Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

14 esemény

[2006-09-04] A 44 éves Steve Irwin ausztrál természetfilmes meghalt, miután egy rája mérgező farok-tüskéje a mellkasán találta. Irwin híres volt arról, hogy dokumentumfilmjeiben veszélyes teremtményeket, mint például krokodilokat, kígyókat és pókokat mutatott be testközelből. Hazájában és a világ számos táján forgatott filmjeivel sokat tett a veszélyeztetett fajok és a Föld állatvilágának megóvásáért.

[Részletek...]
[1981-09-04] A PBI (Peace Brigades International - Béke csapatok) nemzetközi szervezet létrejötte Kanadában. igc.apc.org/pbi
Tíz más békeszervezettel együtt működtették a Balkan Peace Team - Balkán béke-munkacsoportot 1993-tól.
[Részletek...]
[1979-09-04] veges József Kossuth-díjas főiskolai tanár születése (+1979. szept. 4.).
A természettudományok - főleg a fizika - ismeretterjesztő irodalmának egyik megteremtője.

(halál)
[Részletek...]
[1965-09-04] Albert Schweitzer német polihisztor, orvos, teológus, orgonaművész, zenetudós, író halála (szül. 1875. jan. 14.) 90 éves korában Lambarénéban (Afrika, Gabon), ahol 1913-ban kórházat alapított. 1952-ben Béke Nobel-díjat kapott, amelyből leprásokat gondozó telepet hozott létre.
Életem és gondolataim címmel önéletrajza magyarul is megjelent.
(halál, megjelent, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1965-09-04] [sms] Albert Schweitzer német polihisztor,orvos,teológus,orgonaművész, zenetudós. 1952 Béke Nobel-díj.
(Nobel-díj)
[Részletek...]
[1965-09-04] Albert Schweitzer német evangélikus lelkész, orvos, orgonaművész, zenetudós, teológus, író születése (+1965. szept. 4.). A XX. század nagy humanistája. Kórházat hozott létre főleg leprásoknak Afrikában (Lambaréné). IFOR tag volt. Az 1952. évi Béke Nobel-díjat kapta 1953-ban a Friede der Atomkrieg (Az atomháború békéje) c. könyvéért.
(háború, halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1927-09-04] Sánta Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas író születése. Az ötödik pecsét és Az áruló (színműként Éjszaka címmel) c. regényei és Halálnak halálával c. novellája az erőszakmentesség alapművei közé tartoznak.
(születés)
[Részletek...]
[1907-09-04] Edvard Hagerup Grieg norvég zeneszerző születése (+1907. szept. 4.). A XIX. századi Norvégia egyik vezető alakja. Apja brit konzul volt Bergenben. 1897-ben a berlini akadémia tagja lett. A norvég népi hagyományokban gyökerező zenéjét kifinomult líraiság jellemzi.
(halál)
[Részletek...]
[1883-09-04] Czóbel Béla Kossuth-díjas (1948) festő születése (+1976. jan. 30.). Hollandiában, Berlinben, Párizsban élt, az 1930-as évektől a nyarakat Magyarországon töltötte, ekkor alakult ki sajátos festői világa, amelynek alapja a természetelvűség. Témái főként csendéletek, enteriőrök, tájak és aktok. Szentendrén 1975-ben múzeum nyílt műveinek bemutatására.
(születés)
[Részletek...]
[1883-09-04] Czóbel Béla Kossuth-díjas festő halála (szül. 1883. szept. 4.).
(születés)
[Részletek...]
[1882-09-04] Leonhard Frank német író halála (szül. 1882. szept. 04.). Jézus tanítványai c. regénye a II. v.háború szörnyűségeiről és a fiatalok humanizmusáról szól.
(háború, születés)
[Részletek...]
[1768-09-04] Francois-René de Chateaubriand francia író és politikus születése (+1848. júl. 4.). A francia forradalom idején emigrált, a Bourbon-restauráció alatt külügyminiszter, később elutasította Lajos Fülöp rendszerét, majd teljesen visszavonult a politikától és csak az írásnak élt.
A kereszténység szelleme című művében a kereszténység évszázados intézményeit kívánta rehabilitálni. Ő teremtette meg a francia történelmi regény romantikus műfaját. A természet szépségét, az ember romantikus nyughatatlanságát és végletességét, a végtelenség, a távoli világok dicséretét rendkívül érzékletesen és metaforikusan tudta megjeleníteni. Egyik versére Liszt Ferenc kórusművet komponált. Életműve nagy hatással volt Jósika Miklósra és Eötvös Józsefre.
(születés)
[Részletek...]
[0973-09-04] Abu Raihán Muhammad Ibn Ahmad al Biruni (Albirúni) arab nyelvű perzsa író, tudós születése (+1048. dec. 13.). Az arab tudományos próza mestere. Az iszlám tudósai közül kiemelkedik nagy szaktudásával és kritikai szellemével. Stílusa egyszerű, világos, nem követi a korában divatos retorikus irányzatot. A régi népek történetéről és Indiáról szóló írásai a korabeli kultúra legérdekesebb alkotásai.
(születés)
[Részletek...]
[0476-09-04] Róma birodalmának, 1229 évvel a város alapítása után, vége. Odoaker germán hadvezér megfosztotta trónjától Romulus Augustulust, a Nyugat-római Birodalom utolsó császárát.

(A fenntarthatatlan civilizáció tipikus példája.)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid