BOCS.HU Dokumentum       Elküldöm e-mail-ben! Nyomtatható verzió
magyar [20051210] [BOCS card, nyílt levél] Olvasási ido: negyedóra Cedric Prakash SJ levele 2005 karácsonyára (Harmadik világ, Kereszténység, Mozgalom)
Köszönőlevél mindenkinek, aki támogatja a gujarati ESP iskolákat.
Cedric Prakash SJ levele 2005 karácsonyára / Christmas Letter of Fr. Cedric Prakash SJ in 2005

Kedveseink,

KÖNYÖRÜLET: errõl szól a Karácsony, mint a jászolban fekvõ Krisztus-gyermeket szemléljük. Ez a túláradó könyörület motivál minket is mások felé. Hosszú évek után ma már több mint 33 ezer gyermekkel foglalkozunk Gujaratban, sokakkal együtt, aki támogatják igyekezetünket. Ti is köztük vagytok: köszönjük könyörületeteket.

HARMÓNIA: erre sóvárgunk az elmúlt években. Gujarat társadalmi szövetét megosztó, gyûlölködõ csoportok tépik. De van REMÉNY. Egyre többen dolgoznak összefogva egy harmónikusabb társadalomért. Sok közülük egész csendben, de hatékonyan. De még sok a tennivaló.

JOGOK: továbbra is egy humánusabb, igazságosabb és békésebb világ a fõ célja erõfeszítéseinknek. Naponta látjuk az emberi jogok tiprását. Gujaraté a legmagasabb arányú leány-magzatelhajtás kétes hírneve. Riasztó, hogy a születések közt csak 943 lány jut ezer fiúra. Szüntelenül küzdünk minden személy jogaiért - legyen az meg nem született lánygyermek vagy a gujarati mészárlás muzulmán áldozata.

INSPIRÁCIÓ: erre van szükségünk és ezt kell adnunk másoknak. Mindannyiunknak megvan a vezérlõ példánk, aki inspirál, motivál és ugyanakkor kihívás is számunkra. Roger testvér, a franciaországi Taize priorja, nagyszerû inspiráció számomra. Idén augusztusi értelmetlen megölése miatt sokan kérdezzük: miért? De gazdag öröksége nem hal meg soha. Világunknak még több ilyen emberre van szüksége. Olyan értékekkel kell gazdagodnunk, amelyek inspirációvá válhatnak mások számára.

SZOLGÁLAT: egy szó, egy koncepció, amely egyre elavultabbá válik. Mégis ezt az értéket törekszünk elõmozdítani Chattralayainkban, bátorítva a fiúkat és lányokat az együttmûködésre, egymás szolgálatára, az önzetlenségre.

ÁTALAKULÁS: bátorságra van szükségünk a jobbá váláshoz. A Karácsony idején megújulhatunk az ünnep lelkületébõl. Az új 2006-os év az Elsivatagosodás Nemzetközi Éve. Gujarat számos területén Vízgyûjtõ programot kezdeményezünk, remélve hogy ezeket a száraz zónákat termékeny oázisokká változtathatjuk, ahol az emberek jobb holnapot remélhetnek.

BÖLCSEK: Loyolai Szt. Ignác a kiválóság koncepcióját hangsúlyozta mindig. Messze túlhaladni a közepeset és szokásosat, s mindezt "Isten nagyobb dicsõségére". Nekünk, jezsuitáknak, ez háromszoros Jubileumi év. Xavier Szt. Ferenc és Peter Faber születésének 500. évfordulója, valamint 450. évfordulója Loyolai Szt. Ignác halálának, aki a Jézus Társaságot elindította 1540-ben. Csatlakozzatok hozzánk a hálaadásban.

PÁRTFOGÁS: ez a több-ágú eszközünk az igazság elmondására a hatalmak felé és az igazságosság elérésére mindenki számára. Mahatma Gandhi ezért halt meg. Õ a SATYAGRAHA szót használta rá (az igazság ereje). Az év telve volt utakkal és látogatásokkal, találkozókkal és megbeszélésekkel mindenféle csoportokban, hasonlóan gondolkodók fogadásával és támogatásával, hálózatokhoz való csatlakozással és munkájuk segítésével. Célunk világos, a módszerek különbözõk. Reméljük egy nap a Karácsony üzenete elér mindenkihez.

OSZTOZÁS: ezt hozzák el nekünk otthonunkba a pásztorok és a bölcsek az ünnepen, hogy erõteljesen emlékeztessenek bennünket arra, hogy ne a fölöslegünket osszuk meg, hanem a legjobbat, amink van. Ez bizonyos radikalitást kíván. Az év során volt cunami, földrengések, áradások, szárazság és nagyon sok konfliktus mindenfelé. Az osztozás áldozathozatallal jár, de az ima és köszönet válasza érkezik rá.

Köszönjük hogy társaink vagytok s velünk jártatok ebben az évben!
Segítsetek visszahelyezni Krisztust a Karácsonyba, hogy a Karácsony üzenete: a SZERETET, ÖRÖM, REMÉNY, IGAZSÁGOSSÁG és BÉKE honoljon szíveinkben és mindenkiében, most és 2006 minden napján!

Várjuk hogy halljunk felõletek.
2005 Karácsonyán
Testvéretek,
Cedric Prakash

Newman Hall, Post Box No. 4002, Navrangpura, Ahmedabad 380 009, Gujarat, India

Földrajzi hely (amirol szól): Gujarat (India)

Kikrol szól (csoport): ESP India

Keletkezés ill. kiadás dátuma: 2005.

Szerző: Prakash, Cedric SJ

Fordító (az aktuális anyag nyelvére): Simonyi Gyula

Csoport, mozgalom, irányzat (ahonnan származik): Bocs Alapítvány, ESP India

Küldd el ezt a képet egy E-card-ban!

Karácsonyi üdvözlet az 1977 óta támogatott indiai iskolákból. Igazi Föld-mentő segítés.

Karácsonyi üdvözlet az 1977 óta támogatott indiai iskolákból. Igazi Föld-mentő segítés.

Nyelvi változatok: