Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

28 esemény

[2003-09-26] Az 5764. év kezdete a zsidó időszámítás szerint.
[Részletek...]
[2002-09-26] A szenegáli Joola komp felborult az Atlanti óceánban Gambia partjainál, 970-en meghaltak. A kompot csak tavi közlekedésre és 550 főre tervezték.
(A Föld bolygót sem ennyi emberre, s ilyen gazdasági tevékenységre és fegyverkezésre tervezték.)
[Részletek...]
[2001-09-26] A Vatikán jóváhagyta állati szervek, szövetek és sejtek átültetését emberi szervezetbe.
(Hogy kissé későn, hiszen már széleskörűen és régóta alkalmazzák? Nagyon fontos az óvatosság elve, hogy az új tudományos lehetőségek, üzleti fogások, mérnöki megoldások, politikai döntések hatásait nagyon szigorúan, alaposan és hosszan vizsgáljuk. Persze több-kevesebb bolondság mindenhol keveredik a bölcsességbe. Maguknak a vallási előírásoknak, tiltásoknak és támogatásoknak a lényegtelen, jótékony vagy katasztrófális hatását is vizsgálni kell.)
(tilt)
[Részletek...]
[1998-09-26] Az első Magyar Keresztény Internet Konferencia.
(A BOCS is bemutatkozott rajta.)
(konferencia)
[Részletek...]
[1997-09-26] Bezárták az ország egyetlen uránbányáját Pécsett.
[Részletek...]
[1985-09-26] Az 1. fogságban felnott bálna születése.(Pusztítani tömeget is könnyű,menteni egyenként is nehéz.)
(születés)
[Részletek...]
[1985-09-26] Shamu, a gyilkosbálna születése az orlandoi Vizi Világ parkban. Ő volt az első, aki fogságban született és fel is nevelkedett.
(Pusztítani tömegesen is könnyű, megmenteni egyenként is nehéz.)
[Részletek...]
[1983-09-26] Kora hajnalban a szovjet rakétaészlelő műholdrendszer azt jelezte, hogy amerikai interkontinentális rakétát lőttek ki a Szovjetúnió felé. Stanislav Petrov (szül. 1939) ügyeletes tiszt úgy ítélte, hogy téves riasztás lehet, hiszen egy atombomba támadást az amerikaiak bizonyára számos rakéta egyszerre kilövésével indítanának. Nem értesítette nyomban a szovjet felsővezetést, amint az érvényben lévő parancs szerint kellett volna. Ekkor azonban a számítógép további négy rakéta kilövését jelezte az USÁ-ból a Szovjetúnió felé. Stanislav Petrovra iszonyú felelősség nehezedett. Ha megnyomja a szirénázva villogó Start gombot, elindul az atomtöltetű rakétaraj ellencsapás. A szovjet felsővezetésnek pár perc alatt kell döntenie, s bizonyára tényként kezelik az észlelését. Mire a földi radarok megerősíthetik a rakéták feltűnését, már semmit nem lehetne tenni.
A két szuperhatalom közt pattanásig feszült volt a helyzet, mert három héttel korábban, szept. 1-én a szovjet légvédelem lelőtt egy koreai utasszállító gépet, a 269 utas (köztük sok amerikai) mind meghalt. A CNN arról tudósított, hogy ezután a KGB üzenetet küldött nyugati ügynökeinek, hogy álljanak készen egy lehetséges atomháborúra. Az amerikai vezetés „a gonosz birodalmaként” emlegette a Szovjetúniót. Reagan elnök 1983. márc. 23-i „csillagháborús beszéde” után a szovjetek arról beszéltek, hogy az USA az ellencsapás kivédésével felborítja „az elrettentés egyensúlyát” és arra készül, hogy büntetlenül indíthasson atomcsapást. Az orosz stratégia lényege volt, hogy az amerikai rakéták kilövésének észlelésekor nyomban indítani kell az ellencsapást. Ráadásul a NATO hadgyakorlatot tartott Európában taktikai atomfegyverekkel, s a szovjet vezetés szerint ez egy invázió fedőművelete is lehetett.
Stanislav Petrov úgy döntött, hogy nem vállalja egy atomháború kirobbantását. Noha a műholdrendszer riasztása tévesnek bizonyult, hosszú vizsgálati eljárást indítottak ellene parancsmegtagadásért. Végül nem büntették meg, de kérésére leszerelték, mint alkalmatlant. Nyugdíjasként élt tovább, megromlott egészséggel s pszichológusi kezelésre szorult.
Utóirat: Aznapra nem Stanislav Petrov volt beosztva ügyeletes tisztnek, csak valami váratlan esemény miatt helyettesített.
2004. máj. 21-én World Citizen Award díjat kapott az USÁ-ban.
(háború)
[Részletek...]
[1945-09-26] Bartók Béla zeneszerző halála, New York (szül. 1881. márc. 25.). Zenekari darabjain kívül jelentősek színpadi művei: Kékszakállú herceg vára, Fából faragott királyfi, Csodálatos mandarin című.
(halál)
[Részletek...]
[1924-09-26] A gyermeki jogok nyilatkozata (Népszövetség, Genf). (vö. nov. 20.)
(A foganások nagy része a párok szándéka ellenére történik.
A következmény évente kb. ötven millió abortusz és kb. dupla ennyi nem-kívánt gyermek, túlnépesedés, többszáz millió gyermek kényszerül dolgozni vagy katonáskodni túléléséért, stb.
Minden gyermeknek joga, hogy kívánt gyermekként foganjon, olyan férfi és nő által, akiket felnőve szerető szülőknek tapasztal meg, akiknél jobbat nem is kívánhatott volna. (Kívánt szülő, kívánt gyermek))
[Részletek...]
[1920-09-26] Hárs Ernő József Attila-díjas költő, író, műfordító születése. Ő fordította magyarra Michael Ende A végtelen történet című csodáját.
(születés)
[Részletek...]
[1918-09-26] Felépült a budapesti Gellért Gyógyfürdő és Szálloda. Tervezői Sebestyén Artúr, Hegedűs Ármin és Sterk Izidor voltak. A fürdő gyógyberendezése, kitűnő radioaktív mészhidrokarbonátos gyógyvize révén - amelyből a források ezer litert adnak percenként - akkor Európa legkorszerűbb létesítménye volt, ahol naponta 3500 fürdőzőt lehetett kiszolgálni az összes részlegben.
[Részletek...]
[1907-09-26] Radványi Géza Kossuth-díjas filmrendező halála (szül. 1907. szept. 26.). Márai Sándor öccse volt. Ő rendezte a háború után nemzetközi sikerű Valahol Európában-t. 1947-től Olaszországban, Franciaországban, majd Németországban élt.
(háború, születés)
[Részletek...]
[1904-09-26] tadták az evangélikus Fasori Gimnáziumot a mai Városligeti fasorban. Tanulói között volt Lukács György, Wigner Jenő, Neumann János, Bókay János, Doráti Antal.

[Részletek...]
[1898-09-26] George Gershwin amerikai zeneszerző, zongoraművész születése (+1937. júl. 11.). A szimfonikus dzsessz megteremtője (Egy amerikai Párizsban). Legismertebb csodája a Kék rapszódia. Híres operája a Porgy és Bess. Egyesítette a jazz, a ragtime és a blues elemeit az európai klasszikus zenével.
(születés)
[Részletek...]
[1898-09-26] George Gershwin amerikai zeneszerző, zongoraművész halála (szül. 1898. szept. 26.). A szimfonikus jazz megteremtője és egyik fő képviselője volt. Ő komponálta a Kék rapszódiát és az Egy amerikai Párizsban című műveket. Porgy és Bess című operáját az amerikai operatörténet mérföldkövének tekintik.
(születés)
[Részletek...]
[1897-09-26] VI. Pál pápa (Giovanni Battista Montini) halála (szül. 1897. szept. 26.). 1963-ban választották pápává, befejezte a XXIII. János által összehívott II. Vatikáni Zsinatot (1962-65). Az első pápa volt, aki mind az öt világrészt felkereste.
Úgynevezett keleti politikája a kelet-közép-európai szocialista országokkal való jobb kapcsolatok kialakítását célozta volna. Ennek jegyében fogadta 1977-ben Kádár Jánost, az MSZMP akkori első titkárát a Vatikánban. 1974-ben ő mentette fel Mindszenty József bíborost – annak minden tiltakozása ellenére - esztergomi érseki és prímási méltóságából.

Kiadta a Humanae Vitae enciklikát, amelyben az általa kinevezett tudóscsoport állásfoglalását semmibevéve megerősítette minden nem-természetes fogamzásgátlás tilalmát.
(Ezt ugyan a gazdag országokban nem csak a párok, de még a papok sőt püspökök se veszik komolyan, de éppen a szegény országokban, ahol katasztrófális a népességrobbanás, az egyszerű emberek sorsát erősen befolyásolja.)

(születés, tilt)
[Részletek...]
[1890-09-26] Sáska László afrikai magyar orvos halála Tanzániában (szül. 1890. szept. 26., Nagyenyed). 1931-ben kivándorolt Szomáliföldre, majd az elviselhetetlen klíma miatt Abesszíniába, ahol a császári család orvosa lett, és megszervezte az abesszín hadsereg egészségügyi szolgálatát. Ezután költözött végleges lakóhelyére, Arushába (Tanzánia), ahol évtizedeken keresztül gyógyította a maszáj és kikuju törzs tagjait, s foglalkozott a trópusi betegségek, főként a malária gyógyításával, valamint a rák elleni küzdelemmel.
(születés)
[Részletek...]
[1888-09-26] Thomas Stearns Eliot Nobel-díjas (1948) amerikai származású angol költő, író halála (szül. 1888. szept. 26.). 1939-ben adták ki Macskák könyve című kötetét, amelynek verseire Andrew LLoyd Webber komponált világhírű musicalt.
(Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1888-09-26] Thomas Stearns Eliot irodalmi Nobel-díjas (1948) amerikai származású angol költő, író, kritikus születése (+1965. jan. 4.). Gyilkosság a székesegyházban c. drámájában Thomas Becket angol érsek meggyilkolásának történelmi esetét dolgozta fel.
(A király a püspöki karral vívott szüntelen hatalmi harcban egy huszárvágással legjobb barátját és ivócimboráját teszi meg canterbury érsekké, rákényszerítve a püspökökre az új főnököt. Becket azonban új pozíciójának felelősségét átérezve megtér. Az evangéliumi értékeket képviselő érsek mind a király, mind a hatalmi egyház számára elviselhetetlenné válik, így a korábbi ellenségek összefogva meggyilkoltatják.)

(Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1868-09-26] August Ferdinand Möbius német matematikus és csillagász halála (szül. 1790. nov. 17.). A róla Möbius-szalagnak elnevezett egyoldalú felület geometriájáról szóló értekezését 68 éves korában küldte el a Francia Akadémiának.
(halál)
[Részletek...]
[1865-09-26] Sághy István születése (+1945. aug. 1.). Saját birtokán hozta létre a kámoni (Szombathely) arborétumot.
(születés)
[Részletek...]
[1849-09-26] Ivan Pavlov szovjet-orosz fiziológus halála (szül. 1849. szept. 26.). A feltételes reflexek kialakulásának, a gátlások osztályozásának, az alvásnak, az idegrendszeri típusoknak, az elmebetegségek keletkezésének és természetének feltárásával lehetővé tette a pszichológiai jelenségek fiziológiai magyarázatát (Pavlov kutyája). 1904-ben orvosi Nobel-díjat kapott.
(Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1849-09-26] Ivan Petrovics Pavlov orosz fiziológus születése (+1936. febr. 27.). A magasabb idegtevékenység alapmechanizmusának felfedezője. 1904-ben Nobel-díjat kapott.
(Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1791-09-26] Théodore Géricault francia festő és grafikus halála (szül. 1791. szept. 26.). Delacroix mellett a francia romantika nagy mestere.
(születés)
[Részletek...]
[1791-09-26] Théodore Géricault francia festő és grafikus születése (+1824. jan. 26.). Legismertebb A Medúza tutaja című hatalmas képe, amely egy megtörtént hajótörés túlélőinek haldoklását ábrázolja a tengeren.
(Apró tutajunk a Föld a kozmoszban…)
(születés)
[Részletek...]
[1777-09-26] Mária Terézia Budára, a királyi várba telepítette a nagyszombati egyetemet. Ekkor került oda a jezsuita könyvtár, amely a mai Egyetemi Könyvtár alapját képezte.
[Részletek...]
[1699-09-26] Hermányi Dienes József író, református pap születése (+1763. ápr. 12.). Fő műve a Nagyenyedi Demokritus című anekdotagyűjtemény, amely betekintést nyújt a korabeli Erdély társadalmi életébe.
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid