BOCS.HU - Fenntartható Civilizáció       Elküldöm e-mail-ben! 
magyar [20030906] [egyképernyős] Olvasási ido: 5 perc Családi stratégiák: az almák közel is, távol is esnek a fájuktól :) (Család, Ökológia)
A szólásainknak követniük kell a természet sokféleségét, hogy ne skatulyákban gondolkodjunk.
Családi stratégiák: az almák közel is, távol is esnek a fájuktól :)

Bizonyos fajta mangrove fákon háromféle (látszatra teljesen egyforma!), hosszú vékony termés van (ugyanazon a fán három különféle termés!!). Csak akkor derül ki a különbség, amikor lehullanak a vizbe (hiszen a mangrove erdők árapály területeken vannak, amit naponta kétszer elönt a tenger).

Az egyik fajta termés lesüllyed a vízben, így a víz nem sodorja el, a fája közelében ver gyökeret és a szülő fával erdőt alkot.

A másik fajta termés lebeg a víz tetején, egész messzire is elkerülhet és terjeszti az adott növényfajt távoli tájakon.

A harmadik fajta termés a kettő közt van, az egyik vége nehezebb, így függőleges állásban úszik, a szülő-fától kicsit távolabb jut el, így az adott mangrove-erdő "ugrásszerű" terjeszkedését szolgálja.

A "nem esik messze az alma a fájától" mondásnál mennyivel differenciáltabban írhatja le a szülő-gyermek kapcsolat sokféleségét és a családi stragétiák összetettségét egy "mindegyik mangrove-termés más távolságra úszik el a fájától" mondás :)Keletkezés ill. kiadás dátuma: 2003.

Szerző: Simonyi Gyula

Célcsoport: nevelőknek, oktatóknak