BOCS Homepage


Háborúellenes USA-püspökök

Az Orientierung 1991. január 15-i száma ismerteti 29 USA püspök levelét, akik radikálisan elítélik azt a módot, ahogy a Biztonsági Tanács Kuvait megszállására adott reakcióját az USA kormánya a saját közel-keleti politikájának eszközévé tette. Szembefordulnak az USA katonai föllépésével, mivel jogtiprást nem lehet másik jogtiprással gyógyítani. A katolikus tisztek és katonák emlékezetébe idéznek két alaptételt:
1. nem szabad végrehajtani olyan parancsokat, amelyek tudatosan a nem harcolók megölését célozzák;
2. a támadásra adott igazságos válasznak az igazságtalan támadó ellen kell fordulnia és nem ártatlan emberek ellen, akik akaratlanul bonyolódtak bele a háborúba.

E megkülönböztetés alapján bírálják az embargót is. Végezetül leleplezik Bush elnök egyik indoklását ("hogy megvédjük életformánkat"), mert az USA lakosságának életformája a világ erõforrásainak aránytalan elhasználásán alapul.

Különös értéke a levélnek, hogy egyházi vezetõktõl szokatlan 'radikalitással' bizonyos halvány értelemben mégiscsak katonai engedetlenségre szólítják föl a hívõket. Az engedetlenség etikája nélkül a pápa és más vezetõk békevágya csupán jámbor óhaj. Sajnálatos, hogy tiltakozásuk erejét elveszik az erõszak 'igazságos válaszként' alkalmazásának elfogadásával.