Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

18 esemény

[2003-01-31] Az USA Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egyik vezetője szigorúan titkos emailben kérte a főként elektronikus hírszerzéssel foglalkozó angol Kormányzati Kommunikációs Központ (GCHQ) segítségét annak kiderítéséhez, milyen álláspont várható a tervezett iraki beavatkozás ügyében az ENSZ BT hat nem állandó tagjától. Vagyis Washington szerette volna a brit titkosszolgálatok közreműködését az „ingadozó országok”, Chile, Bulgária, Kamerun, Angola, Guinea és Pakisztán ENSZ-irodáinak és küldötteinek lehallgatásában.

Az emailt a GCHQ 29 éves kínai szakfordítója, Katherine Gun hozta nyilvánosságra a The Observer március eleji számában, ezért júniusban elbocsátották és novemberben perbe fogták, de a vádat a 2004. február 25-i tárgyaláson ejtették, nehogy még nagyobb botrány keletkezzék. Az ügy mégis tovább gyűrűzik, mert Clare Short, a brit kormány nemzetközi fejlesztési minisztere, aki az iraki háború elleni tiltakozásul 2003. májusban lemondott, bejelentette, hogy annakidején látta Kofi Annan ENSZ-főtitkár lehallgatásának dokumentumait.

(háború, tilt)
[Részletek...]
[2000-01-31] [idezet] Százezer m3 ciántartalmú szennyvíz ömlött a Szamosba a nagybányai Aurul vállalat telepéről. Ökológiai katasztrófa a Tiszán.
A kolozsvári ügyészség még elindítani sem volt hajlandó a büntetőeljárást a Délkelet-Európa eddigi legnagyobb környezetszennyezését okozo ausztrál-román Aurul cég ellen, hanem "előre nem látható időjárási esemény következményének" nyilvánította a történteket.
Ettől független a magyar állam 28,5 milliárd forintos kártérítési pere az Aurul ellen.
(katasztrófa)
[Részletek...]
[1956-01-31] Alan Alexander Milne angol író, költő születése (+1956. jan. 31.). Már az 1924-ben kiadott gyermek-verskötete (When We Were Very Young - Amikor még nagyon picinyek voltunk) híressé tette, de világméretű népszerűségét az 1926-ban kiadott Micimackó (Winnie - the Pooh) című könyvével szerezte.
(halál)
[Részletek...]
[1944-01-31] Jean Giraudoux francia író születése (+1944. jan. 31.). 1928-ban nagy sikert aratott az eredetileg regénynek írt Siegfried című drámájával, amelyben a nemzetek megbékélését és együttélését hirdette. A megváltozott európai helyzetet mutatta az 1935-ben írt Trójában nem lesz háború című darabja, amely az antik témán keresztül a háború ellen tiltakozott.
(háború, halál, tilt)
[Részletek...]
[1924-01-31] Tengiz Abuladze grúz (szovjet) filmrendező születése (+1994. márc. 6.). A gorbacsovi peresztrojka egyik jelképévé vált Vezeklés című filmje, amelyben az önkényuralom jelenségét és az emberi jogok lábbal tiprását ostorozta. Az 1984-ben készült filmet csak 1987-ben mutathatta be. A 40. cannes-i filmfesztiválon a zsűri különdíjával jutalmazták.
(születés)
[Részletek...]
[1918-01-31] Oroszországban bevezették a naptárreformot. E naptól a Gergely-naptárt használták, ezért január 31. után február 14. következett.
[Részletek...]
[1915-01-31] A németek gázfegyvert vetettek be az oroszok ellen Bolimovnál, de sikertelenül, mert aznap olyan nagy hideg volt kint a fronton, hogy a folyadék nem párolgott el, hanem megfagyott a tartályokban. Az oroszok megtaláltak néhány ilyen tartályt, kiderítették, mit terveztek ellenük, és elkezdtek foglalkozni a könnygáz elleni védekezéssel. A németek ugyanilyen lövedékeket használtak az angolok ellen Nieuportnál 1915 márciusában, de ezek sem bizonyultak hatásosnak. Ekkor azonban még sem az angolok, sem az oroszok nem tettek hivatalos bejelentést az ellenük intézett gáz használatáról. Ezért került a köztudatba, hogy harci gázt először a németek a belgiumi Ypernnél alkalmaztak 1915. április 22-én.
[Részletek...]
[1902-01-31] Jávor (Jermann) Pál színész születése (+1959. aug. 14.). 15 éven át ő volt a magyar filmek első számú férfisztárja, több mint ötven filmben játszott.
(születés)
[Részletek...]
[1894-01-31] Czímermann István jezsuita hittérítőt (szül. 1849. márc. 29.) Mozambikban egy helybeli törzsfő megmérgezte. 1884-ben ment Afrikába a Zambezi-misszió vezetőjeként. Ő volt a nyungve írásbeliség megteremtője. Ez a nyelv Afrika egyik leginkább kiművelt és legsokoldalúbban használt kultúrnyelvévé vált.
(halál)
[Részletek...]
[1893-01-31] Megszületett Freya Stark francia-angol felfedező, kutató, utazó és írónő, aki egyedül bejárta a Közel-Keletet Perzsiától Jemenig, elveszett városokat fedezett fel és útközben megalkotott egy náciellenes hírszerző módszert.
[Részletek...]
[1888-01-31] Don Bosco (Giovanni Bosco) olasz pap, szociálpedagógus születése (+1888. jan. 31.). 1846-ban Torinóban gyermekfalut hozott létre az árva gyermekek felnevelésére, majd 1857-ben megalapította a Szalézi Szent Ferencről elnevezett szaleziánus rendet. A kongregáció célja a szegény, elhagyott, árva gyerekek felnevelése volt. Rendje nagyon hamar felvirágzott, halálakor már 150 háza működött, amelyekben közel 300 ezer gyermeket neveltek föl. 1934-ben XI Pius pápa szentté avatta. A szalézi rend hazánkban is működött, illetve 1989 őszétől ismét működhet.
(Helder Camara brazil érsek híres mondása: Amikor kenyeret adok az éhezőknek, azt mondjátok: szent vagyok. De amikor megkérdezem, miért nincs kenyerük az éhezőknek, azt mondjátok: akasztanivaló lázító vagyok.
Ennek analógiájára: Amikor segítek az elhanyagolt, elhagyott gyerekeken, azt mondjátok, szent vagyok. De amikor megkérdezem, miért van annyi nem-kívánt foganás és miért van túlnépesedés, akkor elszabadul a lincshangulat.)

(halál, megalapít)
[Részletek...]
[1854-01-31] Silvio Pellico olasz író, újságíró, költő halála (szül. 1789. jún. 25.). A karbonári mozgalom aktív szervezője volt, ezért 1822-től 1830-ig a spielbergi várbörtönben sínylődött. 1832-ben adta közre Börtöneim című regényét, melyben egyszerű, keresetlen őszinteséggel, keserűség és vádaskodás nélkül, a hatásvadászat eszközeit kerülve számolt be az átélt nehéz időkről, testi és lelki szenvedéseiről, de a célzatosság hiánya, a soraiból áradó türelem és belenyugvás annál meggyőzőbb erővel rázta meg a közvéleményt. Szállóigévé lett, hogy könyve többet ártott a megszálló Ausztriának, mint egy vesztett csata.
(halál)
[Részletek...]
[1797-01-31] Franz Peter Schubert osztrák zeneszerző halála (szül. 1797. jan. 31.).
(születés)
[Részletek...]
[1797-01-31] Franz Peter Schubert osztrák zeneszerző születése (+1828. nov. 19.).
(születés)
[Részletek...]
[1735-01-31] Alexander Mack születése (+1735. jan. 31.). A Brethren (az egyik történelmi békeegyház) alapítója. Erőszakmentes keresztények, az európai üldözések elől Pennsylvániába menekültek.

(halál)
[Részletek...]
[1606-01-31] Londonban kivégezték a katolikus Guy Fawkes-t, az úgynevezett puskapor-összeesküvés egyik kulcsfiguráját, aki az angol Parlament épületét akarta felrobbantani.
[Részletek...]
[1561-01-31] [sms] Menno Simons (szül.1496) holland pap.Üldözőik róla nevezték el a Mennonita béke-egyházat. mcc.org
[Részletek...]
[1561-01-31] Menno Simons (szül. 1496) holland pap halála. Üldözőik róla nevezték el az erőszakmentes keresztények egyik főáramlatát (Mennoniták), a történelmi béke-egyházak egyikét. www.mcc.org

(halál)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid