Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

8 esemény

[1999-04-20] Egy amerikai (Littleton, Colorado) középiskola két (17 és 18 éves) diákja bőröndnyi fegyverrel érkezett és 46 perces lövöldözés során tizenkét diákot és egy tanárt megöltek, 23 társukat megsebesítették, végül főbe lőtték magukat. Saját készítésű bombáik fel sem robbantak, melyekkel eredetileg közel 250 ember megölésére készültek.
A sebesült túlélők elbeszélése szerint az áldozatok egyikétől, a 17 éves Cassie René Bernalltól (szül. 1981. nov. 6.) a könyvtárban fejéhez szorított pisztollyal megkérdezték, hisz-e Istenben, s amikor igent mondott, meghúzták a ravaszt. (She said yes címmel dokumentumregényt jelentetett meg róla a Bruderhof erőszakmentes keresztény közösség.)
A fiúk Hitler csodálói voltak, ezért választották annak születésnapját tettükhöz. Kiderült, hogy tettük által nagy hírnévre akartak szert tenni. Előre bejelentették az interneten, s azt is megbeszélték, melyik hollywoodi rendező fog róluk filmet készíteni (nem találták el, Gus Van Sant forgatott Arany Pálma díjas (2003) drámát az esetről Elephant címmel).
A littleton-i mészárlás mintájára és inspirálására azóta számos iskolai lövöldözés történt (tizenhat az USA-ban, három Németországban, egy-egy Svédországban, Hollandiában, Kanadában, Bosznia-Hercegovinában), az elkövetők életkora 6 és 19 év között mozgott.
A házkutatás során sok erőszakos videó és videojáték került elő. A szülőket nem érdekelte, mit csinálnak a fiúk. Észre sem vették, mikor az interneten megrendelt, házhoz szállított fegyvereket átvették.
Gus Van Sant érzékeny fényekkel festett doklírája felvillant néhány lehetséges kiváltó okot: Amerikában könnyen beszerezhető fegyvereket, közönyös szülőket, valós problémákra nem figyelő tanárokat, erőszakra szoktató videojátékokat …

- - - - - - - - - -
(halál)
[Részletek...]
[1995-04-20] Pierre Curie francia fizikus halála (szül. 1859. máj. 15.). Fizikai Nobel-díjat kapott 1903-ban megosztva feleségével, Marie Sklodowska-Curie-vel és Henri Becquerellel az utóbbi által felfedezett sugárzás tanulmányozásáért. Ő az ún. Curie-törvény megalkotója. Feleségével együtt ő fedezte fel a polóniumot és a rádiumot. A becsületrendet viszont visszautasította. 1995. ápr. 20-án hamvait a Pantheonban helyezték el.
(Mennyi áldást és mennyi átkot hozott a rádióaktivitás fölfedezése?)

(Nobel-díj, törvény)
[Részletek...]
[1983-04-20] Mezei Mária színésznő halála (szül. 1909. okt. 16.). Apja ügyvéd volt, édesanyja nem sokkal a szülés után meghalt. A Kecskemétet sújtó nagy földrengés összedöntötte házukat, ezután előbb Erdélyben, majd Szegeden éltek. Érettségi után férjhez ment. 1935-től a Kamara, a Belvárosi és a Vígszínház tagja volt, főként a végzet asszonya típusú szerepeket játszott. 1944-ben, a német megszállás alatt nem vállalt fellépést. 1956-ig méltatlanul mellőzték: kabarékban, esztrádműsorokban lépett fel. 1964-1970 között a Nemzeti Színház művésze volt.
(halál)
[Részletek...]
[1967-04-20] Holdra szállt a Surveyor 3 szonda.
Kameráját leszerelte és hazahozta az 1969. nov. 19-én ugyanott landoló Apollo 12 legénysége, és egy kis szigetelő hab részén Streptococcus miti baktériumokat találtak. Az emberi száj szokásos flórájához tartozó baktériumok két és fél évig túlélték a Höldon az óriási hőmérsékletingadozást, a légkör és nyomás hiányát, a kozmikus sugárzást és a földi laborban újra szaporodásnak indultak.
A baktériumok a Földön is egész szélsőséges körülmények közt megélnek. Mélytengeri vulkanikus forrásoknál 121 fokos forróságban is szaporodnak, fény híján fotoszintézis helyett kemoszintézisből nyerik az energiát, megélnek az Antarktisz jegében három és fél km mélyen, 9 PH-s szódatavakban és 0 PH-s savas folyadékban, bazaltkőzetekben másfél km mélyen, stb.
De nagyobb élőlények is képesek különleges körülményeket elviselni. A mm nagyságú medveállatka (melynek közel nyolcszáz faját írták már le) a tengerfenéktől a legmagasabb hegyekig mindenhol megél, ahol víz van, s kiszáradva akár száz év múlva is újraéled, ha víz éri. Óriási sugárdózist is kibír. A tíz centis pompeji féreg a mélytengeri füstölőknél úgy helyezkedik el, hogy farkánál 80 C fokos, a fejénél 20 C fokos a víz.
[Részletek...]
[1931-04-20] [idezet] Törökországban kihirdették a "kemalizmus" elveit, amelyek 1924-ben kerültek be az alkotmányba, amikor felszámolták a kalifátust és megszüntették az iszlám jog szerinti ítélkezést. Kemal Atatürk 1923-ban kezdte a világi, szekularizált török állam megteremtését és az egy évtized alatt jött létre, ami nyugati mércével is igen gyors reformnak számított. 1925-ben tiltották meg a vallási hovatartozásra utaló öltözet nyilvános viselését. Az iszlám 1928-tól nem államvallás. A nők 1934-ben kaptak választójogot.

(Svájcban csak negyven évvel később...)
(tilt)
[Részletek...]
[1914-04-20] Asszonyok és gyerekek haltak meg, amikor a nemzeti gárda szétlőtte és felgyújtotta azt a sátortábort, ahová Rockefeller fő vállalkozásának, a Standart Oil-nak Ludlow-i telepéről (Colorado) az 1913. szept. 23-i robbanás és az embertelen munkakörülmények miatt sztrájkba lépett munkásokat kilakoltatták (s ahol négyszáz család kemény telet vészelt át sátrakban).

Mindez óriási felháborodást váltott ki a Rockefellert már addig is rabló-bárónak tartó közvéleményben. Rockefeller fia bocsánatot kért a szenátusban és egész életét annak szentelte, hogy a család becsületét tisztára mossa. Javított a bányászok életkörülményein, engedélyezte a szakszervezeteket. Nyolcvanas éveiben járó apja fokozatosan átengedte neki a vagyont és ő nemzeti parkot, jótékonysági és oktatási intézményeket hozott létre, tudományos kutatásokat, múzeumokat és művészetet támogatott, s olyan templomot épített New Yorkban, amelyben tudósok (köztük Darwin) szobrai állnak.
(sztrájk)
[Részletek...]
[1831-04-20] August Heinrich Lafontaine német író születése (+1831. ápr. 20.). Az érzelmes erotikus regény műfajának képviselője. Regényeit az idillikus szerelem, a családi élet, a természeti népek "egyszerű" világának ábrázolása jellemezte.


(halál)
[Részletek...]
[1738-04-20] Jelky András utazó, író halála (szül. 1738. ápr. 20.). Kalandos utazásai során kalózok rabolták el, eladták rabszolgának, hajótörést szenvedett, emberevő pápuák fogságába esett, járt Algériában, Kínában és Jáván, s volt holland követ Japánban.
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid