Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

10 esemény

[2004-07-30] Brüsszeltől 30 km-re délre egy ipari parkban robbanás történt, 15 halott, 120 sebesült.

[Részletek...]
[2004-07-30] A dorogi veszélyeshulladék égetőben megrepedt egy tartály és több mint száz köbméter mérgező anyag folyt a Dunába. Esztergomban egy időre ihatatlannak minősítették a csapvizet. Hátráltatta az elhárítást, hogy a cég nem adott információt a méreg összetételéről.


[Részletek...]
[1909-07-30] Cyril Northcote Parkinson angol történész, publicista születése (+1993. márc. 9.). A bürokráciát kipellengérező, humoros és ugyanakkor ésszerű, szociológiai és közgazdasági témájú ún. "Parkinson törvények" névadója. Számos nyelven számtalan példányban kavart nagy vitákat.
"Egy munka mindig kitölti az elvégzésére rendelkezésre álló időt, bármilyen sok is legyen az."
"A bizottságok létszámának növekedése egyben hatékonyságuk csökkenése."
"Minél elképzelhetetlenebbül nagy egy pénzösszeg, annál felületesebben döntenek róla."
"Amikor egy intézmény megépíti a tökéletes tervrajzú új székházát, akkor már javában hanyatlik."
(születés, törvény)
[Részletek...]
[1909-07-30] Cyril Northcote Parkinson angol történész, publicista halála (szül. 1909. júl. 30.). A világháború után Szingapúrba költözött, 1960-ban az angliai Guernsey szigetén telepedett le.
A Parkinson törvénye című szatirikus könyve 1958-ban jelent meg és egy csapásra híressé tette nevét. A mű ironikus, szellemes kommentárok és aforizmák gyűjteménye a bürokráciáról és a korrupcióról. Összesen hatvan könyvet írt, közöttük törvénykönyvének folytatásait, novellákat, szakcikkeket. Közben évekig tanított Amerikában is, ottani egyetemek vendégprofesszoraként. Életének vége felé cikkeivel elsősorban a jövedelemadó és egyéb adófajták ellen vívott szenvedélyes harcot.
(háború, születés, törvény)
[Részletek...]
[1898-07-30] Henry Moore ír származású angol szobrász, grafikus halála (szül. 1898. júl. 30.). Az 1930-as évektől főleg absztrakt ábrázolással foglalkozott. Az 1950-es évektől műveiben a természeti formák monumentalitása egyesült az emberek asszociatív képével. A rajz és az akvarell ugyancsak jelentős szerepet töltött be művészi tevékenységében. Visszatérő témája a fekvő női alak. Legjelentősebb grafikai alkotása a Katakomba-rajzsorozat, melyen a bombázás elől a metróalagutakba menekült embereket ábrázolja.

(születés)
[Részletek...]
[1898-07-30] Henry Moore ír származású angol szobrász, grafikus születése (+1986. aug. 31.). Az 1930-as évektől főleg absztrakt ábrázolással foglalkozott. Az 1950-es évektől műveiben a természeti formák monumentalitása egyesült az emberek asszociatív képével. A rajz és az akvarell ugyancsak jelentős szerepet töltött be művészi tevékenységében. Visszatérő témája a fekvő női alak. Legjelentősebb grafikai alkotása a Katakomba-rajzsorozat, melyen a bombázás elől a metróalagutakba menekült embereket ábrázolja.
(Hitler 69 napig bombázta Londont, mielőtt erőit a keleti frontra csoportosította volna. A lakosság kb. 4 %-a a metrót használta óvóhelynek.
Párizsnak 1900-ban lett metrója, a túlzsúfolt Londonban viszont már 1836-ban alagútásásra kényszerültek. A Temze alatti ún. „nagy lyuk” öt évig készült, olyan óriási pénzveszteséggel, hogy vasutat már nem építettek bele. Két évtizedig csak népünnepélyekre használták, aztán az építési költség egyharmadáért eladták a vasúttársaságnak.
Az 1863-ban indult 5 km hosszú szakasz nagyon népszerű volt, átadása utáni évben a 3 milliós Londonban 11 millióan próbálták ki, a gőzmozdony és a gázlámpák, no meg a pipázó utasok füstje miatt szinte elviselhetetlen levegő ellenére.
(születés)
[Részletek...]
[1889-07-30] Frans Masereel belga grafikus, festő halála (szül. 1889. júl. 30.). Fametszetsorozatai közül A város, Napjaim könyve a legjelentősebbek, ezekben a modern nagyvárosi élet ellentmondásait, az ember magányosságát ábrázolta. A világirodalom számos klasszikus művét illusztrálta. Tájképeket, matróz- és kikötői jeleneteket festett. 1950-ben elnyerte a Velencei Biennálé nagydíját. Grafikáiból 1964-ben a budapesti Szépművészeti Múzeumban kiállítást rendeztek.
(születés)
[Részletek...]
[1887-07-30] Franyó Zoltán erdélyi költő, író, műfordító halála (szül. 1887. júl. 30.). Több mint négyezer verset fordított magyarra, s magyar költőket is fordított németre, románra. 16 nyelven tudott, óegyiptomi, sumer, akkád, ógörög, római, arab, perzsa, indiai és kínai költőket is fordított.
(születés)
[Részletek...]
[1846-07-30] Paál László festőművész születése (+1879. márc. 4.). Festészetének kizárólagos témája a táj. Kedvelt motívumai az erdei utak (Út a fontainebleau-i erdőben), csöndes, kicsit misztikus hangulatú erdőbelsők. Képeit a szabadban festette. Munkácsy segítségével 1872-ben Franciaországba utazott és Barbizonban telepedett le.
(születés)
[Részletek...]
[1818-07-30] Emily Jane Bronte angol írónő halála (szül. 1818. júl. 30.). Charlotte Bronte testvére. Egyetlen regényével, az Üvöltő szelekkel világhírt szerzett.
"Egy értelmes ember elég jó társaság önmagának!"
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid