Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

20 esemény

[1993-10-28] Az Európa Parlament felhívása: a kormányok segítsék az ex-jugoszláviai katonaságmegtagadókat és elmenekült katonákat.


[Részletek...]
[1967-10-28] Julia Roberts amerikai színésznő születése. Nem csak filmben környezetvédő. Steven Sodenberg filmjében (Erin Brockovich, zűrös természet - legjobb női főszereplő Oscar díj 2001) egy családanyát játszik, aki egy környezetszennyező multicég ellen veszi fel a harcot.


(születés)
[Részletek...]
[1954-10-28] Nagy Lajos Kossuth-díjas író, publicista születése (+1954. okt. 28.). Kiskunhalom, Pincenapló, Képtelen természetrajz.
(halál)
[Részletek...]
[1940-10-28] Népi tiltakozást váltott ki, hogy a II. világháborúban a fasiszta Olaszország e napon megszállta Görögországot.
Nemzeti ünnep, a Tagadás napja Görögországban.
(háború, tilt)
[Részletek...]
[1937-10-28] [sms] Szent-Györgyi Albert biokémikus-máig egyetlen,aki nem külföldön kutatott-élettani Nobel-díjat kap.
(Nobel-díj)
[Részletek...]
[1937-10-28] Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvos, biokémikus, akadémikus halála (szül. 1893. szept. 16.).
1937. okt. 28-án orvosi Nobel-díjat kapott "a biológiai égésfolyamatok terén tett felfedezéséért, különösen a C-vitamin, valamint a fumársav-katalízis vonatkozásában". 1947-től az Egyesült Államokban élt, ahol fő kutatási területe a sejtlégzés, a sejtoxidációs elmélet, izombiokémia, bioelektronika, biogenetika, a rák keletkezése és gyógyítása volt.
- + -
"Vagy a túlnépesedést kell megakadályoznunk, vagy egy jobb és nagyobb bolygóra kell költöznünk. Az egyensúly nem tartható fenn a halálozás szabályozásával (modern orvostudomány) születésszabályozás nélkül."

(Szent-Györgyi Albert: Kis katekizmus)
- + -
Az ENSZ 2002. okt. 15-i jelentése szerint a világ kb. egymilliárd házaspárjának egyharmada még mindig nem végez semmiféle családtervezést (főleg az oktatás és az eszközök hiánya, valamint a vallási és patriarhális uralom miatt).
Az ENSZ Népesedési Alapja (The United Nations Population Fund, UNFPA) becslése szerint a munkájukhoz adott minden ezer dollár segít megelőzni 360 nemkívánt gyermek megszületését, 150 abortuszt, 1 anya halálát, 11 csecsemő halálát, 14 (1-5 éves) gyermek halálát.
Az USA jelenlegi kormánya a saját korábbi ígéretét megszegve visszavont 34 millió dollár támogatást az UNFPA-tól.
A történelem eddigi legnagyobb létszámú generációja lép most termékeny korba.
(Nobel-díj)
[Részletek...]
[1937-10-28] Szent-Györgyi Albert orvos, biokémikus, akadémikus születése (+1986. okt. 22.). Elsőként izolált paprikából C-vitamint. 1937. okt. 28-án orvosi Nobel-díjat kapott a C-vitamin fölfedezéséért.
- + -

Századunkban a közlési sebesség 10 a 7-en (tízmilliószorosra) nőtt, az adatkezelés 10 6, az energiaforrásaink 10 3, fegyvereink ereje 10 6, a népességnövekedés 10 a 3-on (ezerszeresre) gyorsult...
Nem ehhez készült az ember. Hogy fennmarad-e, attól függ, gyorsabban tud-e alkalmazkodni, mintsem alantas erők elpusztítanák.
Pillanatnyi helyzete előnytelen. Arra kényszerültünk, hogy ősemberi aggyal nézzünk szembe ezzel a helyzettel...
Az ősembernek meg kellett ragadnia minden közvetlenül előnyös helyzetet; a hosszú távú kérdések hiányoztak.

A világ azóta megváltozott, de mi még mindig apró, közvetlen előnyökért áruljuk távolabbi létérdekeinket.
Katonai, ipari komplexumaink, melyek veszélyeztetik az emberiség jövőjét, jórészt annak köszönhetik szilárdságukat, hogy nagyon sok ember mindennapi kenyere függ ezektől.

(Szent-Györgyi Albert: Az őrült majom)
(Nobel-díj)
[Részletek...]
[1937-10-28] [idezet] Szent-Györgyi Albert biokémikus élettani Nobel-díjat kap "a biológiai égési folyamatok terén tett felfedezéséért, különösen a C-vitamin, valamint a fumársav-katalízis vonatkozásában".

A legelső és máig egyetlen olyan magyar kutató, aki Magyarországon dolgozva, hazai eredményeiért kapta a megtisztelő elismerést.
- + -
"Több évszázados hagyomány bennünket, magyarokat, arra tanított, hogy ha hadba hívnak, semmi se kérdezzünk. Ilyesformán cselekedtem én is, de a háború első három éve alatt égető vágy kerített lassan hatalmába, hogy a tudományhoz visszatérjek. Ugyanakkor mindinkább undorított a katonai szolgálat erkölcsi gyalázata is... Ezért egyik nap kinn a csatamezőn fogtam a puskámat és átlőttem a karcsontomat... Így visszakerültem a fővárosba, ahol doktorátust szereztem..."
(Szent-Györgyi Albert: Válogatott tanulmányok, Gondolat, 1983.).

(háború, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1933-10-28] A Népszövetség bevezette a Nansen-útlevelet a háborús menekültek számára.
A Nansen-hivatal (Office for Refugees) Nansen (vö. okt. 10.) halálától 1938 végéig működött, Béke Nobel-díjat kapott 1938-ban.
(háború, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1929-10-28] Osvát Ernő író halála (szül. 1877. ápr. 7.). A Nyugattal a modern magyar irodalom európai szintű folyóiratát teremtette meg. Megszállott fölfedező volt, iránytmutató írónevelő, a "jól megírtság" és a politikamentesség jegyében.
- + -
"Miért erőszakos valaki? Mert nem tud belenyugodni abba, hogy nem erős." (Osvát Ernő: Az elégedetlenség könyvéből.)

(halál)
[Részletek...]
[1902-10-28] Ligeti Lajos Kossuth-díjas nyelvész, orientalista, akadémikus születése (+1987. máj. 24.). Magyar őstörténeti kutatásai során járt Kínában, Belső- Ázsiában, Perzsiában, Afganisztánban és Japánban. 1939-től a Pázmány Péter Tudományegyetemen tanszékvezető. Az MTA Altajisztikai Kutatócsoportjának megszervezője (1969), a Kőrösi Csoma Társaság újjászervezője (1969) és első elnöke volt. 1966-ban megalapította az Acta Orientalia című folyóiratot.
(megalapít, születés)
[Részletek...]
[1877-10-28] tadták a forgalomnak Budapest új pályaudvarát, amelyet az Osztrák Államvasút Társaság részben a francia Eiffel-cég tervei alapján építtetett meg. 1891-től (amikor a Középponti pályaudvar Keleti lett) a neve Nyugati Pályaudvar.
[Részletek...]
[1870-10-28] Dr. Batthyány-Strattmann László orvos, orvostörténész, egyháztörténész, akadémikus születése (+1931. jan. 22.). A "szegények orvosa", 1902-ben Köpcsényben 24 ágyas, jól felszerelt kórházat rendezett be, a hozzá forduló szegény betegeket ingyen kezelte és látta el. 1992-ben emlékére díjat alapítottak. 2003. március 23-án boldoggá avatta a pápa.

(születés)
[Részletek...]
[1855-10-28] Lovassy Sándor ornitológus születése (+1946. júl. 8.). A Balatoni Múzeum Egyesület elnöke.
(születés)
[Részletek...]
[1793-10-28] Eliphalet Remington amerikai technikus születése (+1889. ápr. 4.). Feltalálóként lőfegyvert és írógépet is neveztek el róla.


(Az erőszak és a szellem eszköze ...)
(születés)
[Részletek...]
[1718-10-28] Szentmártonyi Ignác jezsuita tanár, csillagász, matematikus, térképész születése (+1793. ápr. 15.). Grazi tanárkodása után V. János portugál király meghívására Brazíliába ment a vitatott spanyol-portugál határvonal kitűzésére. Az 1749-ben megkezdett csillagászati helymeghatározások adatait titkos iratként kezelték. 1760-ban más dél-amerikai jezsuitákkal együtt letartóztatták és csak 18 évi fogság után, Mária Terézia közbenjárására szabadult. Utána Csáktornyán, majd a közeli Belica falu plébánosaként élt. Tudományos munkája még feltáratlan.


- + -
Bebörtönzése az indiánokat védő jezsuiták elleni spanyol fenekedés kapcsán történt. Végül 1767 febr. 27-én a spanyol király parancsot ad a száz éves paraguayi jezsuita redukciók megszállására. A 30 telepen kb. 150 ezer indián élt és a jólétet, békét és védelmet jelentő redukciókba özönlöttek a spanyol nagybirtokosoktól megszökve az indián rabszolgák - megkeresztelkedni. Ld. Robert Bolt A misszió c. regénye (Szt. István Társulat, 1988) ill. a belőle készült, azonos című film, továbbá Fritz Hochwelder A szent kísérlet c. drámája.
(születés)
[Részletek...]
[1704-10-28] William John Locke angol pedagógus és filozófus születése (+1704. okt. 28.). A vallási türelem híve volt. Nevelési tapasztalataiból leszűrt elvei Gondolatok a nevelésről címmel jelentek meg. A természetes nevelés híve volt, amely tekintetbe veszi a gyermek egyéniségét és öntevékenységre szoktat. Tőle származott az alkotmányos királyság első összefoglaló elmélete az abszolutizmussal szemben, amely Bessenyei György nézeteire is nagy hatást gyakorolt.
(halál)
[Részletek...]
[1673-10-28] Csiba István jezsuita tanár születése (+1719. aug. 9.). A teológia és a filozófia doktora volt, de két történelmi és két természetrajzi munkát hagyott hátra. Az utóbbiak a magyarországi vizekről ill. hegyekről (ásványvilág, bányászat, kohászat, természeti kincsek) szólnak.
(születés)
[Részletek...]
[1636-10-28] John Harvard amerikai lelkész egyetemet alapított a Massachusetts állambeli Cambridge-ben. A Harvard egyetem Észak-Amerika legrégibb felsőoktatási intézménye, közel 20 ezer hallgatója van. Mintegy 8 millió kötetet felölelő könyvtára az egyik legnagyobb a világon.
[Részletek...]
[1492-10-28] A mai Kuba szigetének őslakói nagy vitorláshajókon érkező fehér hódítókat fedeztek fel partjaiknál. Valami Kolumbusz volt a vezetőjük, aki aztán rengeteg szenvedést hozott rájuk.

[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid