Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 02:00:00. Apr. 25. http://bocs.hu
1% támogatáshoz adószámunk: BOCS Alapítvány 18481862-1-07
+
1935: Az első magyar természetvédelmi törvény megszületése. Tavaszi Nagytakarítás Magyarországon.
+ - - - +
1719: Daniel Defoe (1660-1731. ápr. 24.) angol író közel 60 éves korában kiadta első regényét: Robinson Crusoe élete és különös kalandjai. Valóság-alapját Alexander Selkirk skót tengerész története adta, aki öt évet töltött egy kis szigeten (Juan Fernandez) Dél-Amerika közelében.
Hőséhez hasonlóan Daniel Defoe egyszerű középosztálybeli angol volt, kereskedésből próbált megélni, de 1692-ben tönkrement és politikai pamphleteket kezdett írni. Egy a Legfelső Bíróságot és az egyházi vezetést kigúnyoló írásáért 1703. májusban letartóztatták és júl. 31-én pellengérre állították, de a tömeg a szokásos kövek helyett virágokkal dobálta meg. A börtönben himnuszt írt a pellengérhez. Robert Harley, Oxford későbbi grófja szabadította ki és szolgálatába fogadta.
- - - - -

1817: Joseph Sonnenfels osztrák közgazdász, jogtudós halála (szül. 1733). Részben az ő szorgalmazására törölték el Ausztriában a kínvallatást. Közgazdászként ő is kora elterjedt tévedését vallotta, mely szerint a gazdasági fejlődés alapja a népességnövekedés lett volna.
- - - - -
1818: Tolnay Sándor állatorvos, egyetemi tanár halála (szül. 1748. szept. 8.). 1787-ben a pesti egyetem orvosi karán szervezett állatgyógyászati tanszék vezetője lett, s irányításával indult meg a magyar állatorvosi szakoktatás.
- - - - -
1850: Császári nyílt parancs bevezette a jövedelemadót Magyarországon, a Szerb Vajdaságban és a Temesi Bánságban.
- - - - -
1935: Az első magyar természetvédelmi törvény megszületése.
- - - - -
1938: Bíró László József bejelentette első golyóstoll-szabadalmát a Magyar Királyi Szabadalmi Bíróságnak, Töltőtoll néven.
A későbbi feltaláló az orvosi egyetemen kezdett, majd foglalkozott grafológiától kezdve a festészeten át az autóversenyzésig nagyjából mindennel. 1932-től több folyóiratnak és lapnak volt munkatársa, így került a nyomdák közelébe, ahol kitalált egy folyamatosan író tollat egy tintával töltött hengerből és egy golyóból. 1938-ban két szabadalmat is bejegyeztetett erre Magyarországon, a gyártási kísérleteket azonban már külföldön végezte. Párizson keresztül Argentínába vezetett az útja, és használható, ma is ismert golyóstollára ott kapott szabadalmat 1943. jun. 10-én. A sok más találmánnyal is rendelkező Bíró Buenos Airesben hunyt el 1985. okt. 25-én. Választott hazájában az ő születésnapja, (1899.) szeptember 29. az Argentin Feltalálók Napja.
- - - - -
1963: Szántó Judit szavalóművész halála (szül. 1903. jan. 6.). 1928-tól hat évig volt József Attila élettársa. A költő halála után ő volt az, aki minden róla szóló dokumentumot, értéket igyekezett összegyűjteni és megmenteni az utókor számára. 1948-ban létrehozta a József Attila Múzeumot, majd a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársaként lett József Attila örökségének gondozója.
- - - - -


1974: Portugáliában "a szegfűk forradalma" idején megdöntötték a fasiszta rendszert a hadsereg kezdeményezésére, a tömegek részvételével.
- - - - -


1990: A Hubble űrteleszkóp megkezdte munkáját az űrben.

- - - - -
1994: A kis szigetállamok első fenntartható fejlődés világkonferenciája, Barbados.
- - - - -
A Debreceni Zsuzsi-kisvasút napja.

- - - - -

Tavaszi Nagytakarítás Magyarországon.

- - - - -
TV kikapcsolási hét: április 25 – május 1.

http://www.adbusters.org/campaigns/tvturnoff/
- - - - - - - - - -
A történelem legnagyobb tanulsága, hogy az emberek nem vonják le a történelem tanulságait. Reméljük ez a kis napi időutazás sokat segít ezen :)
.
Hasznosnak találja? Kérjük ajánlja barátainak is.
Lemondás/föliratkozás a http://groups.google.com/group/bocsmagazin weboldalon,
vagy emailben: m@bocs.hu
ahol ékezet nélküli változat is kérhető


A tartalom felhasználható nem-üzleti célra, megjelölve a forrást:
Bocs.hu magazin

A Bocsmagazin 100 százalékosan újrafelhasználható képernyőfelületre készült :))