Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

16 esemény

[1999-10-16] Az Orvosok határok nélkül nevű nemzetközi segélyszervezet kapta az 1999-es Nobel-békedíjat.

[Részletek...]
[1987-10-16] Tizenötmillió fát (közte hárommilliót London utcáin és parkjaiban) döntött ki Anglia délkeleti részén egy közel 200 km/h sebességű szélvihar.
Az egyébként is alacsony erdősültségű Anglia azóta is az utolsó e tekintetben Európában.
[Részletek...]
[1982-10-16] Selye János orvosbiológus, kémikus születése (+1982. okt. 16.). A stresszelmélet kidolgozója.
(halál)
[Részletek...]
[1981-10-16] Várnai Zseni József Attila-díjas költő, író születése (+1981. okt. 16.). Színi diplomát szerzett, de nem játszott színpadon, tisztviselőként dolgozott. 1912-ben a Népszava közölte Katonafiamnak című híres versét, amelynek refrénje a háborúellenes mozgalom jelszava lett: "Ne lőj, fiam, mert én is ott leszek". Emiatt egyébként a Népszavát elkobozták, őt pedig vád alá helyezték. Első verseskötete 1914-ben jelent meg. Írt meséket és gyermekverseket is. Ismert önéletrajzi regénye a Nem volt hiába.


(háború, halál)
[Részletek...]
[1979-10-16] [idezet] Rómában az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) magyar határozati javaslat alapján Élelmezési világnappá nyilvánította okt. 16-át annak emlékére, hogy 1945-ben ezen a napon alakult meg a FAO.
Élelmezési világnap
- + -
"A élelemtermelés növelése egy megnövekedett népesség táplálása érdekében a népesség további növekedését eredményezi."
"Kultúra Anya mindig a tápláléktermelés növelését követeli mára - és mindig későbbre ígérgeti a népességszabályozást." (Daniel Quinn: Izmael, 150. old.)
[Részletek...]
[1978-10-16] Karol Wojtyla (szül. 1920. máj. 18.) lengyel bíboros lett az első lengyel és 455 év után az első nem-olasz pápa: II. János Pál.
(halál)
[Részletek...]
[1973-10-16] Botrányos Béke Nobel-díjat kapott Henry Kissinger amerikai külügyminiszter (szül. 1923. máj. 27.) a vietnami háború abbahagyásáért. A másik díjazott, Le Duc Tho vietnami vezető hivatalosan visszautasította a Béke Nobel-díjat.
(Hosszadalmas, nagy konfliktusok befejezéséért - pl. Vietnam, Dél-Afrika, Közel-Kelet, Korea - a szembenálló felek megosztott Nobel-békedíjat szoktak kapni, bár egyikük vagy mindketten részesei is lehettek az erőszaknak. A díjazás ráadásul néha idő előttinek tűnik, egy látványos esemény ellenére a konfliktus mégsem oldódik meg.)
(háború, halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1970-10-16] Kilenc éves folyamat eredményeképp ezer vallási vezető találkozott Kiotóban (Japán) és megalakult a WCRP (World Conference on Religion and Peace, Világkonferencia a vallásokról és békéről). www.wcrp.org
A WCRP-ben részt vesznek: baha'i; mahayana és terevada buddhizmus; ortodox, protestáns és római katolikus kereszténység; konfucianizmus; a hinduizmus számos ága; sokféle bennszülött vallási közösség; shíita és szunnita iszlám; janizmus; reform júdaizmus; különféle új vallások; shintoizmus; a szikh vallás és a zoroastrianizmus.
(konferencia)
[Részletek...]
[1964-10-16] [sms] A Takla-Makán sivatagban, a Lop Nor sóstónál robbantotta fel Kína az elso atombombáját.
[Részletek...]
[1964-10-16] A Takla-Makán sivatag keleti csücskében, az azóta hírhedté vált Lop Nor sóstó körzetében robbantotta fel Kína az első atombombáját és ezzel az ötödik nukleáris hatalom lett a világon.
[Részletek...]
[1909-10-16] Mezei Mária színésznő halála (szül. 1909. okt. 16.). Apja ügyvéd volt, édesanyja nem sokkal a szülés után meghalt. A Kecskemétet sújtó nagy földrengés összedöntötte házukat, ezután előbb Erdélyben, majd Szegeden éltek. Érettségi után férjhez ment. 1935-től a Kamara, a Belvárosi és a Vígszínház tagja volt, főként a végzet asszonya típusú szerepeket játszott. 1944-ben, a német megszállás alatt nem vállalt fellépést. 1956-ig méltatlanul mellőzték: kabarékban, esztrádműsorokban lépett fel. 1964-1970 között a Nemzeti Színház művésze volt.
(születés)
[Részletek...]
[1888-10-16] Eugene Gladstone O'Neill Nobel-díjas (1936) amerikai író halála (szül. 1888. okt. 16.). A modern amerikai drámaírás megteremtője. Első drámájával - Túl a látóhatáron - 1920-ban rögtön elnyerte a Pulitzer-díjat. Amerikai Elektra, A szőrös majom, Vágy a szilfák alatt, Örökkön örökké, Eljő a jeges, Hosszú út az éjszakába.

(Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1863-10-16] Sir Joseph Austen Chamberlain Nobel-békedíjas (1925) angol konzervatív politikus születése (+1937. márc. 16.). Külügyminiszterként (1924-1929) az ő kezdeményezésére született 1925-ben a locarnói egyezmény, amelyben Olaszország és Nagy-Britannia szavatolta a német-francia és a német-belga határok sértetlenségét.
(Olaszország aztán szavatolta ..., különösen Mussolini.)
(egyezmény, születés)
[Részletek...]
[1862-10-16] A Hegyaljai Bormívelők Egyesületében Preysz Mór kémikus bemutatta az utóerjedés megakadályozására tett kísérleteinek eredményét. A borok megromlásának kiküszöbölésére javasolt eljárással a magyar kémikus három évvel megelőzte Louis Pasteurt, aki csak 1865. május 1-jén jelentett be hasonló eredményt. Mivel azonban Preysz Mór nem publikálta külföldi lapokban felfedezését, így a világ Pasteur révén ismerte meg (és róla nevezte el) az új eljárást.
[Részletek...]
[1859-10-16] John Brown amerikai munkás a rabszolgák felszabadításának híveként e napon Virginiában megtámadott egy fegyverraktárt, hogy felkelést robbantson ki. Az akció sikertelen maradt, őt Virginia elárulásával vádolták és decemberben kivégezték.
[Részletek...]
[1708-10-16] Albrecht von Haller svájci költő, természettudós, orvos, filozófus halála (szül. 1708. okt. 16.). Bernben kórház- és könyvtárigazgató, 1736-tól a göttingeni egyetem anatómiai, botanikai és gyakorlati orvosi tanszékén tanított. 1753-tól Genfben tíz kötetben megírta a növénytan és orvostan bibliográfiáját, ami száz éven át alapmű maradt.
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid