Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

15 esemény

[1997-02-03] Bohumil Hrabal cseh író halála (szül. 1914. márc. 28.). Műveinek nagy része szamizdatban és külföldi kiadóknál jelent meg, mert hazájában hivatalosan csak 1975 után engedték publikálni.
"Hagynunk kell magunkban is elpusztulni mindazt, ami útjában áll a szépség, az igazság és az erkölcsiség búvópatakjának, amely ragyogásával táplálja életünket, és az egyedüli jövőt jelenti" (Hrabal: Levelek Áprilkának)

(halál)
[Részletek...]
[1966-02-03] A Luna-9 szovjet holdszonda, amelyet 1966. január 31-én bocsátottak fel, leszállt a Hold felszínére a Viharok Óceánja térségében, a Reiner és a Maria kráterektől nyugatra, ahonnan elsőként közvetített panoráma-felvételeket a Földre.
[Részletek...]
[1950-02-03] Letartóztatták Klaus Fuchs német származású, Angliában élő fizikust. 14 évi fegyházra ítélték azzal a váddal, hogy a hidrogénbombával kapcsolatos információkat adott át a Szovjetuniónak.
[Részletek...]
[1924-02-03] Woodrow Wilson amerikai politikus születése (+1924. febr. 3.). 1913-21 között az Egyesült Államok 28. elnöke.
Az I. világháború utáni béketárgyalásokon híres 14 pontját az igazságos békéről tárgyalási alapnak tekintették a hadviselő felek, érvényesítésükre mégsem került sor, annak ellenére, hogy személyesen is jelen volt a párizsi tárgyalásokon. 1919-ben Béke Nobel-díjat kapott. Jelentős szerepe volt a Népszövetség létrehozásában és a Szovjetunió elleni intervencióban.
1920-ban agyvérzést kapott, elnökségének utolsó fél évét ágyhoz kötötten, bal oldalára lebénulva töltötte, de a Fehér Háznak ezt sikerült titokban tartania, a hatalmat szűk tanácsadói köre gyakorolta.
- + -
Nem csak a Szovjetunióban volt szokás, hogy vezetőinek, pl. Brezsnyev, Andropov, Csernyenko halálos betegségeit eltitkolták, miközben pl. folyt az európai rakétaválság.
Roosevelt a jaltai csúcs után két hónappal meghalt: vajon Európa sorsát mennyire befolyásolta, hogy gyenge alkut folytatott Sztálinnal?
Az ifjúság-szimbólum John F. Kennedy akkor sem élt volna már sokáig, ha 1963-ban Dallasban nem gyilkolják meg, mert számos kór gyötörte.
Abraham Lincoln is egy éven belül betegségben halhatott volna meg, ha 1865. ápr. 14-én színházi páholyában nem lövik le.
Ősi példa Szigetvár ostroma, ami közben a támadó sereg táborában elhunyt a szultán, de sikerült titokban tartani s a török ostrom folyt tovább a győzelemig.
Francois Mitterand már évek óta állandó orvosi kezelés alatt állt prosztatarákja miatt és gyakori depresszió jellemezte, 1988-ban mégis újra indult az elnökségért, nagy többséggel győzött is, választói nem is sejthették az igazságot államtitoknak minősíttetett egészségi állapotáról. Halála után kezelőorvosa 1996-ban kiadott könyvében elismerte: "1994 novemberétől az elnök megítélésem szerint már nem volt alkalmas tisztségére. A betegségén kívül igazán már semmi nem érdekelte." (Forrás: HVG)
(háború, halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1918-02-03] Leverték az Osztrák-Magyar Monarchia Cattaróban (ma: Kotor) állomásozó flottájában 1918. február 1-jén kitört felkelést, melyben a matrózok és katonák békekötést, emberséges szociális körülményeket és bizalmi testület engedélyezését követelték. A felkelés elfojtásában döntő szerepet játszó Horthy Miklóst március 2-án az uralkodó ellentengernaggyá léptette elő és az osztrák-magyar flotta parancsnokának nevezte ki.
[Részletek...]
[1909-02-03] Simone Weil francia filozófusnő halála (szül. 1909. febr. 3.). Vidéken filozófiát tanított és közben fizikai munkásként is dolgozott, hogy megismerje a munkások életét. Harcolt a spanyol polgárháborúban. A németek elől Amerikába menekült, majd Londonban dolgozott a Szabad Franciaország Mozgalomban. A háborús nélkülözések közepette sem vette igénybe a neki járó kedvezményeket. Legyengült szervezete csak 34 évig bírta, s már nem érhette meg szülőhazájának felszabadulását.
A katolikus misztika óriásának tartják, bár soha sem vette fel a keresztséget, s tagadta annak dogmáit. A "lemondás szentje" írásaiban azt vallotta, hogy "a katolikus hit az elnyomottak hite és mindenki katolikus keresztény, aki elnyomott". Írásai csak halála után jelentek meg.
(háború, születés)
[Részletek...]
[1870-02-03] Ada Negri olasz író- és költőnő halála (szül. 1870. febr. 3.). A XX. századi olasz líra egyik kiváló képviselője. Ő volt a szocialista munkásmozgalom első európai hírű költőnője. Hajnalcsillag című önéletrajzi prózájában gyermekkorát meséli el.
(születés)
[Részletek...]
[1829-02-03] Orbán Balázs székely utazó, báró, néprajzi gyűjtő, akadémikus, író halála (szül. 1829. febr. 3.). Leghíresebb műve a hat kötetes A Székelyföld leírása történelmi, régészeti, természetrajzi s néprajzi szempontból, valamint a Torda város és környéke.
(születés)
[Részletek...]
[1829-02-03] Orbán Balázs báró, néprajzi gyűjtő, akadémikus, író, székely kutató születése (+1890. ápr. 19.). Leghíresebb műve a hat kötetes A Székelyföld leírása történelmi, régészeti, természetrajzi s néprajzi szempontból, valamint a Torda város és környéke.
(születés)
[Részletek...]
[1809-02-03] Jakob Ludwig Felix Mendelssohn-Bartholdy német zeneszerző, karmester, zongora- és orgonaművész születése (+1847. nov. 4.). Fő műve a Szentivánéji álom, melynek nyitánya ma is számtalan esküvőn fölcsendül.
(születés)
[Részletek...]
[1757-02-03] Kitaibel Pál természettudós, botanikus, polihisztor születése (+1817 dec. 13.). 275 növényfajt és fajalatti egységet írt le, a hazai flórafajok mintegy felét ő fedezte fel, és 50-nél több növény viseli a nevét.
[Részletek...]
[1468-02-03] [sms] Johannes Gutenberg,könyvnyomtatás feltalálója.Gutenberg-Biblia(1455).Hasad tömöd vagy szellemed?
[Részletek...]
[1468-02-03] Johannes Gutenberg német nyomdász halála (szül. 1397. körül). A könyvnyomtatás feltalálója. 1440 körül Strasbourgban a szöveg fába vésése helyett fémből betűket öntött, amelyek összerakhatók és szétszedhetők voltak. 1448-tól Mainzban tökéletesítette találmányát és az első ilyen könyvet, az ún. Gutenberg-Bibliát 1455-ben jelentette meg 1282 ivrét lapon 2 oszlopos 42-42 soros szedéssel.
(halál, találmány)
[Részletek...]
[1200-02-03] [idezet] Először ünnepelték a Balázsolást. Szent Balázs 316 körül vértanúságot szenvedett, örmény származású katolikus püspök, a Tizennégy Segítő Szent egyike. A torokfájásban szenvedők védőszentje. A legenda szerint úgy gyógyított meg egy gyermeket, aki már fuldoklott a torkán akadt halszálkától, hogy a torka fölé kereszt alakban két gyertyát tartott. Ennek emlékére ezen a napon a katolikus templomokban "Balázs-áldást" osztanak. A népi gyógyászat a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstöli.
[Részletek...]
[1116-02-03] Könyves Kálmán Árpád-házi magyar király halála (szül. 1070. körül). Húsz évig uralkodott, 1102-ben Tengerfehérvárott Horvátország, Szlavónia és Dalmácia királyává is koronázták. A trónon fia, II. István követte.
"Boszorkányok pedig nincsenek."
(halál)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid