BOCS.HU Dokumentum       Elküldöm e-mail-ben! Nyomtatható verzió
magyar [20090303] [nyílt levél] Olvasási ido: negyedóra Cedric Prakash SJ karácsonyi levele, 2008 (Béke, Emberi jogok, Harmadik világ, Igazságosság, Kereszténység, Közösség, Mozgalom)
Kapcsolatunk a gujarati ESP iskolahálózattal a negyedik évtizedbe lépett 2008-ban :)
Cedric Prakash SJ karácsonyi levele, 2008 / Christmas letter of Cedric Prakash SJ, 2008

Újra itt a Karácsony, az alkalmas idő, hogy megünnepeljük: Jézus eljön a mi életünkbe is. Alkalmas idő, hogy újra hangsúlyozzuk a Remény, az Igazság, a Béke, a Szeretet és az Öröm karácsonyi üzenetét. Alkalmas idő, hogy emlékezetünkbe idézzük: a Karácsony középpontja a jászol; a gyermek Jézus azért született közénk, hogy megváltson – megváltoztasson – bennünket. Igen, a Karácsony a változás ideje!

A Remény, ahogy a költő mondja, "örök az emberi szívben". Minden változás középpontjában áll. Semmi nem fog változni, ha nincs meg bennünk a remény vakmerősége. Ismerősen csengő szavak, ugye? Indiában az elmúlt esztendőben nagyon sok erőszakot éltünk meg: erőszakot a keresztények és más kisebbségek irányába! Akik elszenvedték, még mindig a jobb jövő Reményét várják!

A Tett a változás a gyakorlatban! Sosem érünk el változást, ha nem vállalunk tevékeny részvételt: ha nem állunk ki az igazság és az igazságosság mellett, ha nem leszünk kezdeményezőek a bennünket körülvevő gyűlölettel, előítélettel és erőszakkal szemben. Az elmúlt esztendő megkövetelte, hogy a korábbiaknál sokkal konkrétabban lépjünk fel a bennünket gyötrő galádságok ellen, és mindazok rendelkezésére álljunk, akik igénylik a segítségünket. Egy sor dologban vettünk részt: tiltakozó felvonulásokban, műhelymunkákban és szemináriumokban, nyilvános vitákban stb. A Jézus Társasága 35. általános gyűlésének kiemelkedő üzenetévé vált, hogy mindegyikünknek tűzzé kell lennie, mely véghetetlen számú további tüzeket lobbanthat fel! De mindez nem valósulhat meg, ha az ember elvonul a saját légüres terébe, vagy csak alszik és álmodik.

Az Újdonság – a változás megnyilvánulása és eredménye! A friss levegő. Ezt próbáltuk meg ábrázolni az ESP új emblémáján is: egymással szolidáris gyerekek, akik a forgó földgömbön táncolnak. Támogatják egymást a sokszínűségükkel. Egység a sokféleségben! És miközben így tesznek, fellobban a Tűz: a Remény, az Igazság, a Béke, a Szeretet és az Öröm jelképe. Igen, az emblémánk radikális változáson ment keresztül: abban bízunk, hogy ez az új logo kifejezően közvetíti mindazt, amiért küzdünk, amiről álmodunk!

A Hála karácsonyi érzelem. Hálásak vagyunk mindazért a nagylelkűségért és áldozatért, ami a változásokhoz hozzájárult. Elkísértetek bennünket ezen az úton, nélkületek nem járhattuk volna be ezt az utat. Ezen a Karácsonyon imádságunk lesz a hálaadás, ami kifejezi: milyen sokat jelentetek a számunkra! Imádkozunk majd a családjaitokért, a barátaitokért, a munkatársaitokért, és mindazért, amit tesztek – bárhol legyetek is a világon. Köszönjük a támogatásotokat.

Az Oktatás hoz változást: ez a mottónk. Célunk, hogy kicsi, de jelentőségteljes szerepet töltsünk be azoknak a gyerekeknek az életében, akik szegény, kirekesztett, sérülékeny közösségekből kerülnek hozzánk. Az oktatás segíti őket, hogy növekedjenek, és egy olyan világ teljesjogú polgáraivá váljanak, ahol nincsenek korlátok és határok, ahol nincs gyűlölet, előítélet és harc…, ahol emelt fővel és szabadon élhetnek, mint Földanyánk kedves gyermekei. Ez a Reményünk! Ez a Hitünk!

Rövidesen itt az Új Év. Egy esztendő, amelytől valamennyien sok változást várunk szerte a világon. Azért imádkozunk, hogy ezekben a reményekben ne kelljen csalatkoznunk. Ezt az évet az ENSZ „A Megbékélés Nemzetközi Évé”-nek nyilvánította. Itt az ideje, hogy összeszedjük a bátorságunkat, és ki tudjunk mondani: „bocsáss meg”… „sajnálom” … és gyógyító kezet nyújtsunk egymásnak. Igen, VÁLTOZÁS-ra van szükségünk, és mindegyikünknek saját magunkna, saját magunkban kell ezt a vágyott VÁLTOZÁS-t megvalósítanunk!

Kívánom, hogy a karácsonyi időszak legyen e VÁLTOZÁS kezdete! Hogy a dolgok jobbra forduljanak, és a 2009-es esztendő a jónak sokféle megtapasztalását hozhassa. Ehhez kérjük Isten áldását mindannyiótokra és szeretteitekre.

Mindig örömmel hallunk rólatok!
Hálával, szeretettel és örömmel gondol rátok fívéretek,
Cedric Prakash

Földrajzi hely (amirol szól): Gujarat (India)

Szerző: Prakash, Cedric SJ

Csoport, mozgalom, irányzat (ahonnan származik): ESP India

Nyelvi változatok: