Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

15 esemény

[1995-01-09] Valeri Poljakov orosz űrhajós eltöltötte 366. napját a MIR űrállomáson. Ez az eddigi leghosszabb megszakítás nélküli tartózkodás a világűrben.

[Részletek...]
[1991-01-09] A Vörös Hadsereg bevonult Litvániába (amely az előző év márc. 11-én kikiáltotta függetlenségét a Szovjetúniótól). Vilniusban emberek ezrei vonultak a páncélosok elé.
[Részletek...]
[1972-01-09] Hongkong kikötőjében a lángok martaléka lett az éppen átépítés alatt álló Queen Elizabeth I., az angol hajózás egykori büszkesége, a világ egykor leghíresebb és legkényelmesebb utasszállító hajója.
[Részletek...]
[1961-01-09] Emily Greene Balch amerikai tanárnő, szociológus születése (+1961. jan. 9.). Szociális munka, női egyenjogúság, hágai békekonferenciák, Nemzetközi Nőszövetség a Békéért és a Szabadságért. Béke Nobel-díjat kapott 1946-ban. IFOR tag volt.


(halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1960-01-09] Megkezdődött Egyiptomban az asszuáni gát építése.

[Részletek...]
[1959-01-09] [sms] Rigoberta Menchu Tum szül. Guatemala. Küzdelem őslakos népek emberi jogaiért.Béke Nobel-díj 1992.
(Nobel-díj)
[Részletek...]
[1959-01-09] Rigoberta Menchu Tum születése (Guatemala, szegény indián parasztcsaládban). Béke Nobel-díj 1992-ben az őslakos népek emberi jogaiért való küzdelméért.
(Nobel-díj)
[Részletek...]
[1957-01-09] [idezet] Az 1956-os forradalom leverése után az ENSZ Közgyűlésében megkezdődött a "magyar kérdés" vitája. A világszervezet által kiküldött vizsgálóbizottságot a Kádár-kormány nem engedte be az országba. A Közgyűlés 1957. szeptember 10-én rendkívüli ülésszakot tartott, amelyen az 1956 októberi eseményeket népforradalomnak nevezték és törvénytelennek nyilvánították a szovjet intervenciót. Magyarország ENSZ-tagságát felfüggesztették, a Közgyűlés 1962-ig évente felvette napirendjére a "magyar kérdést".
(törvény)
[Részletek...]
[1954-01-09] A minisztertanács 1/1954. számú rendeletével bevezette a személyi igazolványt.
[Részletek...]
[1948-01-09] Magyarországról 185 ezer német nemzetiségű magyar állampolgárt telepítettek ki Németország szovjet megszállási övezetébe. A potsdami konferencia határozata alapján sokfelé diszkriminációs intézkedéseket léptettek életbe a külföldön élő jelentősebb német kisebbség ellen.


(konferencia)
[Részletek...]
[1937-01-09] Az olasz minisztertanács megtiltotta az élettársi viszonyt az észak-afrikai olasz gyarmatokon fehérek és sötétbőrűek között.
(tilt)
[Részletek...]
[1908-01-09] Simone de Beauvoir francia írónő, filozófus születése (+1986. ápr. 14.). A feminizmus egyik úttörője. Regényeiben az egzisztencialista filozófia erkölcsi problémáit boncolgatta. Mandarinok című regényéért Goncourt-díjat kapott, ismert önéletrajzi trilógiája is.
(születés)
[Részletek...]
[1908-01-09] Gróf Czegei) Wass Albert erdélyi költő, író születése (+1998. febr. 17, floridai lakásában 90 évesen saját kézzel vetett véget életének). 1945 után német, majd USA emigrációban élt. Közel száz könyve jelent meg, számos nyelven. 1979-ben a román hatóságok kiadatási kérelmét bizonyítékok híján az USA elutasította. Többször próbálták bérgyilkosokkal megöletni.
- + -
„Ide figyeljetek, én, az ember, aki szomorú voltam, és most már nem vagyok szomorú, ígéretet teszek nektek, tavi állatoknak, a magam és minden utánam következő igaz ember nevében, hogy nem bántalak és nem zavarlak benneteket semmiféle játékaitokban. Ha ti ezzel szemben megígéritek, hogy valahányszor szomorú leszek, vagy bármelyik utánam következő ember szomorú lesz, megvígasztaljátok, mint ahogyan most tettétek velem. Szólottam és az én szavam szerződés.” (Wass Albert: Tavak könyve - 1942)
[Részletek...]
[1908-01-09] Floridai lakásában 90 évesen saját kézzel vetett véget életének (Gróf Czegei) Wass Albert erdélyi költő, író (szül. 1908. jan. 9.). 1945 után német, majd USA emigrációban élt. Közel száz könyve jelent meg, számos nyelven. 1979-ben a román hatóságok kiadatási kérelmét bizonyítékok híján az USA elutasította. Többször próbálták bérgyilkosokkal megöletni.
- + -
„Csak haladsz csöndesen, gyönyörködve, céltalanul, s egyszerre csak kilépsz az Angyalok Tisztására. Nem is tudod, hogy ez az, mivel az angyalokat nem láthatja a szemed. Csak annyit látsz, csak annyit érzel, hogy csodálatosan szép. És megállasz. És abban a pillanatban megnyílik a szíved, és az angyalok észrevétlenül melléd lépnek, egyenként, lábujjhegyen, és belerakják kincseiket a szívedbe. A legnagyobb kincseket, amiket ember számára megteremtett az Isten. A jóságot, a szeretetet és a békességet.” (Wass Albert: Erdők könyve – 1946)
- - - - - - - - - -
(születés)
[Részletek...]
[1874-01-09] Véget ért az 1872 szeptemberétől másfél éven át pusztító utolsó nagy kolerajárvány Magyarországon. A halálos áldozatok száma a hivatalos kimutatás szerint 250 ezer volt.
(A világ legpusztítóbb járványa eddig az 1918-as spanyolnátha volt, becslések szerint a Föld akkori lakosságának felét, egymilliárd embert fertőzött meg és 20 millió halt bele. Két évig tartott s több áldozatot szedett, mint az I. világháború. A világháborúnak, az emberek zsúfolt szállításának, a katonák és civilek háború miatti legyengülésének, a disznóólakkal és csirkemészárszékek között élő, állandóan cserélődő, gyakran sebesült katonák táborainak jelentős szerepe volt a járvány kialakulásában.
Az 1890-es, az 1918-as, az 1957-es és az 1968-as nagy inflenzajárványok után néhány tudós szerint hamarosan újabb várható.)
(háború, járvány)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid