Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

15 esemény

[1955-06-11] A Le Mans-i 24 órás autóversenyen több autó összeütközött és a nézők közé rohant, ahol az egyik felrobbant. 85 ember halt meg, 200 megsebesült.
[Részletek...]
[1951-06-11] A kommunistaellenes hisztériát vezető McCarthy szenátor olyan beszédet mondott az USA szenátusban, amelyben George C. Marshall amerikai külügyminisztert, az ismert nemzetközi segélyprogram névadóját az amerikai érdekek elárulójának, olyan, a Kreml világpolitikáját szolgáló ügyeskedőnek tüntette fel, aki csak visszaélt az amerikai nép nagylelkűségével, jóakaratával és gondatlanságával.
[Részletek...]
[1923-06-11] Pierre Székely magyar származású francia szobrász születése Budapesten (+2001. ápr. 3.). A modern szobrászművészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Monumentális alkotásai francia városok tereit, parkjait, lakónegyedeit díszítik, de művei megtalálhatók a világ csaknem minden táján. Alkotásai között szerepelnek még kisplasztikák és érmek is. A magyar közönség 1972-ben láthatta monumentális alkotásainak makettjeiből, kerámia szobraiból és grafikáiból rendezett kiállítását, valamint 1982-ben néhány művét a Műcsarnokban rendezett "Tisztelet a Szülőföldnek" című kiállításon. 1991-ben öt alkotásával berendezett kőkertet nyitottak Pécsett.
(születés)
[Részletek...]
[1910-06-11] Jacques-Yves Cousteau francia óceanográfus születése (+1997. jún. 25.). Calypso nevű hajóján 1952-től számtalan tudományos expedíciót vezetett, beutazta a világtengereket. Kutatásai közben - az általa kifejlesztett víz alatti filmezési eljárással - filmeket is forgatott. Az 1960-as évektől figyelme egyre inkább a környezetvédelem felé fordult, már akkor felemelte a szavát a tengerek tisztaságáért, amikor az ökológia még a gyermekkorát élte. Legnagyobb érdeme a tudományos életben oly gyakran lenézett népszerűsítő tevékenység volt: minden ismeretét azonnal közkinccsé tette.

(születés)
[Részletek...]
[1910-06-11] XIII. Alfonz spanyol király kihirdette a vallás- és lelkiismereti szabadságot Spanyolországban.
[Részletek...]
[1910-06-11] Jacques-Yves Cousteau francia oceanográfus halála (szül. 1910. jún. 11.). Calypso nevű hajóján 1952-től számos tudományos expedíciót vezetett a világtengereken, s az általa kifejlesztett víz alatti filmezési eljárással a kutatás mellett filmeket is forgatott. Az 1960-as évektől figyelme egyre inkább a környezetvédelem felé fordult, már akkor felemelte a szavát a tengerek tisztaságáért, amikor az ökológia még a gyermekkorát élte. Legnagyobb érdeme a tudományos életben oly gyakran lenézett népszerűsítő tevékenység volt: minden ismeretét azonnal közkinccsé tette.
(születés)
[Részletek...]
[1903-06-11] [idezet] Belgrádban meggyilkolták Obrenovics Sándor szerb királyt és feleségét, Draga királynét, továbbá a főhadsegédet, a hadügyminisztert és a királyné egyik öccsét.
A gyilkosságot Dragutin Dimitijevics vezérkari százados (fedőneve Apis) szervezte meg. Később ezredesként ő hozta létre és vezette a "Fekete Kéz" nevű terrorszervezetet, amely 1914. június 28-án végzett a Boszniába látogató Ferenc Ferdinánd trónörökössel és feleségével is, ami közvetlen előzménye volt az első világháború kitörésének.
A Monarchiával békés egymás mellett élésre törekvő király meggyilkolása után az akkor Genfben tartózkodó Karagyorgyevics Péter lett a szerb uralkodó.
(háború)
[Részletek...]
[1898-06-11] Emil Berliner elkészítette Hannoverben az első hanglemezt.
[Részletek...]
[1879-06-11] Erdőgazdálkodási törvény lépett életbe Magyarországon.
(törvény)
[Részletek...]
[1879-06-11] [sms] Magyar Erdőgazdálkodási törvény.1910: Jacques-Yves Cousteau óceanográfus, környezetvédo születése

(törvény)
[Részletek...]
[1864-06-11] Richard Strauss német zeneszerző halála (szül. 1864. jún. 11.). A későromantika egyik legjelentősebb képviselője. Művészete Wagner és Liszt hagyományaira épül, karmesterként egyike volt a legjobb Mozart-interpretátoroknak.
(születés)
[Részletek...]
[1864-06-11] Richard Strauss német zeneszerző születése (+1949. szept. 8.). Eleinte a szimfonikus költemény műfaja érdekelte, Salome című operája után főként dalműveket komponált. A Rózsalovag után mint élő klasszikust, a későromantika egyik legjelentősebb képviselőjét emlegették. Írt szimfóniákat, versenyműveket, kamarazenét és zongoraműveket is. Karmesterként egyike volt a legjobb Mozart-interpretátoroknak.
(születés)
[Részletek...]
[1847-06-11] Sir John Franklin halála. A kor csúcstechnikájával három évre jól felszerelt egész expedíciója odaveszett az észak-nyugati átjáró keresése során, Kanada északi részén. Néhány matróz már az első év végén meghalt (a konzervdobozok forrasztásából származó) ólommérgezésben.
A kudarc egy időre lelohasztotta az európai terjeszkedést, így a őslakos innuitok fellélegezhettek.
A Németországnál 6-szor nagyobb területen ma 20 ezer innuit él. Útjelzőjük az 'inuksuk' (jelentése: légy üdvözölve), hegyeken épített, emberformájú kőhalom. (Magyarországon a nádasladányi kastély parkjában áll egy.)
- + -
Az ólom már a Római birodalomban is, pl. az ólombányák körül óriási területeken egészségkárosodást okozott. Julius Ceasar például már fiatalon elvesztette a fogait ólommérgezés miatt. Róma vízcsövei ugyanis ólomból voltak, így a vezetékes víz rendszeres fogyasztása mérgezéshez vezetett. Nem kizárt, hogy a birodalom hanyatlásához hozzájárult az értelmi képességek csökkenése, amit civilizációs ártalmak okoztak.

Amerikában nagyon hamar átálltak az ólommentes benzinre, amikor kiderült, hogy a kipufogó gázok ólomtartalma a gyerekek értelmi képességeit rongálja.
(halál)
[Részletek...]
[1572-06-11] Ben Jonson angol költő, író, kritikus és színész születése (+1637. aug. 6.). Vándorszínész volt, majd 1598-ban aratta első sikerét a "Mindenki a maga kedélye szerint" című darabjával, Shakespeare főszereplésével. 1619-ben koszorús költő lett, zenés-táncos udvari játékokat, tragédiákat és pásztorjátékokat mutatott be, de hírnevét ún. "jellem-komédiáinak" köszönhette: Volpone, Az alkimista, Bertalan-napi vásár, A szótlan asszony, A hallgatag hölgy.
(születés)
[Részletek...]
[1294-06-11] Roger Bacon angol filozófus és természettudós halála (szül. 1214). Az empirikus természetvizsgálat korai előfutára. Kísérletei miatt kortársai a "doctor mirabilis" jelzővel illették. Ő találta fel a nagyítóüveget, és értékes optikai megfigyeléseket végzett. Kísérletei során sok későbbi technikai találmány (pl. a repülőgép és a tükrös teleszkóp) elvét világította meg. Közel 300 művet írt.
(halál, találmány)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid