Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 1. Dec. 1. http://bocs.hu
1% támogatáshoz adószámunk: BOCS Alapítvány 18481862-1-07
+
1946: Megjelent az Élet és Tudomány első száma a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert beköszöntőjével.
+ - - - +
1800: Vörösmarty Mihály költő, író, akadémikus születése (+1855. nov. 19.).
A magyar romantika és a reformkor költészetének egyik legnagyobb alakja. Fő művei: Zalán futása, Csongor és Tünde. 1836-ban írta a Szózatot.
- - - - -
1879: Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című színművének ősbemutatója a budapesti Nemzeti Színházban. A darabot Paulay Ede rendezte.
- - - - -
1891: Bernben létrejött az IPB (International Peace Bureau, Nemzetközi Béke Iroda).
1901 és 1982 közt 13 vezetője kapott Béke Nobel-díjat (vö. jan. 26., febr. 19., 28., márc. 23., ápr. 21., 22., máj. 20., 21., jún. 9., nov. 1., 11., továbbá 1907-ben Ernesto Moneta olasz, 1982-ben Alva Myrdal svéd vezetőségi tag), maga az iroda 1910-ben. ipb.org
- - - - -
1906: Megnyílt a Szépművészeti Múzeum. Elkészültekor Európa legkorszerűbb múzeuma volt.
- - - - -
1925: A Rákóczi úton felavatták az első rádióstúdiót, s ezzel megkezdődött a Magyar Rádió rendszeres műsorsugárzása az 546 méteres középhullámon.
- - - - -
1930: W. K. Kellog bevezette a 3x8 óra helyett a 4x6 órás munkaidőt michigani gabonapehely gyárában. Így több embernek adott kevesebb fizetéssel kevesebb munkát. A kísérlet óriási sikert hozott, a kevesebb pénz ellenére a több szabadidő miatt a munkások és családjaik sokkal boldogabbnak érezték magukat. A gyár termelékenysége is nőtt, a rövidebb munkaidőben jobb kedvvel dolgoztak.
Ennek ellenére a cég igazgatósága nem rokonszenvezett Kellog munkásbarát vezetési filozófiájával és egy évtized múltán, a II. világháború kitörésekor megragadták az alkalmat és visszaállították a 3x8 órás munkabeosztást. A munkások azonban nem felejtették el a boldogabb "kevesebb pénz de több idő" korszakot, 1946-ban újra kiharcolták a 4x6 órás munkarendet és a fenyegetések, elbocsátások, lejárató kampányok ellenére közel négy évtizedig, 1984-ig meg tudták őrizni ezt a vívmányt.
- - - - -
1946: Megjelent az Élet és Tudomány első száma a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert beköszöntőjével.
- - - - -
1955: Egy fekete nő, Rosa Louise McCauley Parks (szül. 1913. febr. 4., +2005. okt. 24.) nem volt hajlandó átadni a helyét a buszon egy fehér férfinak, Montgomery-ben (Alabama, USA), ezért letartóztatták.
Martin Luther King Jr. erre meghirdette a tömegközlekedés bojkottját, amely 1956. dec. 21-én ért véget, amikor a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a bőrszín szerinti elkülönítés a buszokon alkotmányellenes.
1957-ben McCauley elköltözött Michigan-be az üldözések miatt. 1996-ben megkapta a Szabadság elnöki medált, 1999-ben pedig a Kongresszus arany medálját.
- - - - -
1959: Az Antarktisz-szerződést 12 ország írta alá Washingtonban - többek között az USA, Nagy-Britannia, a Szovjetunió és Franciaország. A kontinens semlegesítéséről szóló szerződés 1961. június 23-án lépett hatályba, és kimondta: az Antarktiszon tilos katonai támaszpontokat és erődítményeket létesíteni, hadgyakorlatokat folytatni, és bármilyen fegyverkísérletet végezni. Magyarország 1984-ben csatlakozott az egyezményhez.
- - - - -

1970: Elfogadták a válásról szóló törvényt Olaszországban, közel nyolcvan évi küzdelem után (az 1890-es években tiltották meg a házasság felbontását).
- - - - -

1985: A nők egyenjogúságának alkotmányban való rögzítése ellen (!) szavazott a Liechtensteini Fejedelemség lakossága - 70 százalékos részvétel mellett - csekély többséggel.
- - - - -

1986: Vegyigyár-katasztrófa Bázelben (Svájc).
- - - - -
1992: A finnugor népek első világkongresszusát tartották az oroszországi Komi Köztársaság fővárosában, Sziktivkarban.

- - - - -
1999: A Hortobágyi Nemzeti Park a "kulturális táj" kategóriában a Világörökség része lett. Az UNESCO Világörökség Bizottsága a marokkói Marrákesben egyhangúlag megszavazta.

- - - - -
2002: A világon mintegy hatvan város világította ki híres épületeit, tiltakozva a sok országban még törvényes halálbüntetés ellen.
(Az USA börtöneiben közel 3 és fél ezer halálraítélt várja a kivégzést, van aki már három évtizede.)

- - - - -
A békéért bebörtönzöttek nemzetközi napja
A világ békemozgalmainak aktivistái december 1-jén minden évben demonstrálnak az igazságtalanul bebörtönzöttek szabadon bocsátásáért.

- - - - -
Az AIDS elleni világnap (WHO, 1988 óta)
Kb. negyvenmillió AIDS-fertőzött ember él ma, 2003-ban ötmillióval nőtt a fertőzöttek száma, hárommillióan viszont meghaltak közülük.
Első eseteit az atlantai járványügyi központ jelezte 1981-ben. Ekkor Afrikában már javában dühöngött a járvány. Az immunrendszert rombolja le, szabaddá téve az utat a végül halálossá váló fertőző és daganatos betegségek előtt. Jelenleg a drága kezelések csupán a tünetek súlyosbodását lassítják.

Magyarországon az óvszerhasználat évi 7 millióról 21 millióra nőtt a 90-es évtizedben.
- - - - - - - - - -

A történelem legnagyobb tanulsága, hogy az emberek nem vonják le a történelem tanulságait. Reméljük ez a kis napi időutazás sokat segít ezen :)
.
Hasznosnak találja? Kérjük ajánlja barátainak is.
Lemondás/föliratkozás a http://groups.google.com/group/bocsmagazin weboldalon,
vagy emailben: [email protected]
ahol ékezet nélküli változat is kérhető


A tartalom felhasználható nem-üzleti célra, megjelölve a forrást:
Bocs.hu magazin

A Bocsmagazin 100 százalékosan újrafelhasználható képernyőfelületre készült :))