Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 02:00:00. Aug. 19. http://bocs.hu
1% támogatáshoz adószámunk: BOCS Alapítvány 18481862-1-07
+
1950:A Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy között felavatták az Úttörővasút teljes, 11,2 kilométeres pályáját.

+ - - - +
298: Szent Marcellus százados, keresztény katonaság-megtagadó kivégzése Tangierben.

"Elvetettem fegyvereimet, mivel egy keresztény, aki Krisztusért, az ő Uráért küzd, nem lehet katona e világ brutalitása szerint!"

- - - - -
1692: A Massachusetts állambeli Salem városában a boszorkányhisztéria tetőpontján kivégezték a boszorkánysággal vádolt papot és öt nőt. A boszorkányperről, amelyben összesen 19 embert akasztottak fel, Arthur Miller írt világsikerű drámát.
- - - - -
1848: A New York-i Herald című újság tudósítása egy kaliforniai aranylelőhelyről váltotta ki a legendás aranylázat. Tízezrek keltek útra a gyors meggazdagodás reményében a Sacramento folyó környékére.
- - - - -
1883: Gabrielle ‘Coco’ Chanel francia divattervező születése (+1971. jan. 10.). A divatvilág klasszikus egyénisége, az egyszerűség új ideálját fejlesztette ki az öltözködésben. "Az igazi elegancia az akadálytalan mozgás lehetősége". Az 1920-as évek végén párizsi üzemének kétezer alkalmazottja volt. A Chanel-kosztümöt minden idők egyik legelegánsabb öltözékének tartják.


“Megvetem az ostoba mértéktelenséget. Nem lehet úgy éjszakázni, hogy utána értelmes nappalok következzenek. Néhány élelmiszer és az alkohol tönkreteszi a testünket. Ezért mindenből kevesebbet fogyasszunk, mint amennyihez kedvünk van. Fontos a jó alvás, 7-8 órán át, nyitott ablaknál. Ébredjünk korán, dolgozzunk keményen! A munka foglalkoztatja a szellemet, a szellem pedig gondoskodik a test karbantartásáról.”
- - - - -
1936: Federico Garcia Lorca spanyol költő, író, drámaíró halála (szül. 1898. jún. 5.). A falangisták gyilkolták meg a spanyol polgárháború első napjaiban. 1914-től a granadai egyetemen tanult filozófiát és jogot, de foglalkozott festészettel és zenével is. Verseskötetei is megjelentek (Versek könyve, Dalok, Andalúz dalok, Cigányrománcok), figyelme 1931-től fordult a színház felé, s egy vándor színtársulat igazgatója lett. Fő színpadi művei: Bernarda Alba háza, Vérnász, Yerma. Egy fiatal torreádor emlékére írta a Torreádorsiratót.
- - - - -
1950: A Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy között felavatták az Úttörővasút teljes, 11,2 kilométeres pályáját. Az építkezést 1948-ban kezdték el, s az első szakaszon három hónap múlva megindult a forgalom. A kisvasút 1990. március 31-től Gyermekvasút néven működik.
- - - - -

1968: a Szovjetunió és szövetségesei (köztük a magyar hadsereg) lerohanták Csehszlovákiát. Az ország erőszakmentesen ellenállt.


- - - - -
1970: Elkészült a magyar főváros egyik nevezetessége, a Libegő. Az építkezés 1969-ben kezdődött el, a főváros legmagasabb pontja, a János-hegy közelébe 102 darab, kétüléses függőszék szállítja az utasokat, 260 méter szintkülönbséget győzve le.

- - - - -
1989: Sopronban és Fertőrákoson a Páneurópai Piknik során a megnyitott határon át több száz keletnémet menekült Ausztriába, a határőrök hallgatólagos beleegyezésével.
- - - - -
1994: Linus Pauling amerikai kémikus halála (szül. 1901. febr. 28.). Kémiai Nobel-díj 1954 (bonyolult vegyületek szerkezetének meghatározásáért a kvantummechanika alapján), Béke Nobel-díj 1962 (No More War! - Soha többé háborút! c. könyvéért). Megszervezte az amerikai tudósok tiltakozását az atomfegyver ellen. IPB vezetőségi tag volt.
- - - - - - - - - -
A történelem legnagyobb tanulsága, hogy az emberek nem vonják le a történelem tanulságait. Reméljük ez a kis napi időutazás sokat segít ezen :)
.
Hasznosnak találja? Kérjük ajánlja barátainak is.
Lemondás/föliratkozás a http://groups.google.com/group/bocsmagazin weboldalon,
vagy emailben: [email protected]
ahol ékezet nélküli változat is kérhető


A tartalom felhasználható nem-üzleti célra, megjelölve a forrást:
Bocs.hu magazin

A Bocsmagazin 100 százalékosan újrafelhasználható képernyőfelületre készült :))