Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

10 esemény

[1992-10-29] [sms] Tüntetés az állatkísérletek ellen Budapesten.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1992-10-29] Tüntetés az állatkísérletek ellen Budapesten.(tüntetés)
[Részletek...]
[1983-10-29] Az első magyarországi SOS-Gyermekfalu építésének kezdete.
[Részletek...]
[1950-10-29] Az Elnöki Tanács törvényerejű rendelete november 7-ét Magyarországon állami ünneppé nyilvánította. Ez a rendelkezés 1989-ig maradt érvényben.
(törvény)
[Részletek...]
[1947-10-29] A magyar parlament elfogadta a bankok államosításáról szóló törvényt.
(törvény)
[Részletek...]
[1911-10-29] Pulitzer József (Joe) magyar származású amerikai újságíró, lapkiadó halála (szül. 1847. ápr. 10. Makó). A The World főszerkesztőjeként neve bevonult a sajtótörténetbe, mivel megteremtette a modern újságírás alapjait és alapítványával lehetővé tette az újságírók díjazását, és hogy újságírói szak létesüljön a New York-i Columbia egyetemen. A végrendelete szerint 1917-ben életre hívott Pulitzer-díjat ma 12 kategóriában évente ítélik oda.
(halál)
[Részletek...]
[1889-10-29] Nyikolaj Gavrilovics Csernisevszkij orosz filozófus és író születése (+1889. okt. 29.). Részt vett a forradalmi mozgalomban, ezért előbb börtönre, majd száműzetésre ítélték és közel 20 évet töltött Szibériában.
(halál)
[Részletek...]
[1882-10-29] Jean Giraudoux francia író születése (+1944. jan. 31.). 1928-ban nagy sikert aratott az eredetileg regénynek írt Siegfried című drámájával, amelyben a nemzetek megbékélését és együttélését hirdette. A megváltozott európai helyzetet mutatta az 1935-ben írt Trójában nem lesz háború című darabja, amely az antik témán keresztül a háború ellen tiltakozott.
(háború, születés, tilt)
[Részletek...]
[1802-10-29] Wilhelm Hauff német író születése (+1827. okt. 18.). Teológiát és filozófiát tanult. Legismertebbek keleties modorban írt mesegyűjteményei (Mesék a műveltebb osztály fiai és lányai számára). Nagy hozzáértéssel használta fel a népmesei motívumokat. Magyarul is megjelent műve A gólyakalifa, A kis Mukk története, A spessarti fogadó.
(megjelent, születés)
[Részletek...]
[1783-10-29] Jean-Baptiste le Rond d’Alembert francia matematikus, fizikus és filozófus halála (szül. 1717. nov. 16.). A XVIII. századi felvilágosodás jelentős képviselője. Mechanikai, akusztikai és csillagászati kutatásokat végzett. Az Értekezés a dinamikáról (1743) a dinamikát a statikára vezette vissza. Az algebrában bebizonyította, hogy a komplex számok elegendőek az analízis bármely területén. Ő írta a nagy francia Enciklopédia bevezetését, amelyben az emberi megismerés eredetét és fejlődését, továbbá a tudományok osztályozását írta le. Jelentősek az irodalom, a zene, az esztétika kérdéseivel foglalkozó írásai is.


(halál)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid