Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

17 esemény

[2000-12-27] A Grúz Kommunista Párt V. kongresszusa Tbilisziben egyhangúlag rehabilitálta a grúz származású Joszif V. Sztálint, az egykori Szovjetunió teljhatalmú vezetőjét.
(Ami sokaknak borzalmas volt, keveseknek előnyös is lehetett...)
[Részletek...]
[1945-12-27] A Világbank (Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) létrejötte az ENSZ szakosított pénzügyi szervezeteiként. Az ENSZ 1944-ben Bretton Woodsban megtartott pénzügyi konferenciája döntött így, ahol 44 ország tanácskozott a háború utáni gazdasági és pénzügyi együttműködésről. Magyarország 1982 óta tagja mindkét szervezetnek.
(háború)
[Részletek...]
[1944-12-27] Salkaházi (Schalkházi) Sára szociális nővér, tanító, újságírónő halála (szül. 1899. máj. 11.). Állandó munkatársa volt a kassai lapoknak, majd a Prágai Magyar Hírlapnak. 1929-ben Kassán lépett a szociális testvérek közé, majd a katolikus karitászban dolgozott. 1941-től a Katolikus Dolgozó Leányok és Nők Országos Szövetségének központi vezetője lett. Ő alapította az első magyar munkásnő főiskolát. 1944 őszétől Budapesten, a szövetség kezelésében lévő Katolikus Nővédő Otthonban a származásuk miatt üldözötteket és katonaszökevényeket bújtatott. Ezért feljelentésre a nyilasok elhurcolták és több üldözött mellett a Dunaparton kivégezték.
2006-ban XVI. Benedek pápa boldoggá avatta.
(halál)
[Részletek...]
[1935-12-27] Jakubovich Emil paleográfus, nyelvtörténész, akadémikus halála (szül. 1883. jan. 8.). Felfedezett és kiadott több nyelvemléket. Megtalálta a székely rovásírás legrégibb, XV. századbeli ábécéjét. Része volt a bécsi udvari könyvtár magyar anyaga egy részének hazahozatalában.
(halál)
[Részletek...]
[1922-12-27] A Szovjetunió (Szocialista Szovjet Köztársaságok Szövetsége) megalakulása. Nem érte meg a 70. Születésnapját, az 1991. december 8-i breszti orosz-ukrán-fehérorosz csúcstalálkozón kiadott nyilatkozattal megszűnt.
[Részletek...]
[1914-12-27] Herman Ottó természettudós, néprajzkutató, polihisztor születése (+1914. dec. 27.). A Magyar Ornitológiai Központ létrehozója és igazgatója, a magyarországi ősemberkutatás elindítója.
(halál)
[Részletek...]
[1914-12-27] [sms] Herman Ottó természettudós, néprajzkutató, polihisztor. Osemberkutatás, Ornitológiai Központ.
[Részletek...]
[1914-12-27] Herman Ottó természettudós, néprajzkutató, polihisztor, politikus halála (szül. 1835. jún. 26.). 1887-ben megindította és tíz évig szerkesztette a Természetrajzi Füzeteket. Természettudományos munkássága mellett érdeklődése kiterjedt a magyar ősfoglalkozások, a néprajz és a nyelvészet, a régészet területén pedig a paleolitikum körére. Nevéhez fűződött Magyarországon az ősemberkutatás megkezdése. Ő alapította a Magyar Ornitológiai Központot.
(halál)
[Részletek...]
[1901-12-27] Marlene Dietrich (Maria Magdalena von Losch) német-amerikai filmszínésznő, sanzonénekesnő születése (+1992. máj. 6.). Az 1930-as évek végén amerikai állampolgár lett. Leghíresebb filmjei: Kék angyal, Sanghaj Expressz, Szőke Vénusz, Ítélet Nürnbergben. Megkapta a francia Becsületrendet. Születésének 100. évfordulóján szülővárosa, Berlin hivatalosan bocsánatot kért azért, hogy a II. világháború idején árulónak tekintették. 2002-ben posztumusz díszpolgári címmel tüntették ki.
(háború, születés)
[Részletek...]
[1882-12-27] Megjelent Budapesten a Sport újság a Budapesti Kerékpáregylet, a Magyar Úszók Egylete, s a pozsonyi Danubia-egylet hivatalos közlönyeként. Az akkor divatos sportágak: lóverseny, ökölvívás, atlétika, halászat, korcsolyázás. Külön rovat indult a fogadások számára.
(megjelent)
[Részletek...]
[1867-12-27] [idezet] A király szentesítette a dec. 22-én elfogadott (XVIII.) emancipációs törvényt. "Az ország izraelita lakosai minden polgári jog gyakorlására a keresztény lakosokkal egyaránt jogosultak." A törvénycikk minden ezzel ellenkező törvényt, szokást, vagy rendeletet azonnali hatállyal megszüntetett. A zsidók emancipációját Németországban csak két évre rá, 1869-ben iktatták törvénybe.
(törvény)
[Részletek...]
[1832-12-27] Pavel Mihajlovics Tretyakov orosz műgyűjtő, kereskedő halála (szül. 1832. dec. 27.). A régi orosz művészet kincsei mellett főképpen a Vándorkiállítási Társaság tagjainak haladó szellemű műveit gyűjtötte össze, majd Moszkva városának adományozta 1892-ben. E gyűjteménnyel megvetette a róla elnevezett Galéria alapjait.
(születés)
[Részletek...]
[1831-12-27] Charles Darwin hajóútra kelt az Atlanti-óceánon keresztül, Dél-Amerikát, Ausztráliát és a Polinéziai szigetcsoportokat érintve, ahonnan 1836. október másodikán, közel öt év múltán érkeztek vissza Angliába. Útjának eredménye híres naplója, az Egy természettudós utazása a föld körül, bőséges állattani, növénytani és geológiai gyűjtemény, valamint az a megváltozott szemlélet, mellyel az élővilágot megfigyeléseinek birtokában nézi. Jórészt ennek az útjának tapasztalatait szűrte le és bővítette ki későbbi munkáiban, melyek gyökeresen megváltoztatták a biológiai világképet és megalapozták az általa kidolgozott evolúció elméletét.
[Részletek...]
[1822-12-27] Louis Pasteur francia kémikus, bakteriológus és akadémikus születése (+1895. szept. 28.). Lefektette a sztereokémia alapjait, felfedezte az anaerob baktériumokat. 1870 és 1886 között számos fertőző betegséget okozó mikroorganizmust azonosított. Kidolgozta a róla elnevezett pasztörözési eljárást az élelmiszerek, italok tartósítására. 1881-85-ben veszettség elleni védőoltást fejlesztett ki. 1888-ban vezetésével kezdte meg működését Párizsban a Pasteur Intézet.
(születés)
[Részletek...]
[1571-12-27] Johannes Kepler német csillagász és matematikus, egyetemi tanár születése (+1630. nov. 15.). 1609-ben ismertette első két törvényét, 1619-ben a harmadikat: 1. A bolygók pályái olyan ellipszisek, amelyeknek egyik fókuszában a Nap áll. 2. A Napot a bolygóval összekötő vektor által súrolt terület arányos az idővel. 3. A bolygók keringési idejének négyzete arányos pályájuk nagytengelyének köbével.
(születés, törvény)
[Részletek...]
[1571-12-27] Johannes Kepler német csillagász és matematikus halála (szül. 1571. dec. 27.). A bolygómozgás törvényeinek megalkotója.
(születés, törvény)
[Részletek...]
[1236-12-27] Julianus domonkos szerzetes visszaérkezett Magyarországra, miután megtalálta a keleti magyarok egy csoportját a Volga-vidéki Magna Hungariában.

[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid