Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

12 esemény

[2004-05-24] Felborult, kigyulladt, majd az oltás közben felrobbant egy nitrogénműtrágyát szállító kamion Romániában. Tizenhatan meghaltak (7 tűzoltó, 2 tévés, többen a várakozó autók utasai közül) és sokan megsebesültek. Tíz méter mély kráter keletkezett, az út hetven méteres szakasza megsemmisült.
(Vajon hány bomba és vegyifegyver rohangál útjainkon?)
[Részletek...]
[1987-05-24] Ligeti Lajos Kossuth-díjas nyelvész, orientalista, akadémikus születése (+1987. máj. 24.). Magyar őstörténeti kutatásai során járt Kínában, Belső- Ázsiában, Perzsiában, Afganisztánban és Japánban. 1939-től a Pázmány Péter Tudományegyetemen tanszékvezető. Az MTA Altajisztikai Kutatócsoportjának megszervezője (1969), a Kőrösi Csoma Társaság újjászervezője (1969) és első elnöke volt. 1966-ban megalapította az Acta Orientalia című folyóiratot.
(halál, megalapít)
[Részletek...]
[1928-05-24] Umberto Nobile olasz tábornok, léghajókonstruktőr az Italia nevű kormányozható léghajón elérte az Északi-sarkot, de a rossz idő miatt a légi jármű lezuhant. A mentésükre indult Amundsen nyomtalanul eltűnt. Nobilét egy svéd repülőgép kimentette, a legénység több tagját a szovjet Kraszin jégtörő szabadította ki a jég fogságából.
[Részletek...]
[1915-05-24] Noha a parlamenti többség ellene szavazott, Olaszország belépett a világháborúba.
(háború)
[Részletek...]
[1909-05-24] [sms] Megalakultak az első európai nemzeti parkok Svédországban. Európai Nemzeti Parkok Napja.

[Részletek...]
[1909-05-24] Megalakultak az első európai nemzeti parkok Svédországban.

- + -
Európai Nemzeti Parkok Napja (1999 óta).
Az EUROPARC Szövetség (korábbi nevén Európai Nemzeti Parkok és Natúrparkok Szövetsége) 1973-ban alakult, s 34 ország 400-nál is több védett területéért felelős.
[Részletek...]
[1905-05-24] Mihail Alekszandrovics Solohov irodalmi Nobel-díjas (1965) szovjet-orosz író halála (szül. 1905. máj. 24.). Emberi sors, Csendes Don. Sok művét megfilmesítették.

(Feltört ugar és Új barázdát szánt az eke című könyvei jól szimbolizálják azt a kort, amikor a fosszilis energiák segítségével az ember elűzte az élővilágot szinte minden általa használható területről és azokból monokultúrát, öko-sivatagot (termőföldet) csinált.)
(Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1899-05-24] A kolozsvári Tudományegyetem Bölcsészeti Kara egyhangúlag tiszteletbeli doktorává választotta Torma Zsófia autodidakta régész, antropológus, paleontológust (szül. 1840, +1899. nov. 14.). Magyarországon ő volt az első nő, akit a tudós férfiak így körükbe fogadtak. Az 1876. évi budapesti Nemzetközi Régészeti és Antropológiai Kongresszuson szenzációt keltett a Tordos melletti, általa feltárt, 4500 éves őstelep.
[Részletek...]
[1844-05-24] A baltimore és Washington között Samuel Morse amerikai feltaláló által kiépített távíróvonal először közvetített üzenetet.

[Részletek...]
[1753-05-24] Megjelent Karl von Linné: Species plantarum c. növényrendszertana.
(megjelent)
[Részletek...]
[1543-05-24] Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász születése (+1543. máj. 24.). Bár nem ő fedezte fel a heliocentrikus elvet, de az ő 1543-ban megjelent műve nyomán vált közismertté Európában az ősi gondolat. Az égitestek mozgását a Naphoz viszonyította. Tanítását később Kepler (a bolygók pályája ellipszis alakú), valamint Galilei és Newton (a világrendszer fizikai magyarázata) fejlesztette tovább. A matematika és a fizika területén is jelentős kutatásokat végzett.

(halál, megjelent)
[Részletek...]
[1540-05-24] Kopernikusz halála (csillagász, napközéppontú világszemlélet kialakítója).
(halál)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid