Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 02:00:00. Jan. 20. http://bocs.hu
1% támogatáshoz adószámunk: BOCS Alapítvány 18481862-1-07
+
Kérjük támogassa a BOCS Alapítványt személyi jövedelemadójának 1%-ával. Adószámunk: 18481862-1-07
- - - - - - - - - -
1993:+Audrey Hepburn Oscar-díjas színésznő. UNICEF nagykövet volt.Vagyonát az éhező gyermekekre hagyta.

+ - - - +
1778: James Cook angol hajóskapitány felfedezte és megszállta a Csendes-óceánban fekvő szigetcsoportot, amelyet Sandwich-szigeteknek nevezett el. Hawaii 1959. augusztus 21-től az Egyesült Államok 50. tagállama.
- - - - -
1808: Vajda Péter író, költő, pedagógus, természettudós születése (+1846 febr. 10.). Ő indította meg az első magyar ismeretterjesztő folyóiratot, a Garasos Tár-t, majd 1838-ban megalapította a Természet című folyóiratot.

Történelmi regényeket, keleti tárgyú elbeszéléseket, drámát, vígjátékot írt, a prózavers első magyar művelője volt, s műfordítással is foglalkozott. Lírai főműve, a Dalhon 1838 és 1844 között négy kötetben jelent meg. A Természettudományi Társaság első titkára volt, de amikor a szervezet felvette a "királyi" jelzőt, lemondott. Plebejus demokrata nézeteit összefoglaló "Erkölcsi beszédei" miatt vád alá helyezték, s a mű kiadását a cenzúra megtiltotta. Petőfi V. P. halálára című versében vett búcsút tőle.
- - - - -
1841: Nagy Britannia megszerezte Hong Kong szigetét, ami csak 1997-ben került vissza kínai fennhatóság alá.


- - - - -
1842: Konkoly Thege Miklós csillagász, akadémikus születése (+1916. febr. 17.). Emlékét őrzi a Konkolya nevű kisbolygó. 1869-ben Ógyallán (szlovák nevén: Hurbanovo) csillagvizsgálót és meteorológiai megfigyelő állomást létesített. Birtokait szegény parasztok letelepedésére átadta.

- - - - -
1865: Szabadalmaztatták a hullámvasútat.
- - - - -
1870: Az előző év végén alakult Pesti Korcsolyázó Egylet a városligeti tó jegén megtartotta megnyitóját. A mai csarnok helyén akkor egy fabódé állt melegedővel, korcsolyacsatolóval, büfével.

- - - - -
1884: Gábor Andor posztumusz Kossuth-díjas író, költő, újságíró, műfordító, kritikus születése (+1953. jan. 21.). Megalapítója és szerkesztője volt a Lúdas Matyi című vicclapnak.
- - - - -
1889: Följegyezték, hogy az indiai Bharatpur mocsárban a maharadzsa és vadásztársasága közel háromezer madarat ejtett el e napon.
Suraj Mal maharadzsa gátakkal és csatornákkal egy egész síkságot öntött el, hogy a vizes élőhely madarak tömegeit vonzza ide és a madárparadicsom vadászparadicsom legyen.

A túlnépesedő India elveszi a madarak élőhelyeit szántó, szemétlerakó stb. céljára.
- - - - -
1889: Sík Sándor Kossuth-díjas költő, irodalomtörténész, akadémikus, pap születése (+1963. szept. 28.). A XX. század egyik legjelentősebb magyar vallásos lírikusa.
- - - - -
1896: A Francia Tudományos Akadémián Henri Poincaré ismertette a Wilhelm Conrad Röntgen által 1895-ben felfedezett, X-sugaraknak elnevezett sugárzást, amely áthatol a legtöbb szilárd anyagon. Itt nevezték el a sugarakat Röntgenről, aki 1901-ben az első fizikai Nobel-díjat kapta.
- - - - -
1902: Pikler Emmi gyermekpszichológus születése (+1984. jún. 6.). A Lóczy Lajos utcai csecsemőotthon létrehozója és vezetője. Számos könyve és publikációja a magyar gyermeknevelés alapját képezi.

- - - - -
1954: Heti 2 órás műsorral megkezdte adását a magyar televízió.

- - - - -
1984: Johnny Weissmüller olimpiai bajnok amerikai úszó, filmszínész halála (szül. 1904. jún. 2.). A Tarzan-filmek főszereplője.
- - - - -
1993: Audrey Hepburn angol-holland származású amerikai színésznő halála (szül. 1929. máj. 4.). 1953-ban a Római Vakáció című első filmjére a legjobb női alakításért járó Oscar-díjat kapta. Főszerepei: Sabrina, Háború és béke, Egy apáca története, Álom luxuskivitelben, My Fair Lady, Hogyan lopjunk egymilliót?, Várj, míg sötét lesz. Később az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) nagyköveteként dolgozott. Vagyona jórészét a világ éhező gyermekeire hagyta.
- - - - -
1995: John Halas magyar származású Oscar-díjas angol rajzfilmrendező halála (szül. 1912. ápr. 16.). Ő csinálta az első sztereo- és az első egész estés rajzfilmet Európában, s a Kass Jánossal közösen készített Dilemma című műve a világ első, teljes egészében digitalizált komputertechnikával előállított animációs filmje. A Nemzetközi Animációs Bizottság tiszteletbeli elnöke volt.
- - - - - - - - - -
A történelem legnagyobb tanulsága, hogy az emberek nem vonják le a történelem tanulságait. Reméljük ez a kis napi időutazás sokat segít ezen :)
.
Hasznosnak találja? Kérjük ajánlja barátainak is.
Lemondás/föliratkozás a http://groups.google.com/group/bocsmagazin weboldalon,
vagy emailben: m@bocs.hu
ahol ékezet nélküli változat is kérhető


A tartalom felhasználható nem-üzleti célra, megjelölve a forrást:
Bocs.hu magazin

A Bocsmagazin 100 százalékosan újrafelhasználható képernyőfelületre készült :))