BOCS.HU - Fenntartható Civilizáció       Elküldöm e-mail-ben! 
magyar [20121224] [egyképernyős, ismertető] Olvasási ido: 5 perc A Nemnövekedés kollektív pszichés zavara (Emberi jogok, Globális képzés, Környezeti nevelés, Népesedés)
A kollektív pszichés zavar egy újabb kiváló példája a Nemnövekedés hamis prófétája, aki félresöpri a Nemnövekedés legfontosabb részét, a népességrobbanás kérdéskörét.
A Nemnövekedés kollektív pszichés zavara

Annotáció: A Kovász 2012/tavasz-téli összevont számában Kuslits Béla nagyon jól ismerteti ezt a kis könyvet:
Serge Latouche: A Nemnövekedés diszkrét bája (Savaria University Press, Szombathely, 2011, 138 oldal)

A könyvismertetés szerint Latouche csak egy félresöprő megjegyzés szintjén foglalkozik a népességrobbanással és ezzel megmutatja, hogy ő is rabja a népesedés témáját körülvevő kollektív pszichés zavarnak, elárulja a Nemnövekedés eszméjét, így sánta utópiájának nincs reális alapja, úgy tűnik nem ismeri a valóságot és nem tud számolni:

"Latouche itt külön megjegyzi, hogy az ökológiai problémák fő okozójaként a népességnövekedést megjelölni az emberi kapzsiság jele, amely nem kínál megoldást a problémákra. Nemcsak azért, mert a népesedés visszaszorítása erősen megkérdőjelezhető vagy egyenesen elfogadhatatlan módokon végezhető hatékonyan, hanem főként azért, mert az erre való hivatkozás nem jó egyébre, mint a túlfogyasztás mögött álló kultúra mindent felülmúló védelmére, mintha nem az életmódunkkal lenne baj, csak a létszámunkkal."

Ezzel szemben a valóság:

1. A népesedés csökkenése éppen a fogamzásgátlás emberi jogának és a fiatal nők jogainak biztosításával érhető el hatékonyan!

2. A népesedés csökkenése éppen a legfontosabb emberi célok felé tett legalapvetőbb lépés következménye: a szegénység elleni küzdelem, az esélyegyenlőség, a környezetvédelem, a béke stb. stb. ugyanis éppen a fogamzásgátlás jogának, tudásának és eszközeinek biztosítását kívánja legelsősorban.

3. A túlfogyasztást is a túlnépesedés okozza: a túlzsúfolt és túlterhelt Földön a megélhetésért egyre élesedő küzdelemben egyre több a kényszerfogyasztás (ami nem növeli a fogyasztó életminőségét, de nélküle lemarad a versenyben).

4. A fogamzásgátlás jogának, tudásának és eszközeinek biztosítása mindenki számára humanitárius és emberi jogi kötelezettség, s ez a Nemnövekedés alapja. Enélkül a Nemnövekedésről irkálni sarlatánság.