Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

17 esemény

[2001-09-08] Az UNESCO Világörökség Központ igazgatója átadta a Hortobágyi Nemzeti Parknak (HNP) 1999 dec. 1-én megítélt diplomát, mely szerint a kulturális táj kategóriában elnyerte a világörökség része címet.

[Részletek...]
[1995-09-08] Befejeződött a Dunán a nagymarosi körgát lebontása.

[Részletek...]
[1988-09-08] Először tartották Európán kívül (Sydney) az IPB (International Peace Bureau - Nemzetközi Békeiroda, ld. dec. 1.) közgyűlését. 1986 óta egyre több harmadik világbeli békeszervezet csatlakozik.

[Részletek...]
[1985-09-08] John Franklin Enders amerikai bakteriológus, víruskutató halála (szül. 1897. febr. 10.).

Izolálta a kanyaró vírusát is, amely korábban laboratóriumi körülmények között nem tenyészett. Víruskutatói munkásságáért 1954-ben megosztott orvosi Nobel-díjat kapott.
(Az emberiség átlagéletkora hirtelen megemelkedett a vírusokkal, baktériumokkal, valamint a rovarokkal szembeni csata megnyerése után. Ebben jelentős szerepük volt a II. világháború katonai fejlesztéseinek - a seregeket a betegségekkel szemben is védeni kellett. De a vírusok és rovarok elleni háború ezzel a csatával nem dőlt el. Talán egy kevésbé hadiipari hozzáállással többre mennénk...)
(háború, halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1978-09-08] 3000 fegyvertelen tüntetőt mészárolt le a katonaság Teheránban (Irán).
[Részletek...]
[1965-09-08] Teherán, UNESCO világkongresszus.
Ma kb. egymilliárdan, az emberiség egyhatoda, a nevüket sem tudják leírni. Elég lehetne a megoldáshoz annyi pénz, amennyit a világ 3 naponta fegyverkezésre költ.
Az írástudatlanság elleni küzdelem napja.
[Részletek...]
[1949-09-08] Richard Strauss német zeneszerző halála (szül. 1864. jún. 11.). A későromantika egyik legjelentősebb képviselője. Művészete Wagner és Liszt hagyományaira épül, karmesterként egyike volt a legjobb Mozart-interpretátoroknak.
(halál)
[Részletek...]
[1949-09-08] Richard Strauss német zeneszerző születése (+1949. szept. 8.). Eleinte a szimfonikus költemény műfaja érdekelte, Salome című operája után főként dalműveket komponált. A Rózsalovag után mint élő klasszikust, a későromantika egyik legjelentősebb képviselőjét emlegették. Írt szimfóniákat, versenyműveket, kamarazenét és zongoraműveket is. Karmesterként egyike volt a legjobb Mozart-interpretátoroknak.
(halál)
[Részletek...]
[1910-09-08] Felavatták a Sissy királynőről elnevezett Erzsébet-kilátót Budapesten, a János-hegy 527 méter magas csúcsán neoromán stílusban, Schulek Frigyes tervei alapján épült a 23,5 méter magas, négyteraszos, kerek alaprajzú kőtornyot, “hogy minden idők viszontagságaiban örökre megjelölje a megszentelt helyet, ahonnan Magyarország drága nagyasszonya oly szívesen és oly gyakorta gyönyörködött a csudás természet szemei elé táruló fönséges látványában.” (Idézet a márvány emléktábla szövegéből)
(Bár minden ember szívesen és gyakorta gyönyörködne a csudás természet szemei elé táruló fönséges látványában…)
(felavat)
[Részletek...]
[1864-09-08] Csatka határában a Szentkút forrásnál Csöbönyei József zarándoknak, aki ott önmaga ásta barlangban lakott, árnyék forma alakban Gábriel főangyal tudtul adta, hogy másnap reggel 9 órára hívja oda a falu népét, mert Szűz Mária akkor meg fogja mutatni a tiszteletére építendő kápolna helyét. A falu népe másnap reggel ki is vonult énekelve, s a remete vezetésével a kápolna helyét meg is látták. Noha a világi hatóságok a remetét elűzték, az indulatok lecsendesedése után visszatért, a kápolna felépült, 1864. szept. 8-án felszentelték, s a remete annak gondnokaként 1885. május 21-én halt meg. Az ott élő remeték sora máig sem szakadt meg.
[Részletek...]
[1850-09-08] Blaha Lujza színésznő születése (+1926. jan. 18.). „A nemzet csalogánya”. 1866-ban férjhez ment Blaha János karmesterhez, akinek nevét – bár még két házasságot kötött – élete végéig viselte. A magyar színjátszás egyik legnagyobb alakja volt. 1920-ban Életem naplója címmel jelentek meg visszaemlékezései.
(születés)
[Részletek...]
[1850-09-08] Blaha Lujza színésznő halála (szül. 1850. szept. 8.). "A nemzet csalogánya", a magyar színjátszás egyik legnagyobb alakja volt. Játékos kedvessége jól érvényesült operettekben, vígjátékokban, sőt később egyes némafilmekben is.
(születés)
[Részletek...]
[1748-09-08] Tolnay Sándor állatorvos, egyetemi tanár halála (szül. 1748. szept. 8.). 1787-ben a pesti egyetem orvosi karán szervezett állatgyógyászati tanszék vezetője lett, s irányításával indult meg a magyar állatorvosi szakoktatás.
(születés)
[Részletek...]
[1748-09-08] Tolnay Sándor állatorvos, egyetemi tanár születése (+1818. ápr. 25.).
1787-ben a pesti egyetem orvosi karán szervezett állatgyógyászati tanszék vezetője lett, s irányításával indult meg a magyar állatorvosi szakoktatás.
(születés)
[Részletek...]
[1748-09-08] [sms] Tolnay Sándor állatorvos, egyetemi tanár szül. A magyar állatorvosi szakoktatás indítója.
[Részletek...]
[1522-09-08] Magellán öt hajójából egy, a Földet először körülhajózva, egy év után visszaért Spanyolországba.
Fernao de Magalhaes portugál tengerész 1519. szeptember 20-án indult felfedező útjára öt hajóval, 256 főnyi legénységgel. Az Atlanti-óceánt áthajózva 1520. október 21-én haladt át a később róla elnevezett szoroson, és november 28-án ért ki a Csendes-óceánra. Egy a Fülöp-szigetekhez tartozó kis szigeten a bennszülötteknek sikerült harcban megölniük az agresszort.
Egyik hajója Afrikát megkerülve 1522. szeptember 8-án visszatért. Az európaiak számára ekkor vált bizonyossá a Föld gömbölyű alakja és az egységes világtenger léte.
[Részletek...]
[1380-09-08] Sienai Szt. Bernardin ferences születése (+1444. máj. 20.). Amikor 1400-ban Sienában kitört a pestis és mások elmenekültek, ő a városban maradt és ápolta a betegeket. 1404-ben lett ferences szerzetes pap. IV. Jenő pápa börtönbe vetette. Nem sokkal halála előtt kapta csak vissza a prédikálás jogát. Már hat évvel halála után szentté avatták.
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid