Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

17 esemény

[1990-03-31] A Háló (magyar katolikus kisközösségek hálózata) első találkozója. www.halobog.hu

[Részletek...]
[1984-03-31] Vankóné Dudás Juli naiv festő születése Galgamácsán (+1984. márc. 31.). Gyermekkorától gyűjtötte és ápolta falujának szokásait, népművészeti emlékeit. Munkadal- és népszokástanítás anyaga lemezen is megjelent. Képeinek népviseletbe öltözött figurái világszerte ismertek. Munkájáról Moldován Domokos filmet készített Dudás Juli galgamácsai parasztfestő címmel.) Önéletrajza: Falum, Galgamácsa.
(halál, megjelent)
[Részletek...]
[1980-03-31] Jesse Owens afro-amerikai atléta (vágtázó és távolugró) születése (+1980. márc. 31.). 1935-ben 45 perc alatt négy világcsúcsot ért el. Az 1936-os berlini olimpián Adolf Hitler fajelméletét megcáfolva négy aranyérmet szerzett.

(halál)
[Részletek...]
[1969-03-31] [idezet] John Lennon és Yoko Ono az amszterdami Hilton szálloda egyik 7. emeleti szobájában "béketüntetést" rendezett az ágyban, amit később Montrealban is előadtak. "Make love, not war": ez volt a Beatles együttes tagja és kedvese nyilvános produkciójának üzenete.
- + -
A magyar nyelv gazdagságának érzékeltetésére néhány lehetséges fordítás a szerkesztőtől:
Szeretkezz, ne hadakozz!
Kedveskedj, ne ellenségeskedj!
Élvezz, ne csatázz!
Szerelmeskedj, ne gyulölködj!
Hódítsd, ne megszállj!
Kedvelj, ne pusztíts!
Elbájolj, ne leigázz!
Ölelj, ne ölj!

Szeress, ne háborúzz!
Udvarolj, ne harcolj!
- + -
Olyat tégy, ami az élet tartalmát, értékét, élményét, a személyiség fejlődését jelenti, ne olyat, ami túlterheli a Földet.
Tehát: szeretkezz (és olvass, alkoss, gyönyörködj, ...), NE szaporodj, termelj, fogyassz, szennyezz, háborúzz!
- + -
(És egy játékos kedvű olvasótól :)

Bujálkodj, ne dulakodj!
Élvezd ki, ne végezd ki!
Ágyban menj el, ne menetelj!
- + -
Egy pedagógiai vizsgálat eredménye is ezt erősíti: Udvarolj, ne harcolj!
Gyerekek meseértését vizsgálták egy 4 mondatos kis történettel:
„John szerelmes volt Marybe, de ő nem akart hozzámenni. Egyszer egy sárkány elrabolta Maryt. John lóra pattant és megölte a sárkányt. Mary hajlandó lett hozzámenni feleségül.”
Hároméves kislányt kérdeznek a történetről:
- Miért lett hajlandó Mary hozzámenni Johnhoz?
- John annyit beszélt neki, hogy menjen hozzá, hogy aztán érdekelni kezdte a dolog…
(Idézi: Umberto Eco, Hat séta a fikció erdejében, Európa kiadó)
Lám, miért kellene a férfinak sárkányokkal küzdeni, pozícióra törni, vagyont halmozni, munkával és harccal tönkretenni a Földet, amikor a szép beszéd célravezetőbb… :-)
(háború, tüntetés)
[Részletek...]
[1948-03-31] Bezárt a Budapesti Áru- és Értéktőzsde.
[Részletek...]
[1900-03-31] Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító születése (+1957. okt. 3.).
(születés)
[Részletek...]
[1900-03-31] Szabó Lőrinc Kossuth-díjas (1957) költő, műfordító halála (szül. 1900. márc. 31.).
A Huszonhatodik év (1950-1951) szonettciklusa negyedszázados szerelmi kapcsolat rekviemje.

Főként angolból és franciából fordított (Shakespeare, Baudelaire, Verlaine, Moliere), de fordított oroszból (Puskin) és németből (Goethe) is. Műfordításainak nagy részét Örök barátaink című kötetében tette közzé.
(születés)
[Részletek...]
[1889-03-31] Párizsban elkészült az Eiffel-torony, a francia forradalom centenáriuma tiszteletére rendezett világkiállítás szenzációja. A 300 méteres torony nevét építőjéről, Gustave Eiffelről kapta. Súlya 7500 tonna, hét és fél millió akkori frankba került.

(Kb. ötezer év után először sikerült a piramisoknál magasabbat építeni. Az Eiffel tornyot azonban már 40 évvel később túlszárnyalták.)

[Részletek...]
[1866-03-31] Degen Árpád akadémikus születése (+1934. márc. 30. ). A Magyar Botanikai Lapok alapítója.
(születés)
[Részletek...]
[1866-03-31] Degen Árpád akadémikus születése (+1934. márc. 30. ). A Magyar Botanikai Lapok alapítója.
(születés)
[Részletek...]
[1855-03-31] Charlotte Bronte angol írónő halála (szül. 1816. ápr. 21.). Testvérei Emily Jane és Anne Bronte. Önéletrajzi elemekkel színezett társadalmi regénye A tanár, a Shirley és a Villette, leghíresebb műve azonban a Jane Eyre című regény.
(halál)
[Részletek...]
[1855-03-31] Charlotte Bronte angol írónő (Emily Jane és Anne Bronte testvére) születése (+1855. márc. 31.). Négy, önéletrajzi elemekkel színezett társadalmi regényt írt, leghíresebb a Jane Eyre.
"A leghosszabb élet is rövid."
(halál)
[Részletek...]
[1732-03-31] Joseph Haydn osztrák zeneszerző születése (+1809. máj. 31.). A bécsi klasszikus zenei nyelvezet megteremtője. Sokáig volt az Esterházy hercegek házi karmestere.
(születés)
[Részletek...]
[1727-03-31] Isaac Newton angol fizikus, matematikus, csillagász születése (+1727. márc. 31.). Cambridge-ben tanított, majd közel 25 évig volt a Royal Society elnöke. Megalkotta a tömegvonzás, a gravitáció törvényét, s erre vezette vissza a bolygók mozgását és az ár-apály jelenséget is. Kiszámította a Hold gyorsulását, kimutatta, hogy a fehér fény a szivárvány színeire bontható. Kidolgozta a differenciál- és integrálszámítást. Megalapozta a klasszikus elméleti fizikát. Fő műve az Optika két kötete és a Philsosophiae Naturalis Principia Mathematica.
(halál, törvény)
[Részletek...]
[1727-03-31] Sir Isaac Newton angol fizikus, matematikus, csillagász halála (szül. 1643. jan. 4.). Kiszámította a Hold gyorsulását és kimutatta, hogy a fehér fény a szivárvány színeire bontható. Kidolgozta a differenciál- és integrálszámítást, valamint az egyetemes tömegvonzás törvényét, a bolygórendszer kialakulását is a gravitációval indokolta. A mechanika általa alkotott és az ő nevét viselő alaptörvényeivel megalapozta a klasszikus elméleti fizikát.
(halál, törvény)
[Részletek...]
[1596-03-31] René Descartes francia filozófus, matematikus, természettudós születése (+1650. febr. 11.). A racionalizmus egyik megalapozója.
(születés)
[Részletek...]
[1388-03-31] Evrard ’t Serclares kivégzése Brüsszel főterén, amit az angolszász helytartó a 8. számú ház balkonjáról nézett végig. A város jogait védelmező hős karja ma is fényes a domborművén, mert azt tartja a legenda, aki megsimítja, egy évig boldog lesz, ha pedig leány, egy éven belül férjhez megy.
(Egy leánynak az a legfőbb boldogság, hogy asszonysor(s)ba kerül?)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid