Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

8 esemény

[1984-08-06] George Zabelka (szül. 1915) halála. A michigeni Lansing egyházmegye katolikus papja volt fél évszázadon keresztül. Motoros, gitáros, ejtőernyős katona-pap volt, számos kitüntetést kapott az amerikai légierőnél. Ő volt a 509th Composite Group tábori lelkésze 1945 nyarán a Tinian szigeten, így ő áldotta meg az atombombákkal induló pilótákat és gépeket az út előtt.
A Hirosimáról és Nagaszakiról szóló beszámolókat hallva rádöbbent, mekkora bűnt követett el, s attól kezdve földi érdekeit feladva kereste a Szentírás valódi értelmét. Küzdött az agymosás ellen, amelynek hatása alatt cselekedett. Együtt dolgozott Martin Luther Kinggel. 1975-től meggyőződéssel hirdette Jézus erőszakmentesség tanítását. 1982-83-ban (67 évesen) 12 ezer km-t gyalogolt egy washingtoni atomtengeralattjáró támaszponttól Betlehemig. 1984. aug. 6-án és 9-én Hirosimában és Nagaszakiban kért nyilvánosan bocsánatot.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1978-08-06] VI. Pál pápa (Giovanni Battista Montini) halála (szül. 1897. szept. 26.). 1963-ban választották pápává, befejezte a XXIII. János által összehívott II. Vatikáni Zsinatot (1962-65). Az első pápa volt, aki mind az öt világrészt felkereste.
Úgynevezett keleti politikája a kelet-közép-európai szocialista országokkal való jobb kapcsolatok kialakítását célozta volna. Ennek jegyében fogadta 1977-ben Kádár Jánost, az MSZMP akkori első titkárát a Vatikánban. 1974-ben ő mentette fel Mindszenty József bíborost – annak minden tiltakozása ellenére - esztergomi érseki és prímási méltóságából.

Kiadta a Humanae Vitae enciklikát, amelyben az általa kinevezett tudóscsoport állásfoglalását semmibevéve megerősítette minden nem-természetes fogamzásgátlás tilalmát.
(Ezt ugyan a gazdag országokban nem csak a párok, de még a papok sőt püspökök se veszik komolyan, de éppen a szegény országokban, ahol katasztrófális a népességrobbanás, az egyszerű emberek sorsát erősen befolyásolja.)

(halál, tilt)
[Részletek...]
[1945-08-06] [sms] Az első atombomba elpusztította Hirosimát. Százezer polgári áldozat. Hirosima-Nagaszaki emléknap.
[Részletek...]
[1945-08-06] Az első atombomba elpusztította Hirosimát. Százezer polgári áldozat.
Hirosima-Nagaszaki emléknap
[Részletek...]
[1881-08-06] Sir Alexander Fleming angol orvos és bakteriológus születése (+1955. márc. 11.). 1928-ban találta fel a penicillint, amely az élő szervezeten belül, annak károsítása nélkül elpusztítja a baktériumokat. 1945-ben orvosi Nobel-díjat kapott érte.
(Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1667-08-06] Johann Bernoulli svájci matematikus, fizikus és orvos halála (szül. 1667. aug. 6.). Differenciál- és integrálszámítás, differenciálegyenletek, variációszámítás. Tőle ered a gravitációs gyorsulás "g"-vel való jelölése.
(születés)
[Részletek...]
[1651-08-06] Francois de Salignac de la Mothe Fénelon francia író, teológus halála (szül. 1651. aug. 6.). A felvilágosodás egyik előfutára. 1689-ben XIV. Lajos a burgundi herceg nevelőjének nevezte ki, ez azonban nem zavarta abban, hogy éles kritikával illesse a királyt és az abszolutizmust.
(születés)
[Részletek...]
[1637-08-06] Ben Jonson angol költő, író, kritikus és színész születése (+1637. aug. 6.). Vándorszínész volt, majd 1598-ban aratta első sikerét a "Mindenki a maga kedélye szerint" című darabjával, Shakespeare főszereplésével. 1619-ben koszorús költő lett, zenés-táncos udvari játékokat, tragédiákat és pásztorjátékokat mutatott be, de hírnevét ún. "jellem-komédiáinak" köszönhette: Volpone, Az alkimista, Bertalan-napi vásár, A szótlan asszony, A hallgatag hölgy.
(halál)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid