Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

10 esemény

[1997-04-26] Amerikai csillagászok újabb Naprendszeren kívüli bolygót fedeztek fel: a Földtől 50 fényévre levő, Északi Korona nevű csillagkép Rho Coronae Borealis csillaga körül keringő égitest létét mutatták ki.
[Részletek...]
[1986-04-26] A szovjetunióbeli, ma ukrajnai Csernobilban a helyi atomerőmű negyedik blokkjában robbanás történt, amely felszakította az épület tetejét és falait, s tűz keletkezett. Maga a reaktor is megsérült, majd radioaktív anyag került a levegőbe. Több mint kétszázan azonnal meghaltak, a becslések szerint három és fél millió ember szenvedett egészségkárosodást, köztük 1,5 millió kisgyermek.

(2000-ben a Greenpeace olyan naptárt adott ki, amelyben minden napra jut legalább egy atomipari baleset évfordulója.)
[Részletek...]
[1945-04-26] San Francisco-ban 50 állam képviselőjének aláírásával elfogadták az ENSZ alapokmányát. A dokumentum 1945. október 24-én lépett hatályba.


(aláírás)
[Részletek...]
[1942-04-26] A kínai Penhsziben történt a világ egyik legsúlyosabb bányabalesete, amelyben legkevesebb 1540 ember vesztette életét.
[Részletek...]
[1937-04-26] A spanyol polgárháborúban résztvevő német légierő kötelékei teljesen rommá bombázták Guernica városát, ahol pedig semmilyen katonai célpont nem volt. Picasso képének címe lett.
(háború)
[Részletek...]
[1908-04-26] Karl August Möbius német zoológus születése (+1908. ápr. 26.). A korallok és a gyökérlábúak együttélését tanulmányozva fedezte fel a tengeri gerinctelenek szimbiózisát.
(halál)
[Részletek...]
[1905-04-26] Keleti Márton háromszoros Kossuth-díjas filmrendező születése (+1973. jún. 20.). A tizedes meg a többiek című filmjét a 1945 után készített tizenkét legjobb magyar film közé sorolták. Számos műve közül kiemelkedő a Butaságom története, a Civil a pályán és a Hattyúdal című alkotása.


(születés)
[Részletek...]
[1900-04-26] Charles Richter amerikai szeizmológus születése (+1985. szept. 30.). A földrengések erősségének mérésében használatos kilencfokozatú skála kidolgozója.
(születés)
[Részletek...]
[1889-04-26] Ludwig Josef Johann Wittgenstein Angliában élt osztrák filozófus halála (szül. 1889. ápr. 26.). Filozófiai meghatározását (amely szerint a filozófia azt a világot öleli fel, amiről beszélni lehet) átvette a Bécsi Kör is. Élete végén kidolgozta a nyelvjátszma fogalmát, amely szerint a beszéd cselekvések összessége.
(születés)
[Részletek...]
[1798-04-26] Eugéne Delacroix francia festő és grafikus születése (+1863. aug. 13.). 1822-ben a Dante bárkája című képe a romantikus mozgalom vezérévé tette. Leghíresebb alkotása a Szabadság vezeti a népet. Vihartól megvadult ló című vízfestménye a budapesti Szépművészeti Múzeumban látható.
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid