Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

15 esemény

[1997-12-03] Nemzetközi Aknabetiltás Egyezmény (vö. márc. 1.).
Magyarország az első napi aláírók közt van.
Az 1991-ben létrejött Nemzetközi Aknabetiltás Kampányban (International Campaign to Ban Landmines, ICBL, www.icbl.org) 75 országból kb. 1300 civil szervezet vesz részt. Béke Nobel-díj 1997 az Egyezmény kiharcolásáért. Kelet-Európából elsőként a Bocs Alapítvány csatlakozott, 1995-ben.

(egyezmény, Nobel-díj, tilt)
[Részletek...]
[1992-12-03] Az Aegean Sea nevű görög tankhajó zátonyra futott, és 80 000 tonna olaj ömlött a tengerbe a spanyol vizeken.

[Részletek...]
[1984-12-03] Bhopalban (India) a Union Carbide évi 50 ezer tonna rovarirtót termelő vegyi gyárának egy tartályából emberi mulasztás miatt 42 tonna mérgező metil-izocianát gáz szabadult ki kora hajnalban. Mire négyszázezer embert kitelepítettek, már négyezren meghaltak, s a mérgezéstől kb. 50 ezren súlyosan károsodtak (több ezren megbénultak, megvakultak). A következő években további több ezer ember halálát is a gázmérgezés okozta.

Az Union Carbide csak öt év pereskedés után, 1989-ben fizetett némi (470 millió dollár) kártérítést. A gyár azóta is mérgezi a vizet és a talajt.
[Részletek...]
[1983-12-03] [sms] Vargha János a HVG-ben bírálja a bős-nagymarosi vízlépcső tervét.1997: Nki Aknabetiltás Egyezmény
(egyezmény, tilt)
[Részletek...]
[1983-12-03] Vargha János a Heti Világgazdaságban bírálta a bős-nagymarosi vízlépcső tervét.
[Részletek...]
[1956-12-03] Százötven diákot zártak ki a Lomonoszov Egyetemről, mert bírálni merészelték a magyarországi események hivatalos szovjet verzióját, ill. részt vettek az 1956. november 30.-i és december 1.-i diáktüntetésben. Formailag a diákok kizárását huliganizmusukkal indokolták.
Leningrádban is volt egy hasonló diákmegmozdulás, egy külön lapban, a Rózsaszín Bimbóban is kifejtették véleményüket. A diákok a Szovjetúnió több főiskoláján, így Kijev, Harkov, Szverdlovszk, Novoszibirszk valamint a közép-ázsiai köztársaságok egyetemein is mozgolódtak.
A Szovjetunióban lesújtottak a katonákra, akik Magyarországon a forradalom idején a magyar felkeléssel rokonszenveztek, vagy nem voltak hajlandók lőni, és a civilekre, diákokra, akik a magyar forradalmárok iránti együttérzésüket nem rejtették véka alá. A mordvin Autonóm Köztársaság területén Moszkvától mintegy 300 kilométerre keletre, a Dubrovlak helység melletti 3857-es számú lágert “magyar tábor”-nak nevezték, mivel kb. tizenötezer foglya mind a magyar eseményekkel kapcsolatosan került a büntetőtelepre, a KGB vallatója mindannyiunknak feltette a kérdést: Budapesten a barikád melyik oldalán állt volna?
Zsenja Milin kezdetleges elemi oktatásban részesült egy istenhátamögötti tanyán, aztán a hadseregben kitanították tankágyú-kezelőnek. Ezredét 1956 novemberében Budapestre irányították. A tankparancsnok egy célpontra mutat és tüzet vezényel. “Hadnagy elvtárs, itt valami tévedés van, ezek az emberek egy üzlet előtt állnak sort.” A tiszt megismétli a parancsot, mire Zsenja Milin a tisztre tesz nem éppen tiszteletteljes megjegyzést. A parancsmegtagadásért tíz évi szigorított büntetőtáborra ítélték. A táborban Zsenja Milin tettét soha sem bánta meg, újságot nem olvasott, csak a szülőfalujáról mesélt.
A parancsmegtagadó Alexander Katust, akit Kárpátaljáról soroztak be a Vörös Hadseregbe, társai végezték ki a hajdúszoboszlói MÁV-állomáson és a Szováti út mellé temették. Húsz év múlva kihantolták és az adminisztráció kuszasága következtében a köztemetőben a hősök parcellájában újratemették.

A Magyar Honvéd 1956. november 2-i számában a Honvédelmi Minisztérium közlésére hivatkozva írja, hogy egy szovjet zászlóalj Gyöngyös határában átadta fegyvereit a polgári lakosságnak, és a szovjet katonák bejelentették, hogy nem hajlandók a magyar nép ellen harcolni.
A Kommunizmus Fekete Könyvében a kínai Gulággal, a laokajjal kapcsolatban megemlítik a 612. oldalon, hogy egy Harry Wo nevű ember tizenkilenc évet töltött börtön-üzemben, mert bírálta a magyarországi szovjet beavatkozást.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1937-12-03] József Attila születése (+1937. dec. 3.).
- + -
"Tudjuk, hogy kedveltek vagyunk előtted,
akár az égben laksz, akár a tejben,
a nevetésben, sóban, vagy mibennünk.
Te is tudod, hogyha mi sírunk,
ha arcunk fényét pár könnycsepp kócolja,
akkor szívünkben zuhatagok vannak,
de erősebbek vagyunk gyönge életünknél,
mert a fűszálak sose csorbulnak ki,
csak a kardok, tornyok és ölő igék."
(József Attila: Imádság megfáradtaknak)
- + -
A magyar költészet napja (1964 óta)
(halál)
[Részletek...]
[1937-12-03] József Attila költő halála (szül. 1905. ápr. 11.).
Juhász Gyula segítségével és előszavával jelent meg első verseskötete, a Szépség koldusa (1922). 1923-ban a Nyugat is közölte verseit. 1924-ben beiratkozott a szegedi egyetem magyar-francia szakára, de 1925-ben Tiszta szívvel című verséért eltanácsolták. Ezután a bécsi egyetemen hallgatott előadásokat, 1926-27-ben pedig a Sorbonne-on. 1937-ben öngyilkos lett. 1938-ban posztumusz Baumgarten-díjat kapott. 2001-ben posztumusz Magyar Örökség-díjjal ismerték el költészetét.
- + -
Lesznek, akik majd kinevetnek.Ti ne hallgassatok azokra.
Olyanok ők, mint a cserepes
Urasági kastély gyermekei:
Nevetik a durvaorrú parasztot,

Mikor trágyás szekerén elindul,
Hogy kenyérré kovászolja a földet.
És lesznek, akik elszörnyülködvén
Ilyesféléket beszélnek egymásnak:
Miket össze nem fecseg ez az ember!
Hisz ez bolond, zárjuk el hamar,
Lázas hitét lehűti majd a magányosság.
Erre pedig csak azt mondhatom,
Az én akarásom nem bolondság,
Hanem tövigkalászos táblája
a tibennetek még csak csirázó búzaszemeknek.
Az én hitem a földnek melegsége
És miként a föld szétosztja melegét
Gyenge füveknek, rengeteg erdőknek egyaránt,
Az én hitemet úgy osztom szét közöttetek.

Ti mégse hallgassatok a szörnyülködőkre

És meg ne vessétek őket:
Mindannyian és egyformán
Testvéreim vagytok.
(József Attila: Tanítások 1)
(halál)
[Részletek...]
[1921-12-03] Mathiász János szőlőnemesítő születése (+1921. dec. 3.). Kassa mellett kétholdas kertet rendezett be csemegeszőlő-gyűjteménnyel. Az 1873-as bécsi világkiállításon fajtagyűjteményével első díjat nyert. Az 1880-as években filoxéra-járvány miatt áttelepítette növényeit Kecskemét közelébe. A futóhomokon kimagasló eredményeket ért el mind csemege-, mind borszőlőivel. 1300 új szőlőfajtát, köztük 180 igen kiválót hozott létre, közülük több világszerte elterjedt. Alföldi csemegeborai világhírnevet szereztek.
(halál, járvány)
[Részletek...]
[1919-12-03] Pierre Auguste Renoir francia festő születése (+1919. dec. 3.). Az impresszionizmus egyik legjelentősebb képviselője. Kezdetben a barbizoni erdőbe járt festeni, s a plein air festészet vonzotta. E korszakból valók Vadászó Diana és Lise című festményei. Szerepelt az impresszionisták első tárlatán is. Az 1880-as évek elején Olaszországban járt, ahol nagy hatással volt rá Raffaello művészete és a pompeji falfestészet. Ezután eltávolodott az impresszionizmustól. Késői korszakában szinte kizárólag aktokat festett.
(halál)
[Részletek...]
[1919-12-03] Pierre Auguste Renoir francia festő halála (szül. 1841. febr. 25.). Késői korszakában szinte kizárólag aktokat festett, az impresszionista festők közt kivételesen főként figurális festő volt. Le Moulin de la Galette, Páholy, Pázsiton heverő lány.
(halál)
[Részletek...]
[1875-12-03] Zimmermann Ágoston Kossuth-díjas biológus születése (+1963. okt. 6.). Értékes kutatásokat végzett a gerincesek, főleg a madarak és emlősök összehasonlító anatómiájában, élet- és fejlődéstanában. Ő szerkesztette az Állatorvosi Lapokat.
(születés)
[Részletek...]
[1793-12-03] Marosvásárhelyen Aranka György író és jogtudós vezetésével megalakult az első magyar tudós társaság, az Erdélyi Magyar Nyelvmívelő Társaság. Tagjai körében egyesítette a korszak erdélyi és magyarországi íróinak és tudósainak legjavát.
[Részletek...]
[1616-12-03] John Wallis angol matematikus és fizikus halála (szül. 1616. dec. 3.). 1649-től haláláig az oxfordi egyetemen tanított, részt vett a Royal Society alapításában. A matematikai analízis egyik megalapítója volt. Ő definiálta először a negatív kitevőjű hatványt, s ő vezette be a végtelen jelét.
(megalapít, születés)
[Részletek...]
[1586-12-03] A burgonyát Kolumbiából Sir Thomas Herriot bevitte Angliába.
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid