Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

24 esemény

[2002-02-25] A jugoszláv törvényhozás alsóháza általánosságban elfogadta a kisebbségi jogok védelméről szóló törvényt.

(törvény)
[Részletek...]
[1998-02-25] Globális Menet a gyermekmunka ellen (Dél-Amerika).
[Részletek...]
[1991-02-25] Egyezmény az országhatárokon átterjedő környezeti hatások vizsgálatáról (Espoo). Magyar aláírás másnap.
(aláírás, egyezmény)
[Részletek...]
[1991-02-25] A Varsói Szerződés Politikai Tanácskozó Testületének budapesti soron kívüli ülésén aláírták a VSZ katonai szervezetének felszámolását kimondó dokumentumot.
[Részletek...]
[1990-02-25] Tőkés László lett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség tiszteletbeli elnöke.
[Részletek...]
[1989-02-25] A Ráday Kollégiumban megalakult a Magyar Protestáns Közművelődési Egyesület. Elnökéül Szentágothai János akadémikust választották meg.
[Részletek...]
[1987-02-25] Keszthelyi Zsolt 23 éves angoltanár, szamizdat szerkesztő, politikai okokból tagadta meg a katonáskodást. Az Amnesty International 1988 áprilisában a hónap politikai foglyának nyilvánította. 30 hónapot töltött a szegedi és márianosztrai börtönben.
[Részletek...]
[1986-02-25] [idezet] A "peresztrojka" kezdete: Moszkvában megnyitották az SZKP XXVII. kongresszusát, amelyen Mihail Gorbacsov pártelnök radikális gazdasági reformokat hirdetett meg és új cselekvési program kidolgozását jelentette be.
[Részletek...]
[1986-02-25] A Fülöp-szigeteki Aguinaldo katonai táborban, a fegyveres erők főhadiszállásán katonai lázadás robbant ki, amely végül a széles néptömegek támogatását élvezve a gyűlölt Marcos-rendszer húsz éves uralmának megdöntéséhez vezetett. Ferdinand Marcos diktátor még aznap lemondott és Hawaiiba távozott. Az új államelnök Corazón Aquino lett.
[Részletek...]
[1969-02-25] Jan Palach (szül. 1948. aug. 11.) élve elégette magát Prága főterén, a prágai tavasz vérbefojtása ellen tiltakozva. Három nap múlva halt meg.
1973-ra sírja az ellenzékiek zarándokhelyévé vált, ezért maradványait elhamvasztották, és a 30 km-re fekvő Vsetatyban temették el. 1990. október 26-án urnáját ismét Prágában helyezték el.
Közös az emlékhelye a Vencel téren Jan Zajic-al (szül. 1950. júl. 3.), aki 1969. febr. 25-én hasonlóan halt meg.
(tilt)
[Részletek...]
[1950-02-25] Budapesten tartották a sztahanovisták első országos találkozóját. Sztahanovistának nevezték a szocialista munkaversenyekben a termelési normákat túlteljesítő üzemi dolgozót. A mozgalom nevét A. G. Sztahanov szovjet bányamunkásról kapta.
[Részletek...]
[1947-02-25] Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet katonai hatóságok jogtalanul letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban.
- + -
Ennek emlékére az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata értelmében február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja.
[Részletek...]
[1943-02-25] George Harrison angol énekes, zeneszerző, szólógitáros születése (+2001. nov. 30.). 1958-tól játszott a később Beatles néven felülmúlhatatlanná vált zenekarban, ő volt a legfiatalabb "gombafejű". Sikerdalai közé tartozik az 1968-as While My Guitar Gentle Sweeps, a Something, a Here Comes The Sun. Az 1970-es szétválást követően szólókarriert kezdett.
Ő szervezte meg a bangladesi menekültek megsegélyezésére irányuló koncertet, amelyen Bob Dylan, Eric Clapton, Leon Russel, Billy Preston és Ringo Starr is fellépett.
(Banglades másfél magyarországnyi területén lassan másfélszáz millió ember él, ökológiai lábnyomuk a nagy szegénység ellenére is 800 %-os, azaz életterük eltartóképességét nyolcszorosan túlterhelik, ráadásul a szaporodás még mindig nagyon gyors.
Az 1970-es évek elejéig Banglades ivóvizét folyók és tavak szolgáltatták. Az egyre szennyezettebb víz okozta betegségek miatt nemzetközi segélyszervezetek kútfúrási programot indítottak. Nem tudták, hogy a Gangesz víztartó rétegeiben természetes módon sok arzén található, és nem vizsgálták meg az üledéket. Minthogy a krónikus arzénmérgezés hatásai akár 15 évig is rejtve maradhatnak, a járványt nem ismerték fel, csak 1995-ben, amikor már a lakosság fele arzénmérgezéstől szenvedett. A WHO előrejelzése szerint néhány éven belül Dél-Bangladesben a halálozások egytizede az arzén okozta rák következménye lesz. Nincs megoldás, mert ennyi embernek egyszerűen nincs elég víz máshogy.)
(járvány, születés)
[Részletek...]
[1943-02-25] George Harrison angol beat-zenész halála (szül. 1943. febr. 25.). 1958-tól játszott a később Beatles néven klasszikussá vált zenekarban. John Lennon mellett ő is szívére vette az emberiség sorsát és azokon a maga eszközeivel próbált segíteni. Az egyik legszebb példája volt ennek az általa szervezett, filmen és tripla lemezen megjelent Bangladesh-koncert.
(A több mint 120 milliós Bangladesh kb. nyolcszáz százalékosan túlterheli területének eltartóképességét, így az ökológiai pusztulás egyre gyorsul. Hiába fogyasztanak keveset, mivel népsűrűsége már most sokszorosa Magyarországénak és a nők elnyomottsága miatt magas a népszaporulata, az évtizedek óta tartó katasztrófa csak erősödik.)
(katasztrófa, megjelent, születés)
[Részletek...]
[1923-02-25] A Szerencsi Csokoládégyár üzembehelyezése.
[Részletek...]
[1908-02-25] Dömötör Sándor néprajzkutató születése (+1986. jan. 15.). Múzeumigazgató, a honismereti mozgalom megalapítója.
(megalapít, születés)
[Részletek...]
[1842-02-25] Karl May német író születése (+1912. márc. 30.). Legismertebb művei A sivatagon keresztül-kasul, Az ezüst tó kincse, A medveölő fia, Életem és törekvéseim és főleg a Winnetou.
(születés)
[Részletek...]
[1842-02-25] Karl May német író halála (szül. 1842. febr. 25.). Könyveit 28 nyelvre fordították le, csak németül nyolcvanmillió példányban fogytak el. Legismertebb művei A sivatagon keresztül-kasul, Az ezüst tó kincse, A medveölő fia, Winnetou.
(születés)
[Részletek...]
[1841-02-25] Pierre Auguste Renoir francia festő születése (+1919. dec. 3.). Az impresszionizmus egyik legjelentősebb képviselője. Kezdetben a barbizoni erdőbe járt festeni, s a plein air festészet vonzotta. E korszakból valók Vadászó Diana és Lise című festményei. Szerepelt az impresszionisták első tárlatán is. Az 1880-as évek elején Olaszországban járt, ahol nagy hatással volt rá Raffaello művészete és a pompeji falfestészet. Ezután eltávolodott az impresszionizmustól. Késői korszakában szinte kizárólag aktokat festett.
(születés)
[Részletek...]
[1841-02-25] Renoir születése. A barbizoni erdőbe járt festeni, plein air (Vadászó Diana, Lise). Később aktok.
(születés)
[Részletek...]
[1841-02-25] Pierre Auguste Renoir francia festő halála (szül. 1841. febr. 25.). Késői korszakában szinte kizárólag aktokat festett, az impresszionista festők közt kivételesen főként figurális festő volt. Le Moulin de la Galette, Páholy, Pázsiton heverő lány.
(születés)
[Részletek...]
[1682-02-25] Giovanni Battista Morgagni itáliai orvos, anatómus születése (+1771. dec. 6.). A padovai egyetem tanáraként A betegségek helyének és okának feltárása az anatómus által című 1761-ben kiadott könyvével a mai értelemben vett kórbonctan megalapítójává vált.
(megalapít, születés)
[Részletek...]
[1536-02-25] Jakob Huttert sok kínzás után máglyán elégették Innsbruckban. (Várandós feleségét Brandzellben a püspökségen tartották fogva, de szállítás közben meg tudott szökni, két évvel később fogták el és végezték ki.) Róla nevezték el üldözőik az erőszakmentes keresztények egyik áramlatát (Hutteriek), akik ma főként Észak-Amerikában élnek önálló falvakban, vagyonközösségben.
[Részletek...]
[1296-02-25] Franciaország és Anglia klérusa a rájuk IV. (Szép) Fülöp, illetve I. Eduárd által kivetett adók miatt VIII. Bonifác pápánál panaszt emelt. Az ezen a napon kiadott Clericis Laicos kezdetű bullájában a pápa átokkal fenyegette meg mindazokat a fejedelmeket, akik az egyház engedélye nélkül megadóztatják a papokat.
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid