Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

19 esemény

[1999-12-17] A katolikus egyház nevében II. János Pál sajnálkozását fejezte ki Husz János máglyahalála miatt. Az egyházfő megemlékezett az egyház történetének véres fejezeteiről, az inkvizícióról, a zsidóság elleni cselekményekről és az ellenreformációról, megkövetve az áldozatokat.

(halál)
[Részletek...]
[1994-12-17] [sms] Energia Charta Egyezmény (Lisszabon). Magyar aláírás 1995. febr. 27.
(aláírás, egyezmény)
[Részletek...]
[1994-12-17] Energia Charta Egyezmény (Lisszabon). Magyar aláírás 1995. febr. 27.
(aláírás, egyezmény)
[Részletek...]
[1988-12-17] Róna Emmy grafikus, festő születése (+1988. dec. 17.). 387 könyvet illusztrált, köztük az Ezeregyéjszaka meséit, Grimm legszebb meséit, a János Vitézt, a Gullivert, az Öreg néne őzikéjét, a Bambit.
(halál)
[Részletek...]
[1975-12-17] A világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló egyezmény (Párizs). Hatályba lépés 1975. dec. 17. Magyar megerősítés 1985. júl. 15, hatályba lépés okt. 15.
(egyezmény)
[Részletek...]
[1917-12-17] George Demeny magyar származású francia fizikus halála (szül. 1850. jún. 12.). A filmezés egyik úttörője, 1893-ban szabadalmaztatta a Phonoscop-ot, filmszalaggal működő mozgóképfelvevő gépet.
Tudományos alapossággal foglalkozott a mozgáselmélettel. 1880-ban "Nation" névvel tornászegyletet alapított. Őt tekintik a korszerű francia testnevelés-oktatás megteremtőjeként.
(halál)
[Részletek...]
[1903-12-17] Porpáczy Aladár Kossuth-díjas kertész, akadémikus halála (szül. 1903. dec. 17.). Új gyümölcsnemesítési módszereket dolgozott ki, a világon az elsők között állított elő szedermálna fajhibridet. Híresek voltak óriási szamócafajtái és több diófajtát nemesített.
(születés)
[Részletek...]
[1895-12-17] Irinyi János vegyész halála (szül. 1817. máj. 17.). A 'veszélytelenül használható' biztonsági gyújtó kidolgozója. A kor modern vegytanának terjesztője és magyarországi meghonosítója, a Királyi Magyar Természettudományi Társulat egyik alapító tagja és munkatársa volt.
(Veszélytelenül használható? Már az ősembert a legjelentősebb természetátalakítóvá tette a tűzgyújtás képessége, mert szándéktalanul is a természetesnél sokkal gyakoribb erdőtüzeket okozott. Mennyi ház, város, erdő égett már le a százmilliók gondatlan kezeügyében lévő gyufától.)
(halál)
[Részletek...]
[1881-12-17] Lewis Henry Morgan amerikai néprajztudós és régész születése (+1881. dec. 17.). Az őstársadalom történetének világhírű kutatója. Bebizonyította, hogy a matriarchátusból a patriarchátusba való átmenet az egész emberiség történeti útjára jellemző.
(A fenntarthatatlanság kezdete? A más élőlényekre is jellemző fenntarthatatlan viselkedés – pl. túlszaporodás – csak hullámzásszerű környezetpusztuláshoz, nyomorhoz, fajon belüli küzdelemhez és populáció visszaeséshez vezet. Az emberi történelem robbanásszerű túllövését a fosszilis energiatömeg megtalálásának és elhasználásának egyedi eseménye okozta.)
A rochesteri egyetem és a Wells College intézőbizottsági tagjaként mozgalmat indított, hogy női kollégiumot vagy szemináriumot is szervezzenek. (Ezidőben Amerikában a nők még nem részesülhettek egyetemi oktatásban.) Noha életében nem sikerült ezt elérnie, vagyonát e cél kivitelezésére hagyta végrendeletileg az egyetemre.
(halál)
[Részletek...]
[1832-12-17] Megjelent az Országgyűlési Tudósítások az 1832-36-os országgyűlés második napján Pozsonyban, a nyomtatott sajtó cenzúrája miatt kéziratos formában, egy fiatal, Zemplén megyei ügyvéd, Kossuth Lajos szerkesztésében. 25, később 40 országgyűlési ifjú másolta és juttatta el az előfizetőknek. 1836. május 15-ig 344 száma jelent meg, azután a neve Törvényhatósági Tudósítások lett.
(megjelent, törvény)
[Részletek...]
[1817-12-17] Komlóssy Ferenc festő halála (szül. 1817. dec. 17.). Neves festőcsalád alapítója volt, főképp tájképeket és virágcsendéleteket festett. Kezdetben Pesten és Temesvárott alkotott, majd Bécsben telepedett le, ahol szép albumot adott ki a Schönbrunn-i park rózsafajtáiról.
(születés)
[Részletek...]
[1817-12-17] Komlóssy Ferenc festő születése (+1892. júl. 14.). A neves festőcsalád alapítója. Főképp tájképeket és virágcsendéleteket festett.
(születés)
[Részletek...]
[1807-12-17] John Greenleaf Whittier amerikai költő születése (+1892. szept. 7.). Költészetében a vallásos érzelmekkel telített természetlíra uralkodik. Tagja volt a Rabszolgaságellenes Társaságnak.
(születés)
[Részletek...]
[1792-12-17] Az első magyar nyelvű színházi előadás Kolozsvárott. Az Erdélyi Magyar Nemes Színjátszó Társaság vezetését 1793-ban Kótsi Patkó János, majd 1795-ben báró Wesselényi Miklós vette át, aki mecénásként is működött. A színház közel 30 éven át különböző helyiségekben játszott. Az első állandó színház 1821 márciusában nyílt meg Kolozsvárott. Itt kezdte pályáját a magyar színház- művészet több kiemelkedő egyénisége, így Lendvay Márton, Egressy Gábor, Déryné Széppataki Róza, Jászai Mari és Laborfalvi Róza is.
[Részletek...]
[1790-12-17] Egy kőbe vésett azték naptárat fedeztek fel Mexikóvárosban.
(A ma használt naptárunknál is pontosabban mérték az időt.)
[Részletek...]
[1770-12-17] [idezet] Ludwig van Beethoven német zeneszerző megkeresztelése (születése valószínűleg előző nap, +1827. márc. 26.). A bécsi klasszicizmus és a német romantika kezdeteinek fő képviselője. Kilenc szimfóniát, zongora- és hegedűversenyeket, nyitányokat, baletteket, dalokat, kísérőzenéket, kórusműveket komponált. Egyetlen operája a Fidelio.
- + -
"Nincs tűrhetetlenebb dolog, mint amikor az ember önmagának kénytelen szemrehányást tenni saját hibái miatt."
[Részletek...]
[1717-12-17] Szatmárnémeti Sámuel református teológiai tanár és filozófiai író születése (+1717. dec. 17.). Tanulmányait Utrechtben és Leidenben végezte, majd a kolozsvári kollégiumban bölcseletet és teológiát tanított. 1693-95 között ifj. Apafi Mihály nevelője volt. A karteziánus eszméket hirdette. Fő műve a Metaphysica contracta.
(halál)
[Részletek...]
[1273-12-17] Mauláná Dzsalál-ad-Dín Rúmi békeszerető iszlám filozófus és költő halála (szül. 1207).
1219 körül Rúmi családja a mongol Dzsingisz kán elől menekülve az afgán Balh városából Bagdadon és Mekkán át Medinába, majd Damaszkuszba mentek, végül az anatóliai Konyában telepedtek le. Messze földről jöttek ide az emberek, hogy a híres tudós, Rúmi előadásait hallják. Konya ma is a szúfizmus szent földje. Rumi sírjára az van írva: Ez itt a szerelmesek kábaköve.
- + -
Törökországban e nap Rumi ünnepe. A kerengő dervisek (csak 140 van Törökországban, mert csak 1001 nap gyakorlás után válhat valaki azzá) nádsíp hangjára forogva-táncolva kántálják a Korán szövegeit, az eget ölelve megtisztulnak az evilágiságtól. A szúfik befelé fordulnak, a szív fényét keresik. Azt keresik, hogyan ismerhető meg Allah az ember szívében. A zene és a tánc a mennybe vezető kapu, az egyén feloldódik és egy lesz mindenséggel.

(halál)
[Részletek...]
[1167-12-17] Magyar-velencei dinasztikus kapcsolat létesül, mintegy másfél évtizedre véget vet az ellenségeskedésnek.
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid