Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

19 esemény

[2002-10-25] [idezet, sms] A Greenpeace aktivistái lezárták és "Klímagyilkos"feliratozták az Esso benzinkutakat Luxemburgban.
[Részletek...]
[2002-10-25] [idezet] A Greenpeace több mint félezer aktivistája lezárta az összes Esso benzinkutat Luxemburgban és "Az Esso az első számú klímagyilkos" feliratot tettek rájuk. Hasonló akciók voltak e napon az USÁ-ban is.
[Részletek...]
[1998-10-25] A bahamai Pallas tartályhajó lángba borult és megfeneklett Dánia és Németország partjainál.
[Részletek...]
[1990-10-25] Taxisblokád kezdődött Magyarországon (miután a kormány váratlanul 65 százalékkal megemelte a benzin árát) s tartott az Érdekegyeztető Tanács október 28-i ülésén született döntésig, mely szerint október 29-én 24 órától a bejelentett emeléshez képest 12 forinttal (tehát csak kb. 25% emelés maradt) csökkentették az árakat.
(Noha az emelés előtti 30 Ft-ról azóta nyolcszáz %-kal ment fel a benzinár, még mindig meg sem közelíti a közlekedés tényleges költségeit. Az autózás költségeinek jó részét a nem-autózók adójából az állam fizeti, okozott kárait pedig a természet, a jövő generációk, az asztmások, a rezgéstől és zajártalomtól szenvedők, a balesetben megsérültek, a rákosok, stb. viselik. A sokat autózók a társadalom erős informális érdeklobbyját alkotják.)
[Részletek...]
[1985-10-25] Bíró László József bejelentette első golyóstoll-szabadalmát a Magyar Királyi Szabadalmi Bíróságnak, Töltőtoll néven.
A későbbi feltaláló az orvosi egyetemen kezdett, majd foglalkozott grafológiától kezdve a festészeten át az autóversenyzésig nagyjából mindennel. 1932-től több folyóiratnak és lapnak volt munkatársa, így került a nyomdák közelébe, ahol kitalált egy folyamatosan író tollat egy tintával töltött hengerből és egy golyóból. 1938-ban két szabadalmat is bejegyeztetett erre Magyarországon, a gyártási kísérleteket azonban már külföldön végezte. Párizson keresztül Argentínába vezetett az útja, és használható, ma is ismert golyóstollára ott kapott szabadalmat 1943. jun. 10-én. A sok más találmánnyal is rendelkező Bíró Buenos Airesben hunyt el 1985. okt. 25-én. Választott hazájában az ő születésnapja, (1899.) szeptember 29. az Argentin Feltalálók Napja.
[Részletek...]
[1962-10-25] A pápa békefelhívással fordult a három érintett nemzethez (Kuba, Szovjetunió, USA) az atomháborúval fenyegető karibi válságban.
(háború)
[Részletek...]
[1957-10-25] [idezet] Megkezdődött a Kádár-kormány egyik legnagyobb nemzetközi visszhangot kiváltó koncepciós pere, a "nagy íróper". A tanácsvezető ugyanaz a Vida Ferenc volt, aki később a Nagy Imre-per vérbírójaként vált ismertté. Az elsőrendű vádlott Déry Tibor mellett Háy Gyula, Tardos Tibor és Zelk Zoltán találtatott bűnösnek "a népi demokratikus államrend megdöntésének kísérletében". Déry 9, Háy 6, Zelk 3 évet, Tardos 18 hónapot kapott. A fővádlottakat 1960-ban szabadon bocsátották.
[Részletek...]
[1945-10-25] Edvard Benes csehszlovák elnök kiadta a 108-as számú dekrétumot, amelynek alapján 1945 után mintegy 2,5 millió németet utasítottak ki az ország területéről a nácikkal folytatott együttműködés vádjával, vagyonukat pedig elkobozták.
[Részletek...]
[1928-10-25] Felavatták a Magyar Rádió székházát az akkori Sándor, a mai Bródy Sándor utcában. Akkor ott kapott helyet a Magyar Távirati Iroda is, amely az 1950-es évek elején önálló épületbe költözött a Naphegyre.
(felavat)
[Részletek...]
[1907-10-25] Országh László nyelvész, irodalomtörténész születése (+1984. jan. 27.). Főszerkesztője volt a Magyar Nyelv Értelmező Szótárának, számos angol-magyar, illetve magyar-angol szótárnak. Hazánkban ő teremtette meg az amerikanisztikai stúdiumok alapjait.
(A nyelvi csoportok közti megértés alapvető eszköze a szótár…)
(születés)
[Részletek...]
[1896-10-25] A millenniumi ünnepségsorozat záróeseményeként felavatták az Iparművészeti Múzeum végleges otthonát az Üllői úton.
(felavat)
[Részletek...]
[1886-10-25] Polányi Károly gazdaságtörténész, szociálfilozófus születése Bécsben (+1964. ápr. 23. Toronto).
Már 1944-ben kimutatta, hogy a piac uralma a társadalom és a környezet összeomlásához vezet.

(születés)
[Részletek...]
[1881-10-25] Pablo Picasso spanyol festő, grafikus, szobrász halála (szül.: 1881. okt. 25.). A kubizmus egyik atyja.
Minden alkotása - legyen az hatalmas, szimbolikus, politikai tendenciájú vászon, mint a Guernica, könnyed antik szépségű rajz, mint az Ovidius-illusztrációk, kubista programkép, mint a lágy színharmóniájú Harlequin, ragasztott papír, vemhes kecskét ábrázoló szobor, dekoratív kerámia vagy a béke jelképeként rajzolt fehér galamb - magán viseli a spanyol temperamentumú, az egyik pillanatban a fasizmus ellen heroikusan küzdő, tragédiát látó, a másik pillanatban bohócként kacagó művész hallatlanul sokrétű egyéniségének jegyeit.
[Részletek...]
[1881-10-25] Pablo Picasso spanyol festő születése (+1973. ápr. 8.).
Legismertebb képe a háború szörnyűsége ellen tiltakozó Guernica.
(háború, születés, tilt)
[Részletek...]
[1838-10-25] Georges Bizet francia zeneszerző születése (+1875. jún. 3.). Első operája, a Gyöngyhalászok (1863) fő értéke egzotikus keleti háttere, egyéni kórusai, és az álomszép tenorária, Nadir románca. További művei A perthi szép leány (1867, Walter Scott regényéből készült), a Dzsamile és Az arlesi lány. Ezután következett fő műve, a Prosper Merimée novellája alapján készült Carmen. Az 1875-ös bemutatón az újszerű realizmussal megírt zene botrányt keltett és megbukott. Bizet már nem érhette meg áradó, érzelmes és szenvedélyes muzsikájának világsikerét, három hónappal a bemutató után meghalt.
(születés)
[Részletek...]
[1836-10-25] Kétszázezer néző és a királyi család jelenlétében háromszáz hadfi állította fel egy gőzgép segítségével Párizsban az obeliszket, amelyet két és fél évig szállítottak Egyiptomból.
(A megérkezés után három évvel állították csak fel, mert új talapzatot kellett csinálni hozzá, a prűd párizsiak ugyanis nem tűrhették, hogy az eredetin látható nagy phalloszú majmok köztéren mutogassák magukat.)
Más nagyvárosok is zsákmányoltak egyiptomi obeliszkeket, már Augustus császár féltucatnyit vitetett Rómába, majd Caligula és Konstantin is, 390-ben I. Theodosius pedig az új fővárosba, Konstantinápolyba. A birodalom ledőlését az obeliszkek is követték az idők során, Rómában csak a 16. század végén, V. Sixtus pápa ötlete alapján kezdték őket a bazilikák előtt felállítani, keresztet téve csúcsukra, hogy a zarándokokat hívogassák.

Londonban 1878 szeptemberében állítottak alexandriai obeliszket, New Yorkban 1880-ban a Central Parkban (ahová négy hónapon át vonszolták a kikötőből).
A Mussolini által 1937-ben Rómába hurcolt 24 méteres, 178 tonnás obeliszk hamarosan visszakerül eredeti helyére, Etiópiába.
[Részletek...]
[1809-10-25] Wesselényi Miklós erdélyi báró születése (+1809. okt. 25.). 1794-95-ben jakobinusság vádjával törvény elé állították, pedig csak nemesi alapon akarta Erdélyt függetleníteni. Támogatta az iskolák fejlesztését és az önálló magyar színjátszás megteremtését, különösen Erdélyben.
(halál, törvény)
[Részletek...]
[1781-10-25] Megjelent II. József osztrák császár nyílt parancsa, az ún. türelmi rendelet, melynek magyar változata biztosította a nem katolikusok szabad vallásgyakorlatát és hivatalviselési jogát anélkül, hogy bárkit is vallásos meggyőződésével ellenkező eskü tételére kötelezhettek volna. Megtiltotta a vegyes házasságokból született gyermekek erőszakos katolikus hitre keresztelését, a katolikus püspök nem ellenőrizhette többé a protestáns egyházak működését, amelyeknek engedélyezték a templomépítést és a paptartást, bár a templom nem nyílhatott utcára, és tornyot, harangot sem kaphatott.
(megjelent, tilt)
[Részletek...]
[1400-10-25] Geoffrey Chaucer angol költő halála (szül. 1340). Az angol realista költészet első nagy mestere. Fő műve az 1386 és 1400 között írt, töredékesen fennmaradt Canterbury mesék.

(halál)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid