BOCS.HU Dokumentum       Elküldöm e-mail-ben! Nyomtatható verzió
magyar [20040116] [sajtóközlemény] Olvasási ido: 5 perc Meggyilkolt pakisztáni lelkész (Béke, Emberi jogok, Kereszténység, Politika)
A CSI követeli a vallási alapú megkülönböztetések beszüntetését Pakisztánban.
Meggyilkolt pakisztáni lelkész

Sajtóközlemény
2004-01-16

Meggyilkolt pakisztáni lelkész
A CSI követeli a vallási alapú megkülönböztetések beszüntetését

Khaneval, Pakisztán: 2004. január 5-én a khaneváli vasútállomáson holtan találtak egy keresztény lelkészt. Az All Pakistan Minorities Alliance (APMA) jelentése szerint a boncolás kimutatta, hogy Muktar Masiht (50 éves) puskával mellbe lőtték.

Családtagjai beszámoltak róla, hogy a lelkész január 5-én hajnali 3 órakor hagyta el lakását, hogy vonattal Lahoreba utazzon. Holttestét egy órával később fedezték föl. Személyes tárgyait hiánytalanul megtalálták. Az áldozat fia, Musa Masih szerint helyi muzulmán szélsőségesek a közelmúltban többször életveszélyesen megfenyegették édesapját. Néhány fanatikus követelte, hogy a rendőrség tiltsa ki az igehirdetőket a lelkész templomából.

Január 6-án khaneváli keresztények tüntettek a gyilkosság miatt. A demonstráció résztvevői elítélték a pakisztáni vallási kisebbségek elleni rendszeres erőszakos föllépést. Bírálták a törvények alkalmazásának hiányát, és az igazságügyi szervek védelmét kérték. A tüntetők rendőrségi vizsgálatot követelve a kharampurai járási székhely épülete elé vitték a lelkész holttestét. A gyilkosság vádjával mostanáig senkit sem vettek őrizetbe. Muktar Masiht felesége, fia és hat lánya gyászolja. Az APMA vizsgálja a gyilkosság körülményeit, és az eredményt közölni fogja a helyi hatóságokkal.

2001. szeptember 11. utáni terrortámadások során Pakisztánban legkevesebb 45 keresztényt öltek meg és több mint 90-et megsebesítettek. Pakisztán vallási kisebbségeinek vezetői a helyzetért az iszlámábádi kormányt teszik felelőssé, amely – a „felekezeti apartheid” megkülönböztető módszerével - állandósította az erőszakot. A több mint 140 milliós ország keresztényeinek számát 3,8 millióra becsülik.

Hans Stückelberger lelkész, a Christian Solidarity International (CSI) elnöke, emlékeztetve Masih lelkész halálára, sürgeti Pakisztán elnökét, Pervez Musarraf tábornokot, hogy – a biztonság növelésével, és a vallási kisebbségeket hátrányosan érintő törvények hatályon kívül helyezésével - segítsen megszüntetni a pakisztáni keresztények és a többi nem-muzulmán hívő elleni erőszakos föllépések sorozatát.

Pakisztán – az első modern vallási állam - 1947-ben jött létre, majd később a megkülönböztető saríán alapuló iszlám állammá alakult.

(vége)
---

CSI - keresztény emberi jogi szervezet a vallásszabadságért, hitük miatt üldözöttekért, szenvedő gyerekekért, és katasztrófaáldozatokért. Alapította 1977-ben Hans J. Stückelberger lelkész.


Földrajzi hely (amirol szól): Ázsia

Keletkezés ill. kiadás dátuma: 2004. 01. 16.

Csoport, mozgalom, irányzat (ahonnan származik): CSI