Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

18 esemény

[2003-12-15] Vörös festékes dobozokkal dobálták meg a Hirosimára atombombát dobó Enola Gay B-29-es Superfortress nehézbombázót a hirosimai túlélők a washingtoni Nemzeti Repülési és Űrkutatási Múzeum új épületének nyitónapján.
Novemberben 25 ezer ember – köztük Hirosima polgármestere, a filmes Oliver Stone, E.L. Doctorow és Kurt Vonnegut írók – petícióban követelte, hogy a gépet ismertető felirat a technikai adatokon túl térjen ki az Enola Gay-hez fűződő tragédiára is és tüntesse fel, hogy az atomtámadásnak összesen mintegy 230 ezer halálos áldozata volt.

[Részletek...]
[2002-12-15] jabb százhúsz kiöregedett harckocsit és tüzérségi eszközt semmisített meg a Magyar Honvédség az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló szerződés (CFE) fegyverzetcsökkentése keretében. A megsemmisítés ötvenmilliós költségét kb. fedezi az ócskavas ára.
(A húsz éves szovjet harckocsikból megmaradt 806 db még mindig több, mint amennyit Franciaország tart hadrendben.
A hidegháború befejeződésével Nyugat-Európában gyorsan csökkentették és modernizálták a hadseregeket, de a kelet-európai országokban a tisztikar erős lobbycsoport, ezért a haderőreformok sorra kisiklottak, így pl. a lengyel hadseregben 2001-ben több ezredes lézengett, mint a német, a francia és a brit haderőben együttvéve.)
(háború)
[Részletek...]
[1999-12-15] Leégett az 1982-ben megnyitott Budapest Sportcsarnok.
[Részletek...]
[1994-12-15] [sms] A Környezeti Nevelési Iskolahálózat Egyesület bejegyzése. Hálózat c. hírlevele 5000 pld. bocs.hu
[Részletek...]
[1994-12-15] A Környezeti Nevelési Iskolahálózat Egyesület bejegyzése. Hálózat c. hírleveléből már több mint hatvan jelent meg, többezer példányban szinte minden iskolába eljut. bocs.hu
[Részletek...]
[1966-12-15] Walter Elias) Walt Disney 26-szoros Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer születése (+1966. dec. 15.). Sok természetfilmet készített. Az ő rajzfilmjei még szépek, természetközeliek voltak.
A trükk- és rajzfilm műfaj megteremtője és klasszikus mestere. Népszerűségét a rajzfilmjeiben szereplő állat- és gyermekfigurák sajátos bájának köszönheti. Az elsők között vezette be a hangosfilmet (1928), a színes filmet (1932), és a teljes estét betöltő rajzfilmet (1937). Nevéhez fűződik a világ leghatalmasabb szórakoztató központja, a Disneyland. Az Oscar-díj történetében Walt Disney viszi a pálmát: 64 jelölésből 26 alkalommal kapta meg az aranyszobrocskát.
(halál)
[Részletek...]
[1966-12-15] Walt Disney harmincszoros Oscar-díjas amerikai rajzfilmrendező, producer halála (szül. 1901. dec. 5.). A trükk- és rajzfilm műfaj megteremtője és klasszikus mestere volt. Az ő nevéhez fűződik a világ leghatalmasabb szórakoztató központja, a Disneyland létrehozása is.

„Több kincs van a könyvekben, mint a kalózok minden zsákmánya a Kincses Szigeten és az bennük a legjobb, hogy e gazdagságot életed minden napján élvezheted.” (Wald Disney)
(halál)
[Részletek...]
[1946-12-15] Az ENSZ Közgyűlés elfogadta a Nemzetközi Menekültügyi Szervezet alapokmányát. A szervezet Béke Nobel-díjat kapott 1954-ben.
Az ENSZ Munkaügyi Szervezete is kapott Béke Nobel-díjat, 1969-ben.
(Nobel-díj)
[Részletek...]
[1944-12-15] [idezet] Budapestről Adolf Eichmann német SS-tiszt utasítására elindították az "aranyvonatot", amely a Magyar Nemzeti Bank harminc tonnás aranykészletét és devizatartalékát, illetve a magyar múzeumok festményeit és a Corvinákat, valamint a zsidók elkobzott kincseit menekítette Nyugatra a közeledő szovjet csapatok elől. Az amerikaiak 1946-ban csak az aranykészletet szolgáltatták vissza a magyar államnak.
[Részletek...]
[1928-12-15] Friedensreich Hundertwasser (Friedrich Stowasser) osztrák festő és grafikus, épülettervező halála (szül. 1928. dec. 15.). Erős színezésű, egyenes vagy spirális vonalvezetésű, dekoratív festészetével az osztrák ún. "Jugendstil" hagyományainak folytatója. Festett papírra, vászonra, fára, kőre. A bécsi "Hundertwasser-ház" egyúttal műveinek otthona. Az elidegenedett városban próbált természetközelit építeni.
(születés)
[Részletek...]
[1916-12-15] Döntetlenül ér véget az ütközet Verdunnél. A németek 338 ezer, a franciák 364 ezer katonát vesztettek.
[Részletek...]
[1873-12-15] Kacsóh Pongrác zeneszerző, zenepedagógus halála (szül. 1873. dec. 15.). Az igen népszerű János vitézen, továbbá a Rákóczi című daljátékon és más színpadi alkotásokon kívül akusztikai, zenetörténeti, esztétikai tanulmányokat, iskolai énekgyűjteményt írt, ill. szerkesztett.

(születés)
[Részletek...]
[1849-12-15] Alfred East angol festő halála (szül. 1849. dec. 15.). Főleg tájképeket festett, az angol vidéket és a tengerpartot örökítette meg.

(Hogy ne tegyük tönkre, szeretnünk kell, gyönyörködnünk a tájban…)
(születés)
[Részletek...]
[1832-12-15] Alexandre Gustave Eiffel francia mérnök születése (+1923. dec. 28.). A vasszerkezetek tervezésének és építésének világhírű úttörője. Franciaországban acélhidak és viaduktok sorát építette meg. Fő műve az 1889. évi párizsi világkiállításra elkészített fémszerkezetű torony a Mars-mezőn (320 méter magas, az íves pillérek külső távolsága 125 méter), amely ezredévek után először múlta felül magasságban a piramisokat.
Ő volt a modern aerodinamika egyik kidolgozója, és a repülés úttörői között is számon tartják. Magyarországon az Eiffel-cég részt vett a Margit-híd és a szegedi közúti híd építésében, illetve a Nyugati pályaudvar tervezésében.
(születés)
[Részletek...]
[1822-12-15] Verseghy Ferenc író, költő, nyelvtudós és esztéta halála (szül. 1757. ápr. 3.). A felvilágosodás nemesi-nemzeti mozgalmának kiemelkedő alakja. Elsőként ültette át magyarra a Marseillaise-t. A Martinovics-mozgalom egyik vezetője volt, emiatt halálra ítélték, végül kilenc évig raboskodott.
- + -
"Nézd a búzakalászt, büszkén emelődik az égnek,

Míg üres; és ha megért, földre konyítja fejét.
Kérkedik éretlen kincsével az iskolagyermek,
Míg a teljes eszű bölcs megalázza magát."
(Verseghy Ferenc: Az igazi bölcs)
(halál)
[Részletek...]
[1802-12-15] Bolyai János matematikus halála (szül. 1802. dec. 15.). Az euklideszit általánosító geometriai rendszer alkotója.
(születés)
[Részletek...]
[1802-12-15] Bolyai János születése (+1860. jan. 27.). Korszakos műve 1832-ben, apja, Bolyai Farkas Tentamen című könyvének függelékeként látott napvilágot. A nem-euklideszi geometriával kapcsolatos rendkívüli eredményein kívül dolgozatot írt a komplex számok elméletéről, és foglalkozott a matematikai térelmélet megalapozásával is. Utolsó éveiben egy Üdvtan megírásán fáradozott, amelyben az abszolút geometriához kapcsolódó filozófiai nézeteit fejtette ki.
Az abszolút geometria elméletéből kifejlődött nem euklideszi geometriákhoz kapcsolódik a fizika általános relativitáselmélete.
(születés)
[Részletek...]
[1572-12-15] Méliusz Juhász Péter református író halála (szül. 1536). 1562-től haláláig a tiszántúli református egyházkerület püspöke volt. Ő szervezte meg a magyarországi református egyházat.
Az első magyar orvos-botanikai kézikönyv szerzőjeként, elsőként adott közre adatokat Debrecen környékének flórájáról.
(halál)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid