Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Találatlista

Találatok száma: 47

[2003-10-10] Sirin Ebadi iráni ügyvédnő, emberjogi aktivista kapta a Béke Nobel-díjat.
(Élőben közvetítette a lengyel televízió a Nobel-békedíj odaítélésének ceremóniáját, várva az egyértelmű döntést, hogy a pápasága 25. évfordulóját ünneplő, a díjra már sokadszor jelölt, lengyel II. János Pál lesz kitüntetve. A döntés bizonyára a nők jogairól is szólt – hiszen a katolikus egyház ebben igen gyenge, sőt a születésszabályozás tiltásával kifejezetten destruktív, de közel sem annyira, mint az iszlám, különben egy katolikus ellenzéki nőt is választhattak volna.
De negatív elemeket is lehet sejteni a döntés mögött, hiszen a Nobel-bizottság már többször hozott politikailag motivált, néha kifejezetten rossz döntéseket - mint pl. az amerikai külügyminiszter vagy a dél-afrikai fehér elnök kitüntetése, amiért végre hajlandók voltak abbahagyni Vietnam irtását, ill. a faji megkülönböztetést. Lehet hogy a pápa – a Vatikán politikájában jelentős változást hozva - számukra túlzottan is elítélte Amerika háborúit?)

(háború, Nobel-díj, tilt, tüntetés)
[Részletek...]
[2002-12-15] jabb százhúsz kiöregedett harckocsit és tüzérségi eszközt semmisített meg a Magyar Honvédség az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló szerződés (CFE) fegyverzetcsökkentése keretében. A megsemmisítés ötvenmilliós költségét kb. fedezi az ócskavas ára.
(A húsz éves szovjet harckocsikból megmaradt 806 db még mindig több, mint amennyit Franciaország tart hadrendben.
A hidegháború befejeződésével Nyugat-Európában gyorsan csökkentették és modernizálták a hadseregeket, de a kelet-európai országokban a tisztikar erős lobbycsoport, ezért a haderőreformok sorra kisiklottak, így pl. a lengyel hadseregben 2001-ben több ezredes lézengett, mint a német, a francia és a brit haderőben együttvéve.)
(háború)
[Részletek...]
[1998-11-14] A Zala megyei Nagylengyelben javítás közben kitört egy gázkút. A légszennyezés az emberi szervezetre közvetlenül káros koncentrátuma miatt elrendelték három település (Bak, Bocfölde és Sárhida) lakóinak ideiglenes kitelepítését. A gázkitörést 17-én sikerült elzárni.
(Közvetlenül nem káros koncentrátumban vajon hol, mikor, kiknek, milyen és mekkora kárt okoz a fosszilis energia korszak?)
[Részletek...]
[1995-07-24] George Rodger angol fotográfus születése (+1995. júl. 24.). A Magnum képügynökség alapítója Robert Capaval (Friedmann Endrével), a lengyel Szyminnel és a francia Cartier-Bressonnal együtt. A háború után Afrikába utazott, ahol évtizedeken át kutatta és örökítette meg a civilizációtól még ideig-óráig érintetlen emberek mindennapjait és ünnepeit. A nabu törzset egyenesen ő fedezte fel az európaiak számára.
(háború, halál)
[Részletek...]
[1993-01-30] kumenikus Kézfogás konferencia volt Budapesten a Bokor szervezésében. Előadók többek közt: Lengyel László, Nyíri Tamás, Konrád György, Kamarás István, Solt Ottília, Németh Géza, Galambos Gyula, Merza József.
(konferencia)
[Részletek...]
[1992-10-08] Willy Brandt Nobel-békedíjas német szociáldemokrata politikus halála (szül. 1913. dec. 18.). A nácik hatalomra jutása után, 1933-ban Norvégiába emigrált, 1938-47-ig norvég állampolgár volt. 1969-től az NSZK negyedik szövetségi kancellárja. A kelet-nyugati enyhülés érdekében kifejtett tevékenységét 1971-ben Nobel-békedíjjal ismerték el (az NDK létének elismerése, a német-szovjet és a német-lengyel szerződés megkötése 1970-ben, vagyis az Odera-Neisse határ véglegesítése).
(halál)
[Részletek...]
[1991-08-23] Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas (1983) költő, író, műfordító születése (+1991. aug. 23.). 1946-ban férjével, Lengyel Balázzsal hozták létre az Újhold című folyóiratot, ezt 1948-ban betiltották. Ezután a Vigiliában jelentek meg versei. 1986-tól Lengyel Balázzsal és Lakatos Istvánnal szerkesztette az Újhold-Évkönyvet. Gyermekversei és meséi a legismertebbek. Fegyelmezett, humoros, könnyed nyelvezete mély, bonyolult gondolatait érzékletessé és élvezhetővé tette. Racine- és Moliere-fordításait több színház játszotta. 1946-ban Baumgarten-, 1969-ben József Attila-díjat kapott.


(halál, tilt)
[Részletek...]
[1989-12-04] A Varsói Szerződés 1968-as csehszlovákiai bevonulását hivatalos nyilatkozatban ítélték el Moszkvában Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, az NDK és a Szovjetunió vezetői. A szovjet kormány egyidejűleg külön állásfoglalásban határolta el magát az akkori vezetés hibás döntésétől.
[Részletek...]
[1989-05-11] [idezet] Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése elfogadta a "különleges meghívotti" státus létrehozását, és azt javasolta, Magyarország és Lengyelország legyen a két első különleges meghívott.
[Részletek...]
[1984-10-19] Három túlbuzgó, netán parancsra cselekvő belügyi tiszt megölte Jerzy Popieluszkó lengyel katolikus papot. Sofőrje meg tudott szökni, így a rendkívüli állapotból csak nemrég kikerült Lengyelországban széles nyilvánosság előtt zajló vizsgálat zajlott, a három tisztet és közvetlen felettesüket 14-25 év börtönre ítélték. Jaruzelski tábornok az ügy kapcsán megszabadult pártbeli, túlzottan Moszkva-barát ellenzékétől.


[Részletek...]
[1982-12-20] Arthur Rubinstein lengyel származású zongoraművész halála (szül. 1887. jan. 28.). 12 éves korában Berlinben hangversenyezett először. Főleg romantikus szerzők műveiből összeállított repertoárjával sikereket aratott a világ minden táján. Chopin legavatottabb tolmácsolójaként tartották számon.
(halál)
[Részletek...]
[1981-12-13] Lengyelországban a diktatúra szükségállapotot vezetett be. Rengeteg fiatal tagadta meg a katonaságot, nem voltak hajlandók saját népük ellen az utcán tankokkal fellépni.
(1983 júliusig tartott, Lech Walesát (v.ö. aug. 31.) háziőrizetben tartották 1982 novemberig.)
[Részletek...]
[1980-08-31] A sztrájk és a szabad szakszervezetek jogát elismerő egyezményt írt alá Gdanskban az általános sztrájk miatt tárgyalni kényszerülő lengyel kommunista kormány és a Szolidaritás vezetője, Lech Walesa. Ez volt az első eset, hogy egy szocialista országban elismerték egy szakszervezet függetlenségét.
(Walesa 1943. szept. 29-én született, hajógyári munkás volt, 1976-ban kirúgták, 1978-tól többször letartóztatták a szabad szakszervezet szervezése miatt, Béke Nobel-díjat kapott 1983-ban, a rendszerváltozás után lengyel elnök 1990-1995.)
(egyezmény, Nobel-díj, sztrájk)
[Részletek...]
[1980-04-28] [idezet] Az END (European Nuclear Disarmament, Európai Nukleáris Leszerelés, angol mozaikszóként VÉG, "legyen vége") kampány indító sajtótájékoztatója (válaszul az amerikai és orosz atomrakéta telepítésekre). Az END-nek csak magában Angliában negyedmillió tagja volt. Bekapcsolódtak a szakszervezetek, zöldek, szociális- és nőmozgalmak, oktatási és vállalkozói szervezetek, politikusok sőt katonák is. Kelet-Európából is (miközben a hivatalos "békeszervezetek", sőt a nagyegyházak is "megértették" a szovjet "válaszlépéseket") résztvett néhány független csoport: pl. a Dialógus, a Bokor és a 4-6-0 (Magyarország), a Charta 77 (Csehszlovákia), a Szabadság és Béke (Lengyelország), az Ekevasat a kardokból (NDK) és a Bizalom (USSR).

[Részletek...]
[1978-10-16] Karol Wojtyla (szül. 1920. máj. 18.) lengyel bíboros lett az első lengyel és 455 év után az első nem-olasz pápa: II. János Pál.
(halál)
[Részletek...]
[1978-01-10] Lengyel Lajos Kossuth-díjas grafikus, könyvművész, fotógrafikus halála (szül. 1904. dec. 5.). A világháború után nagy részt vállalt a nyomdaipar beindításában és korszerűsítésében. Számos könyvborítója, könyvművészeti munkája nyert díjat hazai és nemzetközi pályázatokon, s sok kiállításon szerepelt.
(háború, halál)
[Részletek...]
[1955-05-14] [idezet] Aláírták a Varsói Szerződést a barátságról, együttműködésről és a kölcsönös segítségnyújtásról Albánia, Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, NDK, Románia és a Szovjetunió. Közvetlen előzménye az volt, hogy az NSZK belépett a NATO-ba. Ezután a szovjet csapatok "segítséget nyújtva" a "nyugati agresszorok" ellen, tovább állomásoztak a kelet-európai országokban.
[Részletek...]
[1943-10-14] Fellázadtak a lengyel területen létesített sobibori náci koncentrációs tábor foglyai. A lágert 1942 nyarán nyitották meg. Két év alatt 250 ezer ember pusztult itt el, főleg Lengyelországból és a megszállt szovjet területekről. Az embereket az öt gázkamrába juttatott, nagy teljesítményű motorok által kibocsátott szén-monoxiddal ölték meg. A szovjet, német, lengyel és holland rabok felkelése során megöltek több náci felügyelőt és ukrán őrt. 365 fogoly szökött meg, a legtöbb a láger körüli aknamezőn vesztette életét, csak 47-en menekültek meg és élték túl a háborút. A táborban maradt zsidókat megtorlásképpen agyonlőtték. Sobibor volt az egyetlen láger, ahol lázadás tört ki. 1945 januárban szabadult fel. A lengyel kormány 1995-ben emlékmúzeumot létesített a helyszínen. A tábor történetéről francia dokumentumfilm készült, amely az egykori fogoly, Yehuda Lerner emlékeire támaszkodott.

(háború)
[Részletek...]
[1943-09-29] A sztrájk és a szabad szakszervezetek jogát elismerő egyezményt írt alá Gdanskban az általános sztrájk miatt tárgyalni kényszerülő lengyel kommunista kormány és a Szolidaritás vezetője, Lech Walesa. Ez volt az első eset, hogy egy szocialista országban elismerték egy szakszervezet függetlenségét.
(Walesa 1943. szept. 29-én született, hajógyári munkás volt, 1976-ban kirúgták, 1978-tól többször letartóztatták a szabad szakszervezet szervezése miatt, Béke Nobel-díjat kapott 1983-ban, a rendszerváltozás után lengyel elnök 1990-1995.)
(egyezmény, Nobel-díj, sztrájk)
[Részletek...]
[1939-09-17] Miután Németország szeptember 1-én letámadta Lengyelországot, e napon a Szovjetunió is betört Lengyelországba.
[Részletek...]
[1939-09-01] A Lengyelország elleni német támadással elkezdődött a II. világháború, amely pontosan 6 évig tartott.
(háború)
[Részletek...]
[1934-07-04] Marie Curie-Sklodowska lengyel-francia vegyész és fizikus halála (szül. 1867. nov. 7.). Férjével, Pierre Curie-vel felfedezte a polóniumot és rádiumot. 1903-ban a radioaktivitás felismeréséért Henri Antoine Becquerel-rel fizikai Nobel-díjat, 1910-ben a tiszta rádium előállításáért kémiai Nobel-díjat kapott.
(Hősies erőfeszítések – s gyümölcse inkább átok, mint áldás.)
(halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1925-12-05] Wladyslaw Stanislaw Reymont Nobel-díjas (1924) lengyel író halála (szül. 1867. máj. 7.). Nagyszerű megfigyelőkészség, mesélőkedv, a társadalmi-történelmi jellemzők érzékletes megfestése jellemezte. Parasztok című nagy-nemzeti eposza világirodalmi jelentőségű, mivel első ízben térképezte fel a kelet-európai társadalmak alapvető osztályát, a parasztságot. Az ígéret földje című regényét Andrzej Wajda filmesítette meg 1976-ban.

- + -
"...igazsága mindig annak van, akinek telik rá..." (Reymont)
(halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1922-01-03] Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas (1983) költő, író, műfordító születése (+1991. aug. 23.). 1946-ban férjével, Lengyel Balázzsal hozták létre az Újhold című folyóiratot, ezt 1948-ban betiltották. Ezután a Vigiliában jelentek meg versei. 1986-tól Lengyel Balázzsal és Lakatos Istvánnal szerkesztette az Újhold-Évkönyvet. Gyermekversei és meséi a legismertebbek. Fegyelmezett, humoros, könnyed nyelvezete mély, bonyolult gondolatait érzékletessé és élvezhetővé tette. Racine- és Moliere-fordításait több színház játszotta. 1946-ban Baumgarten-, 1969-ben József Attila-díjat kapott.


(születés, tilt)
[Részletek...]
[1920-05-18] Karol Wojtyla lengyel katolikus pap születése. II. János Pál néven a 264. római pápa, krakkói érsekként 1978. október 16-án választották meg. Ő az első lengyel származású katolikus egyházfő.
(születés)
[Részletek...]
[1920-05-18] Karol Wojtyla (szül. 1920. máj. 18.) lengyel bíboros lett az első lengyel és 455 év után az első nem-olasz pápa: II. János Pál.
(születés)
[Részletek...]
[1918-11-11] A 10 millió áldozatot követelő I. világháború vége.
November 11-én Németország képviselőinek a franciaországi Compiégne-ben kellett aláírni a fegyverszünetet az antant előtt.

Németországban a vesztes háború végén forradalmi helyzet alakult ki. Elmenekültek a tartományok uralkodói, s országszerte forradalmi tanácsok alakultak. November 9-én Berlinben kikiáltották a köztársaságot, II Vilmos császár lemondott, és 10-én elmenekült.
Megalakult az önálló Ausztria. E napon mondott le I. Károly felségjogai Ausztriában való gyakorlásáról. Másnap megalakult az új, önálló köztársaság, melynek demokratikus alkotmányát 1920-ban dolgozták ki és fogadták el.
Lengyelország 120 éves idegen uralom után visszanyerte önállóságát. November elején Lublinban ideiglenes kormány alakult, november 11-én kikiáltották a köztársaságot.
(háború)
[Részletek...]
[1916-11-15] Henryk Sienkiewicz lengyel író születése (+1916. nov. 15.). Irodalmi Nobel-díjat kapott 1905-ben a Quo vadis c. regényéért (amely a még erőszakmentes ősegyházról szól).
(halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1916-11-15] Henryk Sienkiewicz lengyel író halála (szül. 1846. máj. 5.). 1905-ben Quo vadis? című regényével nyerte el az irodalmi Nobel-díjat. Élete során Lengyelország fel volt osztva, országként nem létezett.
(halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1913-12-18] Willy Brandt Nobel-békedíjas német szociáldemokrata politikus halála (szül. 1913. dec. 18.). A nácik hatalomra jutása után, 1933-ban Norvégiába emigrált, 1938-47-ig norvég állampolgár volt. 1969-től az NSZK negyedik szövetségi kancellárja. A kelet-nyugati enyhülés érdekében kifejtett tevékenységét 1971-ben Nobel-békedíjjal ismerték el (az NDK létének elismerése, a német-szovjet és a német-lengyel szerződés megkötése 1970-ben, vagyis az Odera-Neisse határ véglegesítése).
(születés)
[Részletek...]
[1908-03-19] George Rodger angol fotográfus születése (+1995. júl. 24.). A Magnum képügynökség alapítója Robert Capaval (Friedmann Endrével), a lengyel Szyminnel és a francia Cartier-Bressonnal együtt. A háború után Afrikába utazott, ahol évtizedeken át kutatta és örökítette meg a civilizációtól még ideig-óráig érintetlen emberek mindennapjait és ünnepeit. A nabu törzset egyenesen ő fedezte fel az európaiak számára.
(háború, születés)
[Részletek...]
[1904-12-05] Lengyel Lajos Kossuth-díjas grafikus, könyvművész, fotógrafikus halála (szül. 1904. dec. 5.). A világháború után nagy részt vállalt a nyomdaipar beindításában és korszerűsítésében. Számos könyvborítója, könyvművészeti munkája nyert díjat hazai és nemzetközi pályázatokon, s sok kiállításon szerepelt.
(háború, születés)
[Részletek...]
[1887-01-28] Arthur Rubinstein lengyel származású zongoraművész halála (szül. 1887. jan. 28.). 12 éves korában Berlinben hangversenyezett először. Főleg romantikus szerzők műveiből összeállított repertoárjával sikereket aratott a világ minden táján. Chopin legavatottabb tolmácsolójaként tartották számon.
(születés)
[Részletek...]
[1867-11-07] Marie Curie-Sklodowska lengyel-francia vegyész és fizikus halála (szül. 1867. nov. 7.). Férjével, Pierre Curie-vel felfedezte a polóniumot és rádiumot. 1903-ban a radioaktivitás felismeréséért Henri Antoine Becquerel-rel fizikai Nobel-díjat, 1910-ben a tiszta rádium előállításáért kémiai Nobel-díjat kapott.
(Hősies erőfeszítések – s gyümölcse inkább átok, mint áldás.)
(Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1867-05-07] Wladyslaw Stanislaw Reymont Nobel-díjas (1924) lengyel író halála (szül. 1867. máj. 7.). Nagyszerű megfigyelőkészség, mesélőkedv, a társadalmi-történelmi jellemzők érzékletes megfestése jellemezte. Parasztok című nagy-nemzeti eposza világirodalmi jelentőségű, mivel első ízben térképezte fel a kelet-európai társadalmak alapvető osztályát, a parasztságot. Az ígéret földje című regényét Andrzej Wajda filmesítette meg 1976-ban.

- + -
"...igazsága mindig annak van, akinek telik rá..." (Reymont)
(Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1846-05-05] Henryk Sienkiewicz lengyel író születése (+1916. nov. 15.). Irodalmi Nobel-díjat kapott 1905-ben a Quo vadis c. regényéért (amely a még erőszakmentes ősegyházról szól).
(Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1846-05-05] Henryk Sienkiewicz lengyel író halála (szül. 1846. máj. 5.). 1905-ben Quo vadis? című regényével nyerte el az irodalmi Nobel-díjat. Élete során Lengyelország fel volt osztva, országként nem létezett.
(Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1832-02-26] I. Miklós orosz cár eltörölte a lengyel alkotmányt.

[Részletek...]
[1795-10-24] Aláírták a Lengyelország harmadik - ezúttal teljes - felosztásáról szóló orosz-porosz-osztrák egyezményt.
(egyezmény)
[Részletek...]
[1795-01-03] Lengyelország harmadik felosztásáról egyeztek meg Szentpéterváron I. Ferenc osztrák császár és II. Katalin orosz cárnő megbízottai. Lengyelország csak 1918-ban, az első világháború után született újjá, 123 évig országként nem létezett.
(háború)
[Részletek...]
[1775-01-17] Lengyelországban elégettek 9 idős asszonyt, mint boszorkányt, mert őket okolták a rossz termésért.
[Részletek...]
[1741-09-20] Benyovszky Móric utazó születése (+1786.05.23., Madagaszkár). 1767-ben részt vett a királyellenes lengyel nemesi mozgalomban, orosz fogságba esett, Kamcsatkára száműzték. Szökésével kezdetét vették kalandos utazásai, amelynek során érintette Madagaszkár szigetét, ahol a sziget bennszülöttei királyukká választották. Kalandjait emlékirataiban örökítette meg, művét halála után először 1790-ben Londonban adták ki. Ezután számos nyelven jelent meg a könyv, és világhírnevet szerzett számára.
(halál)
[Részletek...]
[1612-10-22] Moszkva felszabadulása a lengyel uralom alól. Az orosz egyház e napon ma is ünnepli a városnak a Szűzanya közbenjárására történt megszabadulását. A várost ostromló Pozsarszkij herceg ugyanis az orosz táborba hozatta a Kazanyi Kegyképet, s a végső, győztes ostrom előtt három napig imádkoztak és böjtöltek előtte.
(Vajon a lengyelek vagy az oroszok tisztelik jobban a Szűzanyát?)
[Részletek...]
[1543-05-24] Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász születése (+1543. máj. 24.). Bár nem ő fedezte fel a heliocentrikus elvet, de az ő 1543-ban megjelent műve nyomán vált közismertté Európában az ősi gondolat. Az égitestek mozgását a Naphoz viszonyította. Tanítását később Kepler (a bolygók pályája ellipszis alakú), valamint Galilei és Newton (a világrendszer fizikai magyarázata) fejlesztette tovább. A matematika és a fizika területén is jelentős kutatásokat végzett.

(halál, megjelent)
[Részletek...]
[1473-02-19] Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász születése (+1543. máj. 24.). Bár nem ő fedezte fel a heliocentrikus elvet, de az ő 1543-ban megjelent műve nyomán vált közismertté Európában az ősi gondolat. Az égitestek mozgását a Naphoz viszonyította. Tanítását később Kepler (a bolygók pályája ellipszis alakú), valamint Galilei és Newton (a világrendszer fizikai magyarázata) fejlesztette tovább. A matematika és a fizika területén is jelentős kutatásokat végzett.

(megjelent, születés)
[Részletek...]
[1399-07-17] Szent Hedvig lengyel királynő halála (szül. 1371.). Nagy Lajos magyar és lengyel király legfiatalabb lánya. 1386-ban feleségül ment Jagelló Ulászlóhoz, Litvánia fejedelméhez. Hedvig sokat tett a lengyel és a litván fejlődésért. Templomokat, kórházakat, iskolákat alapított, nevéhez fűződik a krakkói egyetem fejlesztése is.
(halál)
[Részletek...]
[1346-08-26] A százéves háborúban az észak-franciaországi Crécy közelében az angolok győztek; elesett a francia nemesi lovasság színe-virága. Ez volt Európa első olyan csatája, melyben tüzérséget használtak (az angolok, öntöttvas ágyúkból kőgolyókat lőttek ki, az akkor még gyenge lőpor miatt kis távolságra).
(A kínaiak már korábban ismerték a puskaport, de csak tüzijátékra használták. Viszont régészeti leletek szerint a Kínát is bekebelező mongolok az 1281-es Japán elleni – sikertelen - inváziójukban már felhasználták ezt a kínai találmányt, puskaporral és vasszilánkokkal töltött robbanó cserépgolyók formájában.
Az erőszak gépesítése - mint Hitler tankjai a lengyel lovasságot, vagy az amerikai atombomba a japán katonák otthonhagyott családját - még a látszatát is elsöpörte a háború ethoszának, teológiájának, filozófiájának. Maradt a csupasz brutalitás.)
(háború, találmány)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid