Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

17 esemény

[2003-10-09] Az első Egyetemi Fenntarthatóság Nap (Campus Sustainability Day) az USÁ-ban és Kanadában. Célja, hogy a fenntarthatóság az egész oktatási rendszer, s különösen is a felsőfokú szakképzés alapelvévé váljon.
http://www.scup.org/sustainability/telecast2003.htm

[Részletek...]
[2003-10-09] Carolyn Heilbrun amerikai írónő, oktató, feminista születése (+2003. okt. 9., saját maga vetett véget életének, annak megfelelően, hogy írásaiban is ezt tartotta az élet legjobb befejezési módjának). Regényeit Amanda Cross írói álnéven írta.
(halál)
[Részletek...]
[2000-10-09] Csődeljárás kezdődött a Chiyoda Mutal Life Insurance Co. japán biztosító ellen. A cég 27 milliárd dolláros adóssága az addigi legnagyobb biztosítóbukás Japánban.
[Részletek...]
[1997-10-09] A Pauline hurrikán több mint kétszáz embert ölt meg a mexikói Acapulco turistaparadicsomban.
[Részletek...]
[1990-10-09] Ottlik Géza író, műfordító halála (szül. 1912. máj. 9.). Iskola a határon című háborúellenes főműve a XX. század egyik legjelentősebb magyar regénye.
(háború, halál)
[Részletek...]
[1990-10-09] Ottlik Géza író, műfordító születése (+1990. okt. 9.). Iskola a határon című regénye (1959) a békeirodalom jelentős műve.
(halál)
[Részletek...]
[1985-10-09] A Duna Kör megkapta az alternatív Nobel-díjat (ld. dec. 9.), Vargha János vette át.
(Nobel-díj)
[Részletek...]
[1985-10-09] [sms] A Duna Kör megkapta az alternatív Nobel-díjat, Vargha János vette át.
(Nobel-díj)
[Részletek...]
[1975-10-09] Andrej Szaharov, a szovjet hidrogénbomba atyja, aki később szembefordult a hidegháborús rendszerrel és békemozgalmat szervezett, Béke Nobel-díjat kapott. A szovjet hatóságok természetesen felháborodottan tiltakoztak, és nem adtak neki kiutazási engedélyt, hogy átvegye a díjat.

(A tudomány történetében is általános a fiatalkori okosság és ambíció által létrehozott találmányok és művek megbánása a bölcsebb idős korban.)
(háború, Nobel-díj, találmány, tilt)
[Részletek...]
[1963-10-09] Az észak-olaszországi Monte Tocón egy hegyomlás következtében átszakadt a vaionti mesterséges tó gátja. A Piave-völgyre lezúduló víztömeg négy falut sodort el, a katasztrófa 2200 áldozatot követelt.
(katasztrófa)
[Részletek...]
[1950-10-09] Jody Williams, az Aknabetiltás Kampány (ld. márc. 1.) alapítójának születése. Ő és mozgalma Béke Nobel-díjat kapott 1997-ben.
(Kelet-Európából elsőként csatlakozott a Bocs Alapítvány a kampányhoz 1995-ben.)

(Nobel-díj, születés, tilt)
[Részletek...]
[1940-10-09] John Lennon angol beatzenész születése (+1980. dec. 8.). A legendás Beatles együttes tagja, szövegírója, zeneszerzője. Az együttes 1970-es felbomlása után sikeres szólókarriert futott be. Japán feleségével együtt számos békeakcióban vettek részt. Egy őrült lőtte le lakása előtt az utcán, New Yorkban.
(Előre a lennoni úton – ferdítették a hivatalos „előre a lenini úton” szlogent a szocialista tábor máskéntgondolkodói :-))
(születés)
[Részletek...]
[1940-10-09] John Lennont meggyilkolták New Yorkban (szül. 1940. okt. 9.).
(születés)
[Részletek...]
[1940-10-09] John Lennont meggyilkolták New Yorkban (szül. 1940. okt. 9.). Angol beatzenész, a legendás Beatles együttes gitárosa, énekese, zene- és szövegírója. A Beatles 1970-es felbomlása után sikeres szólókarriert futott be. Japán feleségével együtt számos békeakcióban vettek részt. "Nem akarok katona lenni" c. dala is jól kifejezi életművének irányultságát.
- + -

... Imagine all the people / Living life in peace...
Imagine no possessions / I wonder if you can
No need for greed or hunger / A brotherhood of man
Imagine all the people / Sharing all the world...
You may say I'm a dreamer / But I'm not the only one
I hope someday you'll join us / And the world will be as one
(John Lennon: Imagine)
(Képzeld el az embereket, hogy békében élnek, nincs tulajdon, nincs szükség kapzsiságra, éhezésre, az emberek testvérek, megosztják a világot. Mondhatod hogy álmodozó vagyok, de nem én vagyok az egyetlen, remélem egy nap csatlakozol te is és a világ egységes lesz.)
(születés)
[Részletek...]
[1874-10-09] 22 ország, köztük Magyarország, megalapította az Általános Postaegyesületet. 1948-tól az ENSZ szakosított intézménye. Jelenleg több mint 160 ország tagja az Egyetemes Postaegyesületnek.
- + -
Postai világnap
(megalapít)
[Részletek...]
[1799-10-09] A holland partok közelében elsüllyedt a Lutine brit fregatt. Harangját később kiemelték, s a Lloyd's biztosító épületében helyezték el. Ezt a harangot kondítják meg, valahányszor a biztosítótársaság fontos hírt kap, általában egy hajó elsüllyedéséről.


(Manapság ennél sokkal rosszabb híreket kapnak a biztosítótársaságok. Sok megy csődbe a klímaváltozás, kiszámíthatatlan időjárási anomáliák, pl. hurrikánok miatt, mert a kockázatok már nem valószínűsíthetők a múltbeli tapasztalatok alapján. Nem véletlen, hogy a biztosítási ágazat a zöldek oldalán küzd a klímakonferenciákon.)
[Részletek...]
[1002-10-09] Leif Erikson viking harcos partraszállt Észak-Amerikában (más forrás szerint 1000-ben).
(Kolumbus előtt fél évezreddel még nem volt olyan fejlett a hajózás és akkora a népesség-túlnyomás Európában, hogy elözönlötték volna Amerikát.)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid