Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

13 esemény

[2004-05-06] Ukrajnában háromszáz méter magasra csaptak a lángok, amikor tűz ütött ki a legnagyobb katonai telepen, ahol 4 és fél ezer vagon lőszert tároltak. Napokig tartottak a robbanások, tízezreket telepítettek ki a környékről, az égéstermékeket az eső széles körzetben a talajba mosta.

[Részletek...]
[1994-05-06] [idezet] Megnyitották a Csatorna-alagutat, amely a jégkorszak óta először teremt "száraz" összeköttetést a brit sziget és a kontinens között.
[Részletek...]
[1992-05-06] Marlene Dietrich (Maria Magdalena von Losch) német-amerikai filmszínésznő, sanzonénekesnő születése (+1992. máj. 6.). Az 1930-as évek végén amerikai állampolgár lett. Leghíresebb filmjei: Kék angyal, Sanghaj Expressz, Szőke Vénusz, Ítélet Nürnbergben. Megkapta a francia Becsületrendet. Születésének 100. évfordulóján szülővárosa, Berlin hivatalosan bocsánatot kért azért, hogy a II. világháború idején árulónak tekintették. 2002-ben posztumusz díszpolgári címmel tüntették ki.
(háború, halál)
[Részletek...]
[1945-05-06] [idezet] A mai Ferenciek terén népi kollégisták ledöntötték az 1517-ben kiadott törvénykönyvéről elhíresült Werbőczy István márványszobrát, majd ráfirkálták: "Ugye, mostan lóg az orrod, meghozták a földreformot!"
(törvény)
[Részletek...]
[1937-05-06] A New York melletti Lakehurst légikikötő felett 63. atlanti óceán átkelése után felrobbant és lezuhant a hitleri Németország büszkesége, a Hindenburg nevét viselő Zeppelin léghajó.
Az angol léghajózás már az 1933. aug. 13-i hasonló katasztrófával végetért (amelyben a légügyi miniszter is meghalt), de a német hadászat még erőltette, hiszen egyfajta légi repülőgép-anyahajó volt, hat harci repülőgép függeszkedett rajta, s tudott indulni és visszatérni rá. A hidrogén gyúlékonysága miatt túlzottan sebezhető volt az időjárás, a szabotázsok és harci cselekmények szempontjából. A katasztrófa után gyakorlatilag megszűnt a nagytestű (utasszállító vagy hadi) léghajók karrierje.

(katasztrófa)
[Részletek...]
[1867-05-06] Iványi Grünwald Béla festő születése (+1940. szept. 24.). A nagybányai művésztelep alapító tagja volt. A legszebb magyar tájképek közé tartozik Itatás és Tavaszi kirándulás című festménye.

(születés)
[Részletek...]
[1862-05-06] Henry David Thoreau halála. Az erőszakmentesség híres gondolkodója, háború-adó megtagadó, USA.

(háború, halál)
[Részletek...]
[1862-05-06] [sms] Henry David Thoreau. Az erőszakmentesség híres gondolkodója, háború-adó megtagadó, USA. Walden.
(háború)
[Részletek...]
[1859-05-06] Alexander von Humboldt német természettudós halála (szül. 1769. szept. 14.). 1799-ben fölkereste a közép- és dél-amerikai spanyol gyarmatokat és expedíciója eredményeit 30 kötetben adta ki. Fontosak az egyes területek flórája és faunája közti összefüggésekre vonatkozó kutatásai.

(halál)
[Részletek...]
[1856-05-06] Sigmund Freud osztrák idegorvos, pszichiáter halála (szül. 1856. máj. 6. London). A mélylélektani irányzat, pszichoanalízis megteremtője. A neurózis gyógyítására új módszert dolgozott ki - a szabad asszociációt. Nagy hatással volt a korabeli polgári szemléletre és művészetre.

(születés)
[Részletek...]
[1837-05-06] Elkészült az Egri Bazilika, hat év alatt, Hild József tervei alapján, klasszicista stílusban. Az esztergomi és a budapesti bazilika után az ország harmadik legnagyobb temploma.
(Kicsi, de hű mása a lovasberényi templom.)
[Részletek...]
[1828-05-06] Ráth György jogász, művészettörténész és műgyűjtő születése (+1905. júl. 7.). Az Iparművészeti Múzeum szervezője és első főigazgatója. Értékes könyvtárát az Akadémiára hagyta, műgyűjteményét özvegye ajándékozta az államnak.
(születés)
[Részletek...]
[1636-05-06] A nagyszombati egyetem alapítása (Pázmány Péter, teológiai és bölcseleti kar, jezsuita tanárok).
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid