Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

14 esemény

[1987-12-08] Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára és Ronald Reagan amerikai elnök Washingtonban aláírta az INF-megállapodást a közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták felszámolásáról.

[Részletek...]
[1980-12-08] John Lennont meggyilkolták New Yorkban (szül. 1940. okt. 9.). Angol beatzenész, a legendás Beatles együttes gitárosa, énekese, zene- és szövegírója. A Beatles 1970-es felbomlása után sikeres szólókarriert futott be. Japán feleségével együtt számos békeakcióban vettek részt. "Nem akarok katona lenni" c. dala is jól kifejezi életművének irányultságát.
- + -

... Imagine all the people / Living life in peace...
Imagine no possessions / I wonder if you can
No need for greed or hunger / A brotherhood of man
Imagine all the people / Sharing all the world...
You may say I'm a dreamer / But I'm not the only one
I hope someday you'll join us / And the world will be as one
(John Lennon: Imagine)
(Képzeld el az embereket, hogy békében élnek, nincs tulajdon, nincs szükség kapzsiságra, éhezésre, az emberek testvérek, megosztják a világot. Mondhatod hogy álmodozó vagyok, de nem én vagyok az egyetlen, remélem egy nap csatlakozol te is és a világ egységes lesz.)
(halál)
[Részletek...]
[1980-12-08] John Lennon angol beatzenész születése (+1980. dec. 8.). A legendás Beatles együttes tagja, szövegírója, zeneszerzője. Az együttes 1970-es felbomlása után sikeres szólókarriert futott be. Japán feleségével együtt számos békeakcióban vettek részt. Egy őrült lőtte le lakása előtt az utcán, New Yorkban.
(Előre a lennoni úton – ferdítették a hivatalos „előre a lenini úton” szlogent a szocialista tábor máskéntgondolkodói :-))
(halál)
[Részletek...]
[1980-12-08] John Lennont meggyilkolták New Yorkban (szül. 1940. okt. 9.).
(halál)
[Részletek...]
[1965-12-08] Befejeződött az 1962. október 11-én kezdődött II. Vatikáni Zsinat. A tanácskozást XXIII. János pápa hívta össze, s halála után VI. Pál pápa fejezte be. A zsinat korfordulót jelentett a katolikus egyház életében, évszázados törvényeket, szokásokat változtatott meg, és nagy mértékű erjedési folyamatot indított el.
- + -
Ezévben indult a zsinati szellemet magyar nyelven azóta is sugárzó, nyugaton szerkesztett, negyedéves Mérleg folyóirat.
"Mintha mi, magyarok még ma sem vennénk körül kellő tisztelettel azokat, akik az ősibb, magára a szelíd Jézusra visszamenő hagyomány követése miatt a pártállam idején üldözést szenvedtek. S ha akkor nyíltan nem állhattunk melléjük, akkor legalább ma, a szabadság korszakában pótoljuk mulasztásunkat" - írja a katonaság-megtagadókról a Mérleg 90/4. számának főszerkesztői bevezetője.
(halál, törvény)
[Részletek...]
[1965-12-08] Elkezdődött II. Vatikáni Zsinat. A tanácskozást XXIII. János pápa hívta össze, s halála után VI. Pál pápa fejezte be 1965. dec. 8-án. A zsinat korfordulót jelentett a katolikus egyház életében, évszázados törvényeket, szokásokat változtatott meg, és nagy mértékű erjedési folyamatot indított el.
(törvény)
[Részletek...]
[1956-12-08] A salgótarjáni sortűz. Négyezer fős tömeg követelte több letartóztatott személy szabadon bocsátását. A rendőr-főkapitányság és a megyei tanács épülete előtt felsorakozott szovjet katonák, valamint a velük együttműködő karhatalmisták tüzet nyitottak a békésen tüntető polgárokra. A lövöldözésben 46 vagy 47 személy halt meg, 86-89-en pedig megsebesültek. A gyilkosok felkutatását csak a rendszerváltozás után kezdhették meg, büntetőperükben 1997 januárjában a Legfelsőbb Bíróság három vádlottat jogerősen több évi fegyház-, illetve börtönbüntetésre ítélt.
[Részletek...]
[1944-12-08] A nyilas rögtönítélő hadbíróság két nappal korábban kihirdetett ítélete alapján kivégezték a Bajcsy-Zsilinszky Endre által szervezett Magyar Nemzeti Felkelés Felszabadító Bizottsága vezetői közül Kiss Jánost, Nagy Jenőt és Tartsay Vilmost. Bajcsy-Zsilinszky Endrét december 24-én végezték ki.
[Részletek...]
[1941-12-08] A nácik a Lodz melletti Chalmnóban megnyitották az első haláltábort, az első olyan létesítményt, amelyet kifejezetten emberek tömeges megsemmisítésére hoztak létre.
[Részletek...]
[1920-12-08] Szegeden létrejött az első népfőiskola. Az 1930-as évek igen fontos szellemi mozgalma volt, amely a parasztság iskolán kívüli népművelését szolgálta.
[Részletek...]
[1912-12-08] Karády (Kanczler) Katalin születése (+1990. febr. 9.). Szegény budapesti család hetedik gyermeke, apja gyakran verte őket. Öt évig Svájcban járt iskolába. 17 évesen házasságba menekült, 19 évesen elvált. 1939-től filmezett, a közönség tódult a mozikba, a zeneszerzők versenyeztek mély hangjáért, a nők utánozták, igazi amerikai típusú sztár lett. Merőben új, modern nőt testesített meg. Játékát a vonzó erotika miatt sokan ítélték botrányosnak: a klérus és számos szervezet tiltakozott.
A politikában a szélsőjobboldal gyűlölte, a baloldalnak túl polgári és sztáros volt. 1944-ben, a német megszállás idején a Gestapo letartóztatta, három hónapig tartották fogva, valószínűleg Újszászy Istvánról, a hírszerzés főnökéről és ifj. Horthy Miklósról faggatták. A háború után a hivatalos művészeti irányítás nem támogatta, 1951. február 9-én elhagyta az országot, Brazíliában, majd Amerikában élt visszavonultan. Sose látogatott haza.
(háború, születés, tilt)
[Részletek...]
[1886-12-08] Diego Rivera mexikói festő halála (szül. 1886. dec. 8.). Az ősi indián művészet szemléletmódját az európai reneszánszéval és a modern nyugat-európai festészetével ötvözte. Festményei a mexikói forradalom eszményeit, történelmének eseményeit, tanulságait tárják a nyilvánosság elé.
(születés)
[Részletek...]
[1881-12-08] Az Osztrák-Magyar Monarchia legtragikusabb színháztüze tört ki a bécsi Komische Operben. A színpadon fellobbant lángok átterjedtek a nézőtérre, végül leszakadt a kupola is, s 378 ember vesztette életét.
[Részletek...]
[1542-12-08] Stuart Máriát (szül. 1542. dec. 8.), az 1568 óta angol fogságban élő korábbi skót királynőt kivégezték a Fotheringhay kastélyban. II. Ferenc francia király felesége volt, mikor az angol trónt Erzsébet királynő foglalta el. Mária magát tekintette királynőnek, ezért Erzsébet elfogatta, 19 évi börtön után halálra ítélték és lefejezték.
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid