, szimfóniák. Olyan művész volt, aki függetlenül, önmagára utaltan, feudális kötöttségektől mentesen próbált élni.
- - - - -
1848: Székesfehérváron a Szent István által 977-1000-ben épített bazilika helyén kútjavító munkások egy női csontvázra bukkantak, fejér aranykorona, ujján aranygyűrű volt. A Magyar Nemzeti Múzeum szakértői egy héttel később egy férfi csontvázat is találtak ugyanitt, mellette korona, amulett, uralkodói pálca, kard, feszület. III. Béla és felesége maradványait 1898-ban a budai Mátyás-templomban helyezték el.
Henszlmann Imre a székesfehérvári bazilika romjai közt 1862-ben feltárta Szent István és családja, Kálmán, Ulászló, Vak Béla, II. Géza, IV. István, Nagy Lajos, Mátyás király és II. Lajos sírkápolnáit. A csontokat hat faládában átadta a polgármesteri hivatalnak s azokat a székesegyház kriptájában helyezték el. Amikor 1893 őszén tudományos vizsgálatok céljából Török Aurél a csontokat elkérte, már csak öt, kifosztott ládát tudtak átadni neki. Addigra ismeretlenek a maradványokat összekeverték, a tudományos feljegyzéseket eltüntették. A hatodik láda eltűnt. A csontokat a későbbi ásatásokon találtakkal együtt 1938. augusztus 13-án Shvoy Lajos megyéspüspök ünnepélyesen a Romkert betonkriptájában helyezte el. 2000. augusztus 4-én új sírkamrát adtak át katonai tiszteletadás mellett a Romkertben, itt vannak elhelyezve polietilén zsákokban az összekeveredett csontok.
- + - + -

1899: Emile Zola nyilatkozata a Pesti Hírlapban Jókai védelmében: "Én a költők számára halhatatlan ifjúságról álmodom, és Jókai egyike azoknak a keveseknek, akik ezt az álmot valóra váltják, mivelhogy a maga hetvenöt esztendejéhez félelem nélkül hozzá merte adni egy szeretett teremtés húsz esztendejét."
Jókai első feleségének, a nála nyolc évvel idősebb színésznőnek, Laborfalvi Rózának házasságon kívül született (s Jókai által adoptált, majd fiatalon meghalt) gyermekétől (Róza II.) szintén házasságon kívül (Andrássy Gyula gróftól) született "mostohaunokája" (Róza III.) és annak férje, a történelmi témákat festő Feszty Árpád elmeorvost küldtek Jókaira, amikor 13 év özvegység után feleségül vette a nála 55 évvel fiatalabb Nagy Bellát, és nászútjukon is magándetektívekkel figyeltették őket. Nagy Bella ellen még két évvel az esküvő után is tüntettek a pozsonyi színházban, megakadályozva ottani fellépését. Az író regényeit bojkottálták, a Pesti Hírlap - noha Zola nyilatkozatát még lehozta - húszéves munkatársi viszony után szakított vele.

- - - - -
1901: (Walter Elias) Walt Disney 26-szoros Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer születése (+1966. dec. 15.). Sok természetfilmet készített. Az ő rajzfilmjei még szépek, természetközeliek voltak.
A trükk- és rajzfilm műfaj megteremtője és klasszikus mestere. Népszerűségét a rajzfilmjeiben szereplő állat- és gyermekfigurák sajátos bájának köszönheti. Az elsők között vezette be a hangosfilmet (1928), a színes filmet (1932), és a teljes estét betöltő rajzfilmet (1937). Nevéhez fűződik a világ leghatalmasabb szórakoztató központja, a Disneyland. Az Oscar-díj történetében Walt Disney viszi a pálmát: 64 jelölésből 26 alkalommal kapta meg az aranyszobrocskát.
- - - - -
1916: Egy angliai lőszergyárban robbanás történt, 35 nő meghalt.

Ezerhatszáz nő dolgozott ott, mert a férfiak a fronton harcoltak. Jobban fizetett, mint a textilgyár. A TNT-től legtöbben sárgaságban szenvedtek, kanári-lányoknak hívták őket. A térdig, néha vállig érő lövedékekre gyakran ráírták nevüket és címüket, sőt pajzán üzeneteket is, azt remélve, hogy a frontról a katonák írnak nekik.
- + - + -
1925: Wladyslaw Stanislaw Reymont Nobel-díjas (1924) lengyel író halála (szül. 1867. máj. 7.). Nagyszerű megfigyelőkészség, mesélőkedv, a társadalmi-történelmi jellemzők érzékletes megfestése jellemezte. Parasztok című nagy-nemzeti eposza világirodalmi jelentőségű, mivel első ízben térképezte fel a kelet-európai társadalmak alapvető osztályát, a parasztságot. Az ígéret földje című regényét Andrzej Wajda filmesítette meg 1976-ban.
- + -
"...igazsága mindig annak van, akinek telik rá..." (Reymont)

- - - - -
1937: Thorma János festőművész halála (szül. 1870. ápr. 24.). A nagybányai művésztelep egyik alapítója, 1919 után vezetője. Fő művét, az Aradi vértanúkat a millenniumi kiállításra festette, de azt témája miatt nem engedték bemutatni.
- - - - -
1957: Leningrádban vízre bocsátották az első atommeghajtású jégtörőt (hossza 134 méter, legnagyobb szélessége 27,6 méter, merülése 9,2 méter, 44 ezer lóerős). Menet közben két méter vastagságú jeget tudott áttörni.
(Lassan már nem lesz mit törni az északi sark felé...)

- - - - -
1972: A hadkötelezettség megszűnt Ausztráliában.
- - - - -
1978: Aláírták a szovjet-afgán barátsági, jószomszédsági és együttműködési szerződést.

- - - - -
1991: A Fővárosi Önkormányzat közgyűlése döntött a pártállami rendszer politikai tartalmú budapesti köztéri alkotásainak eltávolításáról. Egy szoborparkban helyezték el őket a XXII. kerületben.

- - - - -
1995: Országgyűlési határozat: 500 fős magyar műszaki kontingens vesz részt a délszláv válság békés rendezésének végrehajtását biztosító erők (IFOR) munkájában.
(Nem sokkal később az igazi IFOR, a 77 éve működő világméretű vallásos békemozgalom (A Kiengesztelődés Nemzetközi Szövetsége, International Fellowship of Reconciliation) tiltakozására a Nato balkáni műveletét átnevezték SFOR-nak. A tiltakozó akcióban az IFOR magyarországi csoportja, a Bocs Alapítvány is részt vett.)
- - - - - - - - - -
A történelem legnagyobb tanulsága, hogy az emberek nem vonják le a történelem tanulságait. Reméljük ez a kis napi időutazás sokat segít ezen :)
.
Hasznosnak találja? Kérjük ajánlja barátainak is.
Lemondás/föliratkozás a http://groups.google.com/group/bocsmagazin weboldalon,
vagy emailben: m@bocs.hu
ahol ékezet nélküli változat is kérhető


A tartalom felhasználható nem-üzleti célra, megjelölve a forrást:
Bocs.hu magazin

A Bocsmagazin 100 százalékosan újrafelhasználható képernyőfelületre készült :))