Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

9 esemény

[1973-01-23] [sms] Az USA legfelsőbb bírósága alkotmányellenesnek mondta ki Texas állam abortuszt tiltó törvényét.

(tilt, törvény)
[Részletek...]
[1973-01-23] Az USA legfelsőbb bírósága alkotmányellenesnek mondta ki Texas állam abortuszt tiltó törvényét, így számos szövetségi államban legálissá vált az addig tiltott művi terhességmegszakítás.

(tilt, törvény)
[Részletek...]
[1969-01-23] Bauer Sándor autószerelő-tanuló halála (szül. 1952. febr. 28.). Sokat foglalkozott a nemzet történelmével és irodalmával. Házukban pinceklubot szervezett, ahol merész kijelentéseket tett a diktatúráról, szamizdatot tervezett, guminyomdát szerzett. Miután Prágában Jan Pallach diák 1969. január 16-án elevenen elégette magát, hogy ezzel tiltakozzon hazája szovjet megszállása ellen, Bauer négy nappal később a Nemzeti Múzeum lépcsőjén benzinnel lelocsolta, majd meggyújtotta magát. Miközben lángolt, két nemzeti színű lobogót tartott kezében. "Szeretnék élni - írta búcsúlevelében -, de most a szénné égett holttestemre van szüksége a nemzetnek".
(halál, tilt)
[Részletek...]
[1945-01-23] A vajdasági magyar Csurog, Zsablya és Mozsor teljes lakosságát kollektív bűnösség vádjával koncentrációs táborba hurcolták, minden tulajdonukat elvették, katolikus templomaikat lerombolták, még temetőiket is fölszántották.
[Részletek...]
[1868-01-23] Erdélyi János költő, akadémikus születése (+1868. jan. 23.). Ő állította össze az első jelentős magyar népköltészeti gyűjteményt. A szabadságharc alatt a Nemzeti Színház igazgatója, később a Kisfaludy Társaság titkára volt.
(halál)
[Részletek...]
[1847-01-23] [idezet] Arany János Toldi című elbeszélő költeményének ítélték az első díjat a bírálók - köztük Vörösmarty - 14 mű közül, a Kisfaludy Társaság 1846-ban kiírt pályázatán (olyan verses "költői elbeszélésre", amelynek hőse "valamely, a nép ajkán élő történeti személy").
[Részletek...]
[1744-01-23] Giovanni Battista Vico nápolyi filozófus halála (szül. 1668. jún. 23.). Szegény családban nevelkedett. 1698-tól a retorika tanára volt a nápolyi egyetemen, nyomorúságos fizetéssel, amelyet magánórákkal és irodalmi bérmunkával egészített ki. 1735-ben kinevezték a Bourbon-házból származó IV. Károly király történetírójává. Életében jobban becsülték költőként, mint filozófusként.
"A népek természete eleinte kegyetlen; azután szigorú; későbben jóakaró, majd finom; és végül kicsapongó."
(halál)
[Részletek...]
[1734-01-23] Kempelen Farkas polihisztor, természetbúvár születése (+1804. márc. 26.). A XVIII. század egyik legjelentősebb magyar tudósa és feltalálója. Maradandót alkotott a fonetika területén, könyvtárat szervezett, színházat épített, vízvezetékrendszert tervezett. Sakkozógépe és beszélőgépe világhírű volt. Nyolc nyelven írt, beszélt.
(születés)
[Részletek...]
[1556-01-23] Rendkívüli méretű földrengés rázta meg Kína földjét: azóta is ezt tartják az emberi történelem legnagyobb természeti katasztrófájának. A halottak száma 830 ezerre, a sebesülteké pedig mintegy másfél millióra rúgott.
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid