Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

16 esemény

[1998-04-06] Magyarország megerősítette (ratifikálta) a Nemzetközi Aknabetiltás Egyezményt.

(egyezmény, tilt)
[Részletek...]
[1992-04-06] Isaac Asimov orosz származású amerikai író, természettudós születése (+1992. ápr. 6.). A tudományos-fantasztikus irodalomban is mély társadalmi, történelmi, filozófiai kérdésekkel foglalkozott, emellett még rendkívül változatos témakörökben publikált, Shakespeare-től a biokémiáig, könyveinek száma jóval meghaladta a kétszázat.
"Az erőszak a gyengék utolsó menedéke." (A hét kötetes Alapítvány sorozat egyik mottója)
(halál)
[Részletek...]
[1992-04-06] Isaac Asimov orosz-amerikai író halála (szül. 1920. jan. 2.). A tudományos-fantasztikus irodalom megújítója.
(halál)
[Részletek...]
[1971-04-06] Igor Sztravinszkij orosz zeneszerző és karmester halála (szül. 1882. jún. 17.). Franciaországban, majd az USÁ-ban élt, a modern zene egyik legnagyobb hatású mestere.
(halál)
[Részletek...]
[1946-04-06] Moszkvában aláírták a szovjet-magyar jóvátételi egyezményt. Magyarországnak 300 millió dollár értékben kellett jóvátételt fizetnie a Szovjetuniónak, Csehszlovákiának és Jugoszláviának.
(egyezmény)
[Részletek...]
[1941-04-06] Németország lerohanta Jugoszláviát és Görögországot.

[Részletek...]
[1940-04-06] A magyar kormány bevezette a cukor- és zsír-jegyeket. Ennek értelmében a cukor havi fejadagja Budapesten 1 kg, a törvényhatósági városokban 0,5 kg, míg másutt 0,3 kg. A zsírjegyet akkor még csak Budapesten vezették be: 24 dkg/fő.
(törvény)
[Részletek...]
[1937-04-06] Juhász Gyula költő, újságíró születése (+1937. ápr. 6.). A Nyugat munkatársa. Anna-versei a magyar szerelmi líra legszebb gyöngyszemei közé tartoznak.
- + -
Azt álmodtam, hogy mind kihalt a földről
Az ember és a föld csak élt tovább.
Tavasszal kicsíráztak a göröngyök
És kivirítottak a violák.
A madarak vígabban énekeltek
És gondtalanul járt a szende őz,
A gólyák télre ismét útra keltek
És százszor szebben múlt a csendes ősz.
A börtönök küszöbét dudva verte,
Kivirágzottak az utcakövek,
Illat tömjéne szállt áldón az estbe

S örökre elhervad a gyűlölet.
(Juhász Gyula: Azt álmodtam)
- + -
"Az Ismeretlen Katona halálát ismerős politikusok okozták."
(halál)
[Részletek...]
[1937-04-06] Juhász Gyula költő halála (szül. 1883. ápr. 4.). Nagyváradon alapítója az Ady körüli Holnap Társaságnak. 1920-ban ő fedezte fel József Attilát. Versei rö- videk, zárt kompozíciójúak; Anna-versei a magyar szerelmi líra gyöngyszemei.
(halál)
[Részletek...]
[1917-04-06] Az I. világháború döntő fordulataként az USA hadat üzent Németországnak. Az első amerikai csapatok 1917 júliusában szálltak partra Franciaországban.
(háború)
[Részletek...]
[1909-04-06] Robert Peary amerikai sarkkutató elsőként elérte az Északi-sarkot.
[Részletek...]
[1896-04-06] pr. 6. és 15. közt a francia Pierre de Coubertin báró kezdeményezésére Athénban megrendezték az első újkori olimpiát. A magyarok április 11-én Hajós Alfréd révén nyerték az első aranyérmet, 100 méteres gyorsúszásban. Ő győzött az 1200 méteres gyorsúszásban is.
[Részletek...]
[1833-04-06] Csató János botanikus, ornitológus halála (szül. 1833. ápr. 6.). Korának egyik legnagyobb tudományos felkészültséggel rendelkező autodidakta botanikusa és ornitológusa volt. Legfontosabb munkája az Alsó-Fehér vármegye növény- és állatvilága című műve. Értékes madár- és növénygyűjteményét a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozta.
(születés)
[Részletek...]
[1833-04-06] Csató János botanikus, ornitológus születése (+1913. nov. 13.). Részt vett a szabadságharcban. Később visszavonult birtokára, ahol korának egyik legnagyobb autodidakta madár- és növénytani kutatójává vált. Legfontosabb munkája az Alsó-Fehér vármegye növény- és állatvilága. Értékes madár- és növénygyűjteményét a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozta.
(születés)
[Részletek...]
[1528-04-06] Albrecht Dürer német festő és grafikus halála (szül. 1471. máj. 21.). Nagyapja, Ajtósi Antal, ötvös volt Gyulán, apja pedig nürnbergben. A valóságot nagy egyszerűséggel visszaadó vízfestményei a korai tájképfestészet remekei. Rézmetszetei közt új műfajt képviselnek népi életképei. 1498-ban készült az Apokalipszis című fametszete, amelynek 15 lapja a középkort idéző mozgalmas, kavargó grafika. 1511-ben adta ki Nagy Passio és Kis Passio, valamint Mária élete című fametszetsorozatait, amelyekben a reneszánsz művészet formanyelvének teljes elsajátítása tükröződött. Szenvedélyesen foglalkozott művészetelméleti kérdésekkel, arányelméleti-geometriai kutatásokkal. 1528-ban jelent meg Tanulmány az emberi test arányairól című értekezése.
(halál)
[Részletek...]
[1528-04-06] Albrecht Dürer német festő és grafikus születése (+1528. ápr. 6.). A német gótikus festészet eredményeit, rajzbeli hagyományait fejlesztette tovább a valóság teljes megismerésére irányuló reneszánsz törekvések szellemében.
(halál)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid