Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

10 esemény

[1989-07-11] Sir Laurence Kerr Olivier kétszeres Oscar-díjas angol színész-rendező halála (szül. 1907. máj. 22.). A XX. század legnagyobb Shakespeare-tolmácsolója. Ő az első színész, aki játékával került be a Lordok Házába.

(halál)
[Részletek...]
[1987-07-11] [idezet] Az ember-faj populációjának létszáma elérte az ötmilliárdot.
- + -
1993: India elnöke "kis család - boldog család" feliratú érmét bocsátott ki.

- + -
Népesedési világnap
Az ENSZ annak emlékére nyilvánította július 11-ét Népesedési Világnappá, hogy a Föld emberi népessége 1987-ben ezen a napon érte el az ötmilliárdot. Célja, hogy felhívja a világ - főként a harmadik világbeli országok - figyelmét a túlnépesedésre. A hatmilliárd eléréséhez már csak 12 év kellett (1999. okt. 12.).
Korábban az ENSZ 1974-et világnépesedési évnek nyilvánította.
- + -
Félő, hogy az emberi népesség robbanásszerű növekedését a környezeti korlátok, a járványok, a vízhiány és a termőföldek csökkenése fogják lelassítani (Malthus után: a népesedési kihívás 19 dimenziója - Worldwatch Institute).
- + -
A Vatikán is (először XXIII. János pápa , majd a II. Vatikáni zsinat, VI. Pál és az 1971-es Püspöki Szinódus) többször felhívta a figyelmet a gyors népességnövekedés súlyos problémájára.
(Ennek ellenére hivatalosan minden mesterséges fogamzásgátlást tilt a Vatikán. A gazdag országokban a katolikus házaspárok, sőt a papok nagy része is egyszerűen figyelmen kívül hagyja ezt a tiltást, de a szegény országokban nagyobb hatással van, és ott más vallások híveinek sincs szabadságuk semmibevenni a káros, téves törvényeskedéseket.)
- + -
"Kultúrátokban nincs jelentős erőfeszítés a globális népességszabályozás megvalósítására.
Soha nem is lesz, amíg egy olyan történetet adtok elő, mely szerint az istenek az emberért teremtették a világot, hogy úgy használja azt, ahogy neki tetszik.
Kultúra Anya megnövelt tápláléktermelést fog követelni mára, és mindig későbbre fogja ígérni a népességszabályozást.


Márpedig az élelemtermelés növelése a megnövekedett népesség táplálása érdekében a népesség további növekedését eredményezi." (Izmael)
- + -
A bocs.hu weboldal Interaktív/Szavazások menüpontjában több népesedéssel kapcsolatos kérdésben is lehet véleményt nyilvánítani.
(járvány, tilt, törvény)
[Részletek...]
[1987-07-11] [idezet, sms] Az emberiség elérte az ötmilliárd fot. 1993:India elnöke "kis család, boldog család" érmet adott ki.
[Részletek...]
[1937-07-11] George Gershwin amerikai zeneszerző, zongoraművész születése (+1937. júl. 11.). A szimfonikus dzsessz megteremtője (Egy amerikai Párizsban). Legismertebb csodája a Kék rapszódia. Híres operája a Porgy és Bess. Egyesítette a jazz, a ragtime és a blues elemeit az európai klasszikus zenével.
(halál)
[Részletek...]
[1937-07-11] George Gershwin amerikai zeneszerző, zongoraművész halála (szül. 1898. szept. 26.). A szimfonikus jazz megteremtője és egyik fő képviselője volt. Ő komponálta a Kék rapszódiát és az Egy amerikai Párizsban című műveket. Porgy és Bess című operáját az amerikai operatörténet mérföldkövének tekintik.
(halál)
[Részletek...]
[1889-07-11] Bartha Károly etnográfus halála (szül. 1889. júl. 11.). Gyermekjátékokkal és kismesterségekkel foglalkozott. Fő művei: Magyar néphagyományok, Magyar népi bábjáték.
(születés)
[Részletek...]
[1819-07-11] Reguly Antal nyelvész halála (szül. 1819. júl. 11.). A finnugor nyelvek és a nyelvrokonság kutatója. 1843-47 között bejárta az Ural környékét, élt a vogul, osztják, cseremisz, mordvin rokon népek között, közben feltérképezte az északi Ural-vidéket. Az utazással járó nehézségek megviselték egészségét, hazatérve már nem tudta összegyűjtött jegyzeteit feldolgozni. Hatalmas gyűjteménye a magyarságkutatók és nyelvtörténészek számára igen hasznos anyagként szolgál.
1990-ben az Északi-Urál hegység 1703 méter magas csúcsát róla nevezték el.
(születés)
[Részletek...]
[1776-07-11] Portsmouth kikötőjéből harmadik, utolsó útjára indult az angol James Cook kapitány, hogy Resolution nevű hajójával átjárót keressen a Csendes-óceánról Amerika északi partjai mentén.


(A túlnépesedett Európa kirajzott, elfoglalta más embercsoportok és élőlények életterét, és szolgáivá tette vagy kiirtotta őket.)
[Részletek...]
[1732-07-11] Joseph Jérome Lalande francia csillagász, akadémikus halála (szül. 1732. júl. 11.). A párizsi csillagvizsgáló igazgatója. Főképpen a bolygók mozgásának elméletével foglalkozott, kiadott egy Hold-atlaszt és egy csillagkatalógust, 47 ezer objektumot írt le.
(születés)
[Részletek...]
[1533-07-11] Véglegessé vált az egyházszakadás Angliában: VII. Kelemen pápa kiátkozta VIII Henrik angol királyt, aki a pápa tilalma ellenére elvált Aragóniai Katalintól, és feleségül vette Boleyn Annát. Eme konfliktus nyomán jött létre később az anglikán egyház.
(A királyoknak szeretőjük mindig lehetett elég - Henriknek a fiú utód hiányzott, mert az első feleségétől születettek már csecsemőkorukban meghaltak. De hasonlóan járt Boleyn Anna is, a Jane Seymour szülte későbbi VI. Edward angol király (vö. Koldus és királyfi) pedig 16 évesen halt meg. Végül – némi közjáték után - a lány-utód, I. Erzsébet tette protestáns világhatalommá Angliát.)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid