Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

6 esemény

[1987-03-10] [idezet] Az ENSZ a katonaság-megtagadást az emberi jogok közé sorolta.
"A katonai szolgálat lelkiismereti okból történő megtagadását tekintsék az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata valamint a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezménye által elismert gondolatszabadsághoz, lelkiismereti és vallásszabadsághoz való jog törvényes gyakorlásának." (E/CN.4/1987/L.73). A szocialista országok tartózkodtak a szavazásnál.
1989-ben megerősítették (ekkor már Magyarország is - egyetlenként a szocialista táborból - támogatta).
A folyamat 1967-ben indult, amikor az IPB (International Peace Bureau), az AI (Amnesty International), a WRI (War Resisters International), a Kvékerek és a Service Civil International közös kampányt indított a katonaság-megtagadás jogáért. Az eredmény főleg a Kvékerek hosszú, kitartó munkájának köszönhető.
(egyezmény, törvény)
[Részletek...]
[1954-03-10] Kormányhatározatot tettek közzé a rögtönítélő bíráskodás megszüntetéséről.
[Részletek...]
[1941-03-10] Mansfeld Péter ipari tanuló kivégzése (szül. 1941. márc. 10.). 15 évesen 1956 októberében a Széna téri felkelőknek fegyvert, élelmiszert szállított, összekötőként híreket vitt, a harcokban nem vett részt. A forradalom bukása után folytatta az iskolát. 1958 februárjában barátaival ellenálló csoportot akart szervezni, február 17-én elrabolták az osztrák követség előtt posztoló rendőrt, elvették fegyverét, majd szabadon engedték. Február 19-én letartóztatták és "szervezkedésben való részvétel" címén, november 21-én életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Vártak egy évet, míg betölti a 18. életévét, és másodfokon, 1959. március 19-én eredeti ítéletét halálbüntetésre súlyosbították és 21-én kivégezték.
(Emlékművét - Menasági Péter szobrászművész alkotása - a II. ker.Veronika (Világifjúság) parkban 2004. október 23-án avatták fel. Felirata: Életed és halálod emberségednek és a kor embertelenségének példája.)
(születés)
[Részletek...]
[1940-03-10] Mihail Afanaszjevics Bulgakov ukrán-orosz író, újságíró születése (+1940. márc. 10.). A groteszk szatíra irányában tett kísérleteit fo muvében A Mester és Margarita címu filozófiai regényében összegezte.
(halál)
[Részletek...]
[1940-03-10] Mihail Afanaszjevics Bulgakov orosz regény- és drámaíró, újságíró halála (szül. 1891. máj. 15.). A groteszk szatíra irányában tett kísérleteit fő művében, A Mester és Margarita című filozófiai regényében összegezte.
(halál)
[Részletek...]
[1913-03-10] Harriet Tubman amerikai abolicionista halála (szül. 1819 vagy 1820, Harriet Ross néven, rabszolgaként, rabszolga szülőktől). 25 évesen férjhez ment John Tubman szabad afro-amerikai férfihoz, majd Kanadába szökött a rabszolgaságból. Ő szervezte meg a "földalatti vasútnak" nevezett amerikai rabszolgaszöktető utat, és menedékházat alapított a szökött rabszolgáknak. Katonai díszpompával temették.
(halál)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid