BOCS.HU - Fenntartható Civilizáció       Elküldöm e-mail-ben! 
magyar [20100614] [egyképernyős, filmajánló] Olvasási ido: 5 perc A közösség ereje (Hogyan éli túl Kuba az olajhanyatlást) (Globális képzés, Mozgalom, Népesedés, Politika, Utópia)
Újabb példa, hogy a mozgalmárok ugyanolyan vakok, mint a politikusok, média, gazdasági vezetők, egyházak stb. Kubában is a népességnövekedés leállása a példamutató, csak ez továbbra is civilizációnk vakfoltja.
A közösség ereje (Hogyan éli túl Kuba az olajhanyatlást) / The Power of Community (How Cuba Survived Peak Oil)

A közösség ereje c. film Kuba átalakulásáról

http://vedegylet.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1173
ismerteti a filmet és néhány elemzést:
http://www.klimabarat.hu/node/90
http://www.klimabarat.hu/node/199

Egy vitriolos cikk: http://www.hirszerzo.hu/cikk.okologiai_peldakepunk_a_kommunista_kuba.148204.html


Mindegyik írásra (s magára a filmre is) jellemzõ a mai domináns civilizáció vaksága a tágabb és történelmibb szemlélettel legfontosabb tényezõre:

Kuba átállása nem a Szovjetúnió összeomlásával kezdõdött, hanem valójában 1965-tõl 1980-ig dõlt el.

1964-es 4,64 teljes termékenységi rátája, évi 2,2 %-os népességnövekedése

1980-ra 1,89-re ill. 0,59-re zuhant

azaz a népességrobbanásból másfél évtized alatt a reprodukciós szint alá mentek.

2006-ban már e két adat 1,54 ill. 0,2 alatti, tehát bõ négy évtized alatt népességben lefékeztek. Ez elsõsorban a széleskörû oktatásnak és egészségügyi ellátásnak köszönhetõ.

Ha - mint sok országban - e négy évtized alatt a meg-másfélszerezõdve megállás helyett megháromszorozva tovább duzzadás lett volna a népesedés helyzete, Kubában is tömegnyomor, erõszak, ökológiai pusztulás lehetne, mint Haitin, Ruandában stb. stb.

Ökológiai deficitjük így is jelentõs, Kuba egy fõre jutó 1,05 gha eltartóképességéhez képest még az egyébként szerény 1,76 gha fejenkénti ökolábnyom is a terület több mint másfélszeres túlterheltségét jelenti. A filmben bemutatott társadalom még mindig messze nem fenntartható.

Az olajtetõzés korában Kuba népesedését lehet csak modellnek állítani a világ elé. A filmben bemutatott átalakulást modellnek állítani naiv dolog, hiszen a világ nagy része egy negyedszázaddal el van maradva Kubától a népességrobbanás megállításában.

Pl. az emberiség közel ötödét jelentõ, a területét több mint kétszeresen túlterhelõ India fejenkénti átlag ökolábnyoma fele sincs a kubainak. Milyen kubai módszerekkel lehetne az indiai átlaglábnyomot a mérsékelt kubainak a negyedére (sõt az indiai népességnövekedés miatt lassan már az ötödére) lenyomni, hogy a hamarost másfél milliárd indiai elférjen Indiában?

Szerző: Simonyi Gyula

Célcsoport: döntéshozóknak, vezetőknek, médiában dolgozóknak, mozgalmi önkénteseknek, nevelőknek, oktatóknak, vallásos embereknek

Mire való (módszer, alkalom): filmklub

Nyelvi változatok: