BOCS Homepage


Mit tehetnénk mi magunk?

Érted Vagyok Öko témájú anyagok

Az alábbi, a Zöldköznapi praktikák c. füzetecskébõl közölt részletek segítenek mindennapi életünk átalakításával is védeni a környezetet.

Alapelvek
- A természet erõit csak szükségleteink szerint használjuk!
- Takarékoskodjunk az energiával, használjunk megújuló energia- és anyagforrásokat a kimeríthetõk helyett!
- Használjunk tartós, többször felhasználható termékeket, vagy olyanokat, amelyeknek hulladékai visszaforgathatóak vagy veszély nélkül lebomlanak!
- Ha több lehetõség van, válasszuk azt, amely kevesebb kárt tesz a környezetben!

Víz
Víz nélkül nem lehet élni! Hazánk felszíni vízkészlete 13,3 milliárd köbméter, éves vízhasználatunk ennek közel fele, 6 milliárd köbméter. A lakosság 0,9 milliárd köbméter ivóvizet használ fel évente, ebbõl 0,5 milliárd köbméter vezetékeken jut el az otthonokba, háztartásonként átlag 141 köbméter. Egy köbméter ivóvíz elõállításának önköltsége ma 11 forint. Mi ezt a sok energiával megtisztított vizet nemcsak ivásra, fõzésre használjuk, hanem mosogatásra, takarításra, vécéöblítésre is. Hogyan tudunk takarékoskodni az ivóvízzel?

Egy átlagos csapból 10 másodpercenként folyik ki egy liter víz! Ne hagyd feleslegesen folyni a csapot! Használj dugót, vödröt! Ha csak percenként hullik le egy vízcsepp, akkor is 270 liter folyik el egy év alatt a csöpögõ csapból. Javítsd meg!

Akinek van saját vízórája, idõnként nézze meg este, lefekvés elõtt, és reggel, a csapok kinyitása elõtt! A mutató mozgása elárulja, ha valahol szökik a víz.

A vizet többször is föl lehet használni. A mosógépbõl kieresztett víz még alkalmas a padló feltörlésére, a zöldség és gyümölcs elsõ mosására használt vízzel ill. a mosogatólével leöblítheted a vécét. A tojás, a krumpli fõzésére használt, nem sós víz lehûtve jó a virágok öntözésére.

Ne folyasd a csapot, hogy hideg vizet ihass! Tarts mindig egy üveg vizet a hûtõszekrényben!

Mit tehetsz a vegyszerarzenál használata helyett?
Mosogatószerként tégy egy evõkanál mosószódát a forró vízbe. Az edény leégett részét nedvesítsd be, szórj rá szódabikarbónát és hagyd állni néhány óráig! A fellazult szennyezõdést sikálókefével könnyen eltávolíthatod.

A csészékrõl, a poharakról és a porcelánedényekrõl nedves ruhára szórt szódabikarbónával távolíthatod el a kávé- és teafoltokat. A réztárgyakat citromlével kevert szódabikarbónával lehet megtisztítani.

A mosogatógéphez megfelelõ mosogatószer: egy pohárnyi bórax és félannyi szódabikarbóna vízzel simára keverve. Várd meg, amíg elegendõ edény gyûlik össze, és csak akkor indítsd el a gépet! Mindig a lehetõ legrövidebb programot mûködtesd!

Mi legyen a hulladékkal?
A mosogatóba kerülõ ételhulladék felfogására használj kosárszûrõt! A szilárd szennyezésnek jobb helye van a szemétládában, a szerves hulladékot komposztálhatod. Az apró hulladékot, például a teafüvet ne gyömöszöld a mosogató lefolyójába.

Ne önts zsiradékot a lefolyóba! Amíg nem égett, felhasználhatod újra. Vigyázz, mert az égetett zsír rákkeltõ vegyületeket is tartalmaz! A zsírt akkor öntsd a szemétbe, amikor már megdermedt, az olajat keverd össze homokkal, kávézaccal és így dobd ki!

'Vegyszermentes' étrend
Nagyon sokféle méreg nem ürül ki az élõlények szervezetébõl. A növényekben csak azoknak a vegyszereknek a maradékai lehetnek, amelyekkel maga kapcsolatba került. Az állati eredetû táplálékok viszont mindazokat a ki nem ürülõ vegyszermaradványokat is tartalmazzák, amelyeket az állatok még életükben a táplálékul szolgáló növényekkel vagy állatokkal magukhoz vettek. Például a ragadozó halak húsával megesszük az összes általuk elfogyasztott kisebb hal szervezetében felgyûlt mérgezõ anyagok sûrítményét is.

Ha teheted, fogyassz vegyszerek nélkül termelt gyümölcsöt, zöldséget, mézet, húst, tojást és tejet!

A konyhában és az erkélyen is nevelhetsz vegyszermentes paradicsomot és zöldségpalántát. Készítsd magad a konzerveidet, mélyhûtött ételeidet!

Energiatakarékosság
A konyha energiaigényes "üzem", ott sokat tudsz spórolni vagy pazarolni.

Lassú tûzön kevesebb energiával ízletesebb ételt fõzhetsz.

A zöldség fõzéséhez csak az éppen szükséges mennyiségû vizet használd, és jól záró fedõt tégy az edényekre! Ezzel nemcsak energiát és vizet takarítasz meg, hanem az étel is hamarabb puhul meg.

Ésszerû beosztással használd ki a fõzõlapok melegét!

A hûtõgép éjjel-nappal fogyasztja az energiát. Ne nyitogasd fölöslegesen az ajtaját, ne tégy bele forró ételt! Állítsd olyan helyre, ahol a hõcserélõ rácsait áramló levegõ éri, és rendszeresen olvaszd le, ez is javítja a hatásfokát.

A konyhát akkor is sûrûn szellõztesd, ha nincs benne ételszag! A gáztûzhely mûködése közben fogy az oxigén, széndioxid és ártalmas nitrogénoxid kerül a levegõbe.