Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 02:00:00. May. 27. http://bocs.hu
1% támogatáshoz adószámunk: BOCS Alapítvány 18481862-1-07

+
1981: Pilinszky János Kossuth- és József Attila-díjas költő halála (szül. 1921. nov. 25.).
+ - - - +
1497: Benedetto Da Maiano itáliai építész, szobrász és bútorműves halála (szül. 1442). A quattrocento egyik legjelentősebb művésze a dekoratív építészetben és szobrászatban. Budán is járt, s intarziás ládákat, terrakotta és márványmunkákat készített Mátyás király részére.

- - - - -
1564: Kálvin János (Jean Calvin) francia származású svájci vallásreformátor halála (szül. 1509. júl. 10.). 1536-38 között Genfben megvetette későbbi tevékenységének alapjait, de elűzték a városból. 1541-ben visszahívták a városba, s ott is maradt élete végéig. A lutheri reformáció hatására önálló vallási rendszert alakított ki, a kálvinizmust.
- - - - -
1703: Lerakták a leendő város, Szentpétervár első erődítményének alapkövét I. Péter orosz cár kezdeményezésére a Néva folyó Balti-tengeri torkolatánál. 1712-1918 között Oroszország fővárosa volt. 1914-től Pétervár, 1924-től Leningrád lett a neve. 1991-től népszavazás alapján ismét Szentpétervár.
- - - - -
1708: Két kuruccsapat összetűzésekor halt meg Esze Tamás (szül. 1666) tarpai jobbágy, kuruc brigadéros, a Rákóczi-szabadságharc hadvezére.
Családjával együtt nemesi rangot kapott, s szülőfaluját hajdúvárossá nyilvánították.
- - - - -

1819: Julia Ward Howe amerikai költő és írónő születése New York-ban (+1910. okt. 17.). Férjével - aki abolicionista reformer politikus volt és intézetet hozott létre vakok számára - együtt szerkesztette a rabszolga-felszabadításért szót emelő Commonwealth című folyóiratot; emellett a női választójogról is írt. Költészetének legismertebb darabja a magyarul irónikus "János bácsi a csatában" kezdetű harci dal.
- - - - -

1840: Niccolo Paganini olasz hegedűművész és zeneszerző halála (szül. 1782. okt. 27.). Kalandos életmódját, rendkívüli technikai bravúrjait legendák övezték, az "ördög hegedűsé"-nek nevezték. Játéka többek között Liszt zongora-virtuozitásának is ihletője volt. Gitárkompozíciókat is írt. A női nem nagy kedvelője s kedveltje volt.
- + - + -
1907: Rachel Carson tengerbiológus, ökológus, író születése (+1964. ápr. 14.). 1962-ben adta ki a Néma tavasz (Silent Spring) c. könyvét. Vészkiáltása vitát robbantott ki a növényvédő szerek használatáról, a tudomány felelősségéről és a műszaki haladás szabályozásáról. Könyvében példák sorával bizonyította, hogy a növényvédő szerek esztelen használata visszafordíthatatlan pusztítást okoz a növény- és állatvilágban, és beláthatatlan következményei lehetnek az emberre.
Sokan e könyv megjelenésétől számítják a civil és az állami környezetvédelem létrejöttét. Máig ható következményei között megemlíthetjük a DDT és más veszélyes vegyszerek betiltását, a Föld Napját, a környezetvédelmi törvények születését és az állami ellenőrző szervek felállítását.
- - - - -
1937: Átadták a Golden Gate hidat San Franciscóban. Hídépítésen itt alkalmaztak a világon először biztonsági hálót - hídfőtől-hídfőig -, ez 19 munkás életét mentette meg. 12-en így is meghaltak, de ez csak fele volt az akkoriban a beruházásokon elfogadottnak (1 haláleset 1 millió dolláronként).
- - - - -
1939: Angliában újra bevezették a háborús sorozást.
- - - - -
1968: Megkezdődött a Contergan-per Németországban. A Chemie Grünenthal cég altatója feltehetően gyermekek ezreinél okozott fejlődési rendellenességet, akiknek anyja a terhesség alatt használta.
(Noha altató volt, a köztudatban nem annyira a vegyipar, gyógyszeripar iránti gyanakvást keltette föl, inkább - tévesen - a családtervezési vitákban használták ellenérzés keltésére.)
- - - - -


1981: Pilinszky János Kossuth- és József Attila-díjas költő halála (szül. 1921. nov. 25.).
- - - - - - - - - -
A történelem legnagyobb tanulsága, hogy az emberek nem vonják le a történelem tanulságait. Reméljük ez a kis napi időutazás sokat segít ezen :)
.
Hasznosnak találja? Kérjük ajánlja barátainak is.
Lemondás/föliratkozás a http://groups.google.com/group/bocsmagazin weboldalon,
vagy emailben: m@bocs.hu
ahol ékezet nélküli változat is kérhető


A tartalom felhasználható nem-üzleti célra, megjelölve a forrást:
Bocs.hu magazin

A Bocsmagazin 100 százalékosan újrafelhasználható képernyőfelületre készült :))