Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

20 esemény

[2005-02-12] Dorothy Stang 74 éves amerikai missziós nővért, aki számos halálos fenyegetés ellenére az emberi jogokat és az amazonasi erdőket védte, bérgyilkosok lőtték agyon az észak-brazíliai Belemben egy fakitermelő üzemnél.
- - - - - - - - - -
[Részletek...]
[2001-02-12] A Science és a Nature magazin nyilvánosságra hozta az emberi genóm (az emberi lény molekuláris tervrajza) első olvasatát.
[Részletek...]
[1999-02-12] A washingtoni szenátus elvetette Bill Clinton bűnösségét a Monica Lewinsky-ügyben.
(Vajon milyen szerepe volt az ügynek az amerikai hatalomváltási harcban? A szex kedvelt területe az elnyomásnak, kiválóan alkalmas tömeges bűntudat és hisztéria keltésére, emberek lejáratására, meglincseltetésére, stb. Lásd pl. Orwell: 1984.
Clinton az életrajzában megemlíti, hogy az ügy kapcsán kedves olvasmányává vált a Bruderhof nevű keresztény faluközösség-hálózat legismertebb könyve, amely a megbocsátásról szól, Christoph Arnold: Hetvenszer hétszer (Seventy Times Seven, bővített kiadásának címe: Why Forgive?)
[Részletek...]
[1982-02-12] tadták a Budapest Sportcsarnokot (12 ezer négyzetméter, 12 500 néző). 1999. december 15-én leégett.
[Részletek...]
[1974-02-12] Krk szigetén Magyarország, Jugoszlávia és Csehszlovákia aláírta az Adria-kőolajvezeték építés szerződést. 1980. március 28-án kezdett működni.
[Részletek...]
[1951-02-12] Bajor (Beyer) Gizi Kossuth-díjas színésznő halála (szül. 1893. máj. 19.). A Nemzeti Színház örökös tagja. Budai villájában a nevét viselő emlékmúzeum emlékszobáiban a színházművészet legjelesebb magyar képviselőire emlékezhetünk.
(halál)
[Részletek...]
[1924-02-12] New Yorkban bemutatták George Gershwin Kék Rapszódiáját.
[Részletek...]
[1923-02-12] Franco Zeffirelli olasz rendező születése. 1967-ben Elizabeth Taylorral és Richard Burtonnal világhírű filmet forgatott Shakespeare Makrancos hölgyéből, majd megfilmesítette a Rómeó és Júliát. A Napfivér, holdnővér (1972) Assisi Szent Ferencnek állít emléket. A názáreti Jézus ötrészes tv-filmként és kétrészes mozifilmként is világsikert aratott.
(születés)
[Részletek...]
[1912-02-12] Kínában megbukott a mandzsu Csing-dinasztia. A köztársaság a dinasztia tagjait sérthetetlennek nyilvánította és életjáradékot biztosított számukra. A köztársaság elnöke Szun Jat-szen lett.
[Részletek...]
[1908-02-12] Jean Effel (Francois Lejeune) francia karikaturista születése (+1982. okt. 11.). Szellemes politikai karikatúráival, bájos figuráival világszerte ismertté vált. Több mint 17 ezer rajzot készített. A világ és az ember teremtését szatirikusan ábrázoló rajzgyűjteményei (Az ember teremtése, Adám és Éva) Magyarországon is megjelentek.
(megjelent, születés)
[Részletek...]
[1898-02-12] Barabás Miklós festőművész és grafikus, akadémikus születése (+1898. febr. 12.).
(halál)
[Részletek...]
[1898-02-12] Barabás Miklós festőművész és grafikus, akadémikus halála (szül. 1810. febr. 10.). A magyar biedermeier festészet legjelentősebb művésze. Aprólékosan megmunkált olajfestményeit, rajzait, akvarelljeit gondos elmélyülés, finom színezés jellemezte. Szinte minden kiemelkedő kortársát lefestette (Széchenyi, Kossuth, Petőfi, Liszt). Finom lélekrajzú portréin különös gondot fordított az arc, a kéz, a hajviselet s az ékszerek érzékeny-míves megfestésére. Idealizált életképek, akravell tájképek, aktuális események megörökítése is jellemezte. Első volt a magyar festőművészek között, aki művészetéből megélt.
(halál)
[Részletek...]
[1884-02-12] Lewis Edson Waterman amerikai feltaláló szabadalmaztatta a töltőtollat, amelyben a tinta a hajszálcsövesség törvénye alapján egyenletesen jut el a tollszemhez.
(törvény)
[Részletek...]
[1873-02-12] A spanyol országgyűlés, a Cortes lemondatta I. Amadeo királyt és kikiáltotta az első spanyol köztársaságot.
[Részletek...]
[1850-02-12] Jászai Mari színésznő születése (+1926. okt. 5.). Óriási hatású művész volt. Elsőként alakította magyar színpadon az antik tragédiák hősnőit, s ő volt Az ember tragédiájának első Évája.
(születés)
[Részletek...]
[1809-02-12] [sms] Darwin szül. Az evolúció forradalmasította a világnézetet (A fajok eredete, 1859, magyarul 1874).
[Részletek...]
[1809-02-12] Charles Robert Darwin angol természettudós halála (szül. 1809. febr. 12.). A modern biológia egyik legjelentősebb alakja, a korszerű származáselmélet megteremtője. Ő alapozta meg az evolúció, a fajok fejlődésének a természetes kiválasztódáson alapuló nagyszabású elméletét, amelynek alaptételeit a fajok eredetéről szóló, 1859. november 24-én megjelent művében fejtette ki. 1871-ben kiadott másik munkájában az ember állati ősöktől való származását bizonyította.
- + -
Irts ki mindent, amit nem tudsz megenni! Irts ki bármit, ami azt eszi, amit te eszel! Irts ki mindent, ami nem táplálja azt, amit te eszel! Ez szent munka az Elvevők kultúrájában. Minél több vetélytársat pusztítotok el, annál több embert hozhattok a világra s így a pusztítás a létező legszentebb munkává válik. Amint kivonjátok magatokat a korlátozott verseny törvényének kényszere alól, a táplálékotok és annak tápláléka kivételével a világon minden megsemmisítendő ellenséggé válik. (Quinn: Izmael)
- + -
"Mi állat él tehát még a világon?
Él ami hasznos, és mit ekkorig a tudomány pótolni nem tudott.
...
Im itt van az utolsó rózsa, mely nyilt a világon. Hasztalan virág, más százezer testvérrel foglalá el a legbujább tért a lengő kalásztól...

(Madách: Az ember tragédiája, Falanszter szín)
- + -
A Föld panaszkodik a Marsnak:
- Képzeld, homosapiensem van.

- Ne aggódj, hamar elmúlik.
(megjelent, születés, törvény)
[Részletek...]
[1809-02-12] Charles Robert Darwin angol természettudós születése (+1882 ápr. 19.). Az élővilág evolúciójáról szóló származáselmélete nagy hatással volt korának tudományos és egyházi életére, és forradalmasította a biológiát. A fajok eredete természetes kiválasztódás útján, avagy a létért való harcban előnyhöz jutott fajták fennmaradása c. főműve 1859. nov. 24-én jelent meg (magyarul 1874-ben).
[Részletek...]
[1804-02-12] Immanuel Kant német filozófus, esztéta születése (+1804. febr. 12.). A klasszikus német idealista filozófia első nagy alakja. Nézetei a XIX. század második felétől kezdtek elterjedni, és máig nagy hatással vannak a filozófiára.
(halál)
[Részletek...]
[1676-02-12] A magyarországi ellenreformáció idején a pozsonyi rendkívüli bíróság beidézett több mint 700 protestáns papot és tanítót felségsértés, hazaárulás, a katolikus egyház megsértése miatt, hogy hivatásuk feladására kötelezze őket.

A több mint 300 megjelent közül a kínzások és kegyetlenségek többeket megtörtek, a legállhatatosabbakat kisebb csoportokban várbörtönökbe vitték, 42 papot pedig Nápolyba hurcoltak gályarabnak. Közülük 32 volt életben, amikor 1676. febr. 12-én sikerült holland protestánsoknak kiváltaniuk őket.

(Ld. Moldova György: Negyven prédikátor c. regényét.)
(II. János Pál pápa meglátogatta debreceni emlékművűket első magyarországi látogatásakor.)

(megjelent)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid