Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

14 esemény

[2000-07-16] Petri György Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, újságíró születése (+2000. júl. 16.). 1975-1988 között versei kizárólag szamizdatban és külföldön jelenhettek meg. 1989 után saját kifejezésével "jelző nélküli liberálisként" a történelmi változások költői tényrögzítője, kommentátora volt.
(halál)
[Részletek...]
[1991-07-16] Az ICOM (Nemzetközi katonaság-megtagadó találkozó) Budapesten. A fő témák: hadsereg nélküli Európa, nők és megtagadás, béketeremtés módszertan, Észak-Dél igazságtalanság, Öbölháború, nacionalizmus, sorozás.

(háború)
[Részletek...]
[1989-07-16] Herbert von Karajan osztrák karmester születése (+1989. júl. 16.). 1929-ben első karmesternek szerződtette az ulmi városi színház. 30 éves korában Berlinben Wagner Trisztán és Izoldájával ért el igazi világsikert. A nácik hatalomra jutása után belépett a nemzetiszocialista pártba. Hamarosan főzeneigazgatóvá nevezték ki Aachenben. Dirigált a Salzburgi Ünnepi Játékokon, miután nagy példaképe, Arturo Toscanini az Anschluss miatt lemondta ottani fellépéseit. A Harmadik Birodalomban állami karmesterré nevezték ki. Karmesteri pályafutása a II. világháború után teljesedett ki, miután megbocsátották neki együttműködését a nácikkal. 1948-ban vezényelte első ízben a Bécsi Filharmonikusokat, és ebben az évben kezdett operát rendezni a milánói Scalában. 1955-től 1989-ig a Berlini Filharmonikusok élén állt, 1956 és 1964 között a bécsi Staatsoper vezetője, majd a Salzburgi Ünnepi Játékok teljhatalmú irányítója. Operakarmesterként és koncert-dirigensként egyaránt a XX. század legkiválóbbjai közé tartozott. Többször vendégszerepelt Budapesten is.
(háború, halál)
[Részletek...]
[1985-07-16] Heinrich Böll Nobel-díjas (1972) német író, újságíró (szül. 1917. dec. 21.). Híres háborúellenes regényei a Biliárd fél tízkor, a Csoportkép hölggyel, a Gondviselő ostromzár és a Katharina Blum elvesztett tisztessége.
"Olyan országot keresek magamnak, ahol békességben olvashatok a buszon azt, amit akarok."
(háború, halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1979-07-16] A kínai Tangsan városban 240 ezer ember életét követelte egy 7,6-os földrengés.
[Részletek...]
[1945-07-16] [sms] Az új-mexikói sivatagban az USA végrehajtotta a világ első kísérleti atomrobbantását.
[Részletek...]
[1945-07-16] Az új-mexikói sivatagban az USA végrehajtotta a világ első kísérleti atomrobbantását. Egy labdánál nem nagyobb fémgömbből 19 ezer tonna TNT robbanóanyaggal egyenértékű energia szabadult fel. A robbanószerkezetet tartó acéltoronyból hírmondó sem maradt, 700 méteres körzetben üveggé olvadt a sivatag homokja.

(3 hét múlva már százezer ember olvadt szét a földön Hirosimában.)
[Részletek...]
[1926-07-16] Megjelent az első színes víz alatti fotó a National Geographic magazinban. A kép Florida partjainál készült.

(megjelent)
[Részletek...]
[1918-07-16] II. Miklós cárt és családját kivégezték a bolsevikok Oroszországban.
[Részletek...]
[1843-07-16] Fodor József akadémikus születése (+1901. márc. 19.). Európa első iskolaegészségügyi törvényének szellemi atyja, az Országos Közegészségügyi Egyesület létrehozója, Cambridge egyetem díszdoktora.
(születés, törvény)
[Részletek...]
[1813-07-16] Rózsa Sándor alföldi betyárvezér halála (szül. 1813. júl. 16.). Legendás alakja máig él népballadákban, regények lapjain és filmvásznon.

(születés)
[Részletek...]
[1784-07-16] [idezet] A mai értelemben vett első népszámlálás Magyarországon. "Számláltassék meg a lakosság a Habsburg-birodalom magyarországi területén." (II. József rendelete) A lakosság száma akkor, a történelmi Magyarország területén, azaz Horvátország nélkül, 8 millió volt.
(Másfél évszázad sem telt el és már a mai, 70 %-kal kisebb ország területén volt kb. 8 millió a népesség, újabb fél évszázaddal később már 10 és fél millió, a II. világháború pusztulása ellenére. Az uralkodók mindig is büszkén számolgatták-szaporítgatták pénzüket, seregüket, alattvalóikat.)

(háború)
[Részletek...]
[1738-07-16] Taucher Ferenc jezsuita csillagász születése (+1820. okt. 20.). A budai csillagvizsgáló vezetője volt, az elsők között végzett rendszeres meteorológiai méréseket Magyarországon.


(Hogy ma legyenek régi adataink és felismerhessük a globális klímamegbolondulást ...)
(születés)
[Részletek...]
[1054-07-16] IX. Leó pápa követe, Umbe bíboros Bizáncban a Hagia Szophia-templom oltárára helyezte a Kerulláriosz Mihály pátriárkát kiközösítő bullát. A kereszténység ezzel szakadt keleti és nyugati egyházra, Konstantinápoly és Róma központtal.

[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid