Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

11 esemény

[2002-09-20] [sms] A Szamos folyó halállománya nagyrészt kipusztult a dézsi(Románia) papírgyárból jött szennyezéstol.
[Részletek...]
[2002-09-20] A Szamos folyót az eddigi legnagyobb környezeti csapás érte, az osztrák Hovis-csoport tulajdonában lévő dézsi (Románia) Somes SA papírgyárból származó mérgező vízszennyezés miatt a halállomány nagyrészt kipusztult.
[Részletek...]
[2000-09-20] A Mennonita Központi Tanácsnak (MCC) ítélték a St. Boniface General Hospital Research Foundation díját amelyet már négy éve nem osztottak ki.
A korábbi díjazottak közt van a Béke Nobel-díjas Dr. Andrei Szaharov (ld. máj. 21.) és Teréz anya (ld. aug. 27.), II. János Pál pápa (ld. okt. 16.), Fülöp herceg és Rosalynn Carter.
Az MCC (ld. szept. 27.) sokezer önkéntessel dolgozik 80 éve a világ hatvan országában.
(Nobel-díj)
[Részletek...]
[1997-09-20] [idezet] A Szentszék Hittani Kongregációja és a Magyar Katolikus Püspöki Kar rehabilitálta Bulányi György piarista szerzetes atyát, akit 15 évvel korábban "elhajló nézetei" miatt eltiltottak a papi tevékenységtől. A közzétett egyházi nyilatkozat szerint a rehabilitálás azután történt, hogy Bulányi György aláírta mind a 12 hittani tétel teljes szövegét, elfogadva ezzel az egyház tanítását.
(Valójában ugyanazt írta alá, amit 15 évvel korábban is aláírt, csak akkor az eltiltása volt az egyházpolitikai érdek, 97-ben pedig a ’rehabilitálása’. Gyakorlati rehabilitálás nem történt, csak egy szégyenfoltot eltakartak.)
(tilt)
[Részletek...]
[1897-09-20] Tamási Áron Kossuth-díjas író, akadémikus halála (szül. 1897. szept. 20.). 1923 és 1926 között az Egyesült Államokban élt. 1925-ben megjelent első novelláskötete (Lélekindulás). Kolozsvárott az Újság és az Ellenzék munkatársa volt, 1926-ban az Erdélyi Helikon alapító tagja. 1933-tól a Brassói Lapokban külön rovata volt (Tiszta beszéd). Budapest ostromát Bajor Gizi házában vészelte át. 1945-től 1947-ig országgyűlési képviselő volt, 1949-1953-ig kiszorították az irodalmi életből, később újra megjelenhettek cikkei, elbeszélései. Legnagyobb írói sikerét az Ábel-trilógiával aratta.

Írásaiban főként a székely falvak világát, az erdélyi szegénység életét, a megélhetésért az urakkal és a természettel folytatott küzdelmeit, a székelyek ügyességét és furfangos észjárását ábrázolta. Ismert színpadi műve az Énekes madár.
- + -
"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne." (Ábel)
(megjelent, születés)
[Részletek...]
[1897-09-20] Tamási Áron Kossuth-díjas író, akadémikus születése (+1966. máj. 26.). 1923 és 1926 között az Egyesült Államokban élt, írásait folyamatosan hazaküldte. 1925-ben megjelent első novelláskötete (Lélekindulás). Hazatérése után Kolozsvárott az Újság és az Ellenzék munkatársa volt, előadókörutakat szervezett. 1926-ban az Erdélyi Helikon alapító tagja. 1933-tól a Brassói Lapokban külön rovata volt (Tiszta beszéd). Budapest ostromát Bajor Gizi házában vészelte át. 1945-től 1947-ig országgyűlési képviselő volt, 1949-1953-ig kiszorították az irodalmi életből. Legnagyobb írói sikerét az Ábel-trilógiával aratta. Írásaiban főként a székely falvak világát, az erdélyi szegénység életét, a megélhetésért az urakkal és a természettel folytatott küzdelmeit, a székelyek ügyességét és furfangos észjárását ábrázolta. Színpadi művei közül kiemelkedik az Énekes madár.
(megjelent, születés)
[Részletek...]
[1892-09-20] [idezet] Egy párizsi fűzőkészítő, Hermine Cadolle ezen a napon mutatta be az első olyan női fehérneműt, amely a modern melltartó előfutárának tekinthető. A melltartó megjelenésével a nők legalább "lélegzethez jutottak" a korábbi, nehezebb viselethez, a fűzőhöz képest, de máig megoszlanak a vélemények a melltartó viselésének hasznosságát illetően.
[Részletek...]
[1870-09-20] Az olasz csapatok elfoglalták Rómát, és egyesítették az Olasz Királysággal. A pápát megfosztották világi hatalmától. Ezzel befejeződött a Risorgimento, Olaszország újraegyesítése.
(Még a pápai tévedhetetlenség dogmájának kimondása sem riasztotta vissza őket.)
[Részletek...]
[1741-09-20] Benyovszky Móric utazó, felfedező halála Madagaszkáron (szül. 1741. szept. 20.). Madagaszkár szigetén a bennszülöttek királyukká választották.
(születés)
[Részletek...]
[1741-09-20] Benyovszky Móric utazó születése (+1786.05.23., Madagaszkár). 1767-ben részt vett a királyellenes lengyel nemesi mozgalomban, orosz fogságba esett, Kamcsatkára száműzték. Szökésével kezdetét vették kalandos utazásai, amelynek során érintette Madagaszkár szigetét, ahol a sziget bennszülöttei királyukká választották. Kalandjait emlékirataiban örökítette meg, művét halála után először 1790-ben Londonban adták ki. Ezután számos nyelven jelent meg a könyv, és világhírnevet szerzett számára.
(halál)
[Részletek...]
[1614-09-20] Hans Landis mennonita kivégzése Zürichben a hite miatt. Egyike az utolsó vallási halálbüntetéseknek Európában.
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid